19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'Oturur konuşuruz, gerekliyse kabine değişir'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabine değişikliğiyle ilgili söylentilere “kulak asılmaması” gerektiğini kaydederek, “değişimin gerekli olduğu zaman yapılacağını” söyledi.


“Bu tür söylentilere pek kulak asmayalım değişim yapılacaksa yapılır. Ama değişim yapılmayacaksa bunun dedikodusuyla kendini yormak yanlış. Bu tür dedikodular yapanlar kendilerini yoruyorlar. Biz, nasıl daha önce bazı arkadaşlarımızı değiştirdiysek, şimdi de eğer yapılacaksa, böyle bir şey gerekiyorsa, gerekli olduğu zaman da arkadaşlarımızı çağırırız, otururuz, konuşuruz, o değişimi yaparız.

Başkanlık Divanı'ndaki arkadaşlarımız da her zaman söylüyor; 'Sayın genel başkanım hiç endişeniz olmasın eğer değiştirmeyi gerektiren herhangi bir an varsa buyurun istifalarımız elinizdedir. İstediğiniz gibi bizi değiştirebilirsiniz'... Kaldı ki zaten o tür bir istifaya da bizim tüzüğümüzde gerek yok.

Bakanlar Kurulu'nda aynı şekilde arkadaşların hepsinin bu noktada zaten açık teslimiyetleri vardır. 'Böyle bir şeyi siz hissettiğiniz anda zaten hazırız' derler. Böyle bir sıkıntımız orda da yok. Elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve sonuna kadar da bu gayretle gideceğiz. Bu tür kulisler, aslında bir siyasi hareketin içinde olanlardan çok, dışardan olan pompalamalardan kaynaklanıyor. Bakıyor ki bu ekip sağlıklı gidiyor, dayanışma içinde gidiyor, 'bizim bunlara birşeyler yapmamamız lazım' diyor. Ne yapacaksın? Tertemiz suyun içerisine bir damla mürekkebi damlatırsak, tertemiz su bulanık hale gelir. Tabi biz de buna kolay kolay fırsat vermeyiz.”

İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMI

İran'ın nükleer programı nedeniyle yaşanan tartışmaları da değerlendiren Erdoğan, olayın insani ve kitle imha silahı boyutları bulunduğunu ifade etti. Kitle imha silahlarının yayılmasının kendilerini de rahatsız edeceğini vurgulayan Erdoğan, “Ancak insani amaçla bunu kullanacaksa, bu konuda Uluslararası Enerji Ajansı'yla iletişim içinde, şeffaf bir şekilde bu süreci işletecekse buna kimsenin müdahale etme hakkı yoktur” dedi.

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinin nükleer enerjiden istifade ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin de bundan faydalanmaya ihtiyacı bulunduğunu, çeşitli ülkelerle bu konuda görüşmeler yaptıklarını söyledi. Erdoğan, bu konuda kısa zaman içerisinde ihaleye çıkarak, ucuz enerji sağlamak, enerji maliyetlerini düşürmek için böyle bir yatırım içine gireceklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, Almanya, Fransa ve İngiltere ile İran arasında başladığı zannedilen görüşmelerin tekrar kesildiğini öğrendiklerini anlatarak, bu ülkelerin, girişimlerin artık BM Güvenlik Konseyi nezdinde sürdürülmesi yönünde görüş belirtecekleri bilgisini aldıklarını bildirdi. Erdoğan, “Bu tür gelişmeler bizi psikolojik olarak rahatsız ediyor” diye konuştu.

SURİYE

Erdoğan, İran ile ciddi ekonomik ilişkiler içinde bulunduklarını, Suriye ile anlaşmalar imzalamaya, ticari, kültürel, siyasi ilişkiler kurmaya başladıklarını dile getirerek, komşularıyla münasebetlerini kesen bir ülke haline gelmeyeceklerini kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin kendi menfaatleri var. Bu menfaatleri de düşünmek durumundayız. Bir anda karar verip, öfkeyle kalkıp zararla oturamayız. Çünkü bizim zararımızı da kimse karşılamıyor. Biz de kendi başımızın çaresine, kendimiz bakıyoruz. Dara düştüğümüz zaman kimse 'sen dara düştün, senin şu kadar açığın var, al sana şu kadar destek' demiyor. Hemen ilk getirdikleri şey, 'şu kadar faizle ödersen ben sana şu kadar kredi açarım'... Bu kadar zor şartlar içerisinde ülkemizi iyi konuma taşımak, insanımızın yaşam standartlarını yükseltmek ve çevremizde de savaşların olmadığı bir ülke olmak istiyoruz.”

BM Güvenlik Konseyi'nde İran ve Suriye ilgili kararın nasıl alındığının önemli alacağını işaret eden Başbakan Erdoğan, BM üyesi bir ülke olarak alınacak kararın gereklerinin yerine getirileceğini kaydetti.

FİLİSTİN SEÇİMLERİ

Erdoğan, Filistin'de yapılan seçimler sonunda ortaya çıkan tabloyu ”ilginç bir netice” olarak nitelendirdi.
Filistin halkının tercihine saygı duyulması gerektiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:
“Burada Hamas'a bu fırsat verilmelidir. Ön yargıyla önü kesilmemelidir. Geleceğe yönelik tavırlarında bugüne kadar alışılmışın dışında bir süreci başlatabilir. Bu noktada olayı değerlendirmekte büyük fayda var. Bizim Geniş Ortadoğu Projesi'nde olan bir ülke olarak görev üstlenmemiz lazım. Gerek İsrail ile olan ilişkilerimizde gerek, Filistin'de olan ilişkilerimizde üzerimize düşeni yapmamız, bu konuda başka İslam ülkelerini devreye sokmamız lazım.”
Erdoğan, dış politikada İsrail ve Filistin'in devletler olarak kabul edildiği bir Ortadoğu tezini sürekli işlediklerini vurgulayarak, Türkiye'nin İsrail ile Hamas arasında çıkacak bir sorunda arabuluculuk görevi yapabileceğini kaydetti.

KIBRIS

Başbakan Erdoğan, Kıbrıs ile ilgili yeni eylem planını BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a ulaştırdıklarını ve kendisinin olumlu bir yaklaşımı olduğunu dile getirdi. Annan'dan, BM Güvenlik Konseyi'ndeki raporun akıbetini de soracaklarını ifade eden Erdoğan, genel sekreterlik görev süresi dolmadan kendisinden önemli bir problemi çözmesini isteyeceklerini belirtti. Erdoğan, “Sonuç alınamaması bizim için kıyamet değil. Kıbrıs'taki kardeşlerimizin, soydaşlarımızın davası bizim davamızdır. Biz buna bir milli dava olarak bakıyoruz” dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Ocak 2006 Cuma 09:36:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?