22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Oyan İzmir'den start veriyor

CHP MYK, PM üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı'ndan istifa ederek bağımsız bir kurultay için MYK'nın yenilenmesini isteyen Prof. Dr. Oğuz Oyan, "İlk kurultaydan itibaren artık düğmeye basılmıştır. Bu parti bu şekilde devam edemez. İlk kurultay ya da ikinci kurultay, ama mutlaka bugünkü yapı değişecektir. Bu artık geri dönüşsüz bir süreç" dedi.

Eski milletvekilleri ve görevden alınan örgütlerin Baykal yönetimine karşı yoğun kulis faaliyeti yürüttüğü CHP'de saflar netleşiyor. Baykal'a karşı adaylar arasında Samsun Milletvekili Haluk Koç, PM üyesi Gülsün Bilgehan, İstanbul İl Başkanlığı'ndan ayrılarak milletvekili olan Şinasi Öktem'in kardeşi Güldal Okuducu ve Oyan'ın isimleri ön plana çıkarken, 80 kişilik PM içindeki muhaliflerin sayısının da 23'e yükseldiği belirtiliyor.

Baykal ile görüşmediğini belirten Oyan'ın yol haritası şöyle:

SARIGÜL'LE OLMAZ: Parti içinde Sarıgül muhalefetinin tahribatını yaşadık. Bu; CHP'nin temel kuruluş ilkeleriyle örtüşmeyen, CHP'li olmanın getirdiği etik değerleri taşımayan, CHP'yi bulunduğu noktadan AKP'nin solda simetrisi olacak noktaya çekmek isteyen, CHP'yi sağa doğru çekmek isteyen konuma getirmektir. Mustafa Sarıgül'ün bu tanım içine doğrudan doğruya girdiğini söyleyebiliriz.

KÖŞEME ÇEKİLMEK İSTEMİYORUM: Örgütleri ziyarete pazartesi günü İzmir'den başlıyorum. Tartışacağız, onları dinleyeceğim sonra ne yapmak istediğimi anlatacağım. Köşeme çekilmek istemiyorum. 'Partiyi halkımızın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden nasıl yapılandırırız?' konusunda mücadele vermek istiyorum.

KOÇ İLE GÖRÜŞÜRÜM: Güldal Okuducu ziyaret etti, görüştük. Haluk Koç ile henüz temasımız olmadı ama olacak, görüşmemize bir engel yok. Ama ben biraz daha kırmızı çizgileri net çizilmiş bir şeyden bahsediyorum. Ben CHP'de herkese eşit mesafedeyim. Partinin bütününü kucaklayan, sadece partide küskün duruma düşmüş olanların hareketi görüntüsü vermemek çok kritik önemde. İlkesiz ittifaklardan kaçınan, 'kim olursa olsun gelsin, yeter ki biz kazanalım' türü bir anlayıştan uzak duruyorum.

ADAYLIĞI ÖRGÜT BELİRLER: Adaylığı örgütün kendisi sağlar, partiyi sakınmak bende birinci planda. Partinin hem cumhuriyetçi hem halkçı değerlerini sakınmamız lazım. Genel başkan adaylığı bunu partinin temel ilkelerini aşındırmadan en iyi başaracak kişidir. Bu ben mi olurum, başkası mı olur, onu süreç belirler.

CHP'de liderlik yarışına katılan Oğuz Oyan, Ecevit'i örnek alacak

CHP’deki görevlerinden istifa ederek, genel başkan adaylığı için nabız yoklayan İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, çalışmalarında Bülent Ecevit’i örnek alacak.

Kurultay süreci başlayan CHP’de genel başkan adayları da çalışmalarına hız verdi. CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç’un ardından İzmir Milletvekili Prof. Dr. Oğuz Oyan da genel başkan adaylığı için nabız yoklamaya başladı.
Parti yönetimine tepki göstererek, CHP Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu üyeliklerinden istifa eden ancak adaylığını resmen açıklamayan Oyan, kurultay süreci boyunca tüm Türkiye’de çalışma yürütmeyi planlıyor.
Edinilen bilgilere göre, Oyan, yurt turu öncesinde Ankara’da CHP’li gençlerle buluştu. Toplantıda Bülent Ecevit’i örnek aldığını, Ecevit’in gençlere büyük önem verdiğini söyleyen Oyan, kendisinin de gençliği harekete geçirerek, CHP’yi “umudun partisine" dönüştürmeye çalışacağını kaydetti.

HALKÇI SÖYLEM

Ecevit’in 1970’li yıllarda halkçı bakış açısıyla yüzbinlerce kişiyi sokağa döktüğünü vurgulayan Oyan, CHP’nin sağa açılma politikalarını eleştirdi. Oyan, “Sağa oy veren işçiler, emekçiler aslında CHP’nin tabanı. Rahmetli Bülent Ecevit, onları halkçı söylemle kazanmıştı. Ecevit zamanında sol dipdiri sokaktaydı. Bizim amacımız, sağ politikalar yerine, halktan yana, emekten yana politikaları yeniden gündeme getirmek olmalı. Bunu yaparsak, CHP’yi yeniden umudun partisi yapabiliriz. Amacımız bu olmalı" diye konuştu.
CHP’nin sağ söylemler nedeniyle kendi tabanından giderek uzaklaştığını ve parti örgütlerinin giderek eridiğini ifade eden Prof. Dr. Oyan, parti tabanına sahip çıkacaklarını söyledi.

İLKELİ İTTİFAK
Oyan, CHP’deki diğer muhaliflerle kuracağı ilişki hakkında da bilgi verdi. Yönetimi karalayarak muhalefet yapılmasını eleştiren Oyan, diğer gruplarla “ilkeli ittifak" yapabileceklerini belirtti. Kişisel kariyer endişesinin bulunmadığını söyleyen Oyan, CHP’de “erken kalkan" herkesin genel başkan adayı olamayacağını savundu.
Tavrını partideki görevlerinden istifa ederek ortaya koyduğunu anlatan Oyan, CHP lideri Deniz Baykal’a yönelik eleştirilerin de yanlış olduğunu ifade etti. Oyan, “Muhalefet, Genel Başkanı kötüleyerek yapılmamalı. Karalayarak bir yere varılmaz. İnsanlar milletvekili olamadıkları için muhalefet yapıyorlar. Bunu da anlayabilmiş değilim" diye konuştu.

İZMİR’DEN BAŞLIYOR
Oğuz Oyan, genel başkanlık için adaylığını açıklamadan önce, tüm Türkiye’de nabız yoklayacak. Bu bağlamda ilk gezisini 8 Ekim Pazartesi günü İzmir’e yapacak. Oyan, burada geniş katılımlı bir toplantı düzenleyerek parti örgütleriyle bir araya gelecek.
İzmir’de 28 ilçede partililerle buluşmayı hedefleyen Oyan, İzmir dönüşü seçim çalışmalarını yürütmek üzere Ankara’da bir büro kuracak.
Oyan’ın, önümüzdeki günlerde genel başkanlığa adaylığını resmen açıklaması bekleniyor.

Milliyet/ANKA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2007 Cumartesi 10:13:04
Güncelleme :6 Ekim 2007 Cumartesi 19:24:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hamit hatip IP: 82.238.121.xxx Tarih : 6.10.2007 19:18:17

CHP TURKIYENIN PARTISI DENIZBAYKALIN VEYA BASKAGELECEK OLANLARIN ZIHNIYETINE GORE DEGIL TOPLUMUN COGUNLUGUN ISTEGINE GORE AZINLIKTA OLAN LARIN YARARLAN MASINIDA SALAMAK ADALETLI DAVRANMAK OLMALIDIR ZIHNIYETLER DEGIMEDICE CADAS DGIL ?CAGABAS OLMAKGERK TURBANI ATOMUS BIBIGORENLER MEMLEKET YONETEMEZ KIMGELIRSE GELSIN ?HANGI PARTILER OLURSAOLSUN PASORTUSUNE YANI FRANSIZCA TURBANDIYEN TURKCEYI CAGDISI SAYAN POLITIKACILAR TURKIYEYIYONETEMEZLER BIZE CAGABAS OLAN POLITIKACI LAZIM A VEYA BC PARTISI OLSUN PATILER VEYA PARTICILER GECICIDIR TURKIYE CUMHURIYETI INSALLAH EBDIDIR ADALETLI DEVLET BASKANI CENLETLIKTIR ADALET MULKUN TEMELIDIR AKLIMIZI BASIMIZA ALALIM CAGA BAS OLALIM BAYRAMINIDA KUTLARIM SELAM TURKIYEME SELAM