28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Öztürk'ten Çankaya'ya yeşil ışık

Halkın Yükselişi Partisi (HYP) Genel Başkanı, İstanbul Milletvekili Yaşar Nuri Öztürk, halkın ve milletvekillerinin istemesi durumunda Cumhurbaşkanı adaylığını ciddi olarak değerlendireceğini belirterek, “İslam’la demokrasiyi, devletle dini bağdaştırmadaki maharetim dünya tarafından kabul görmüş hukukçu ve siyaset adamıyım. Halkım isterse olurum ancak kendi kendime gelin güvey olmam” dedi.

CHP’den TBMM’ye giren, ancak daha sonra istifa ederek Halkın Yükselişi Partisi’ni (HYP) kuran ve halen bu partinin genel başkanlığını yürüten Öztürk, sine-i millet ve cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarını değerlendirdi.

BAYKAL’IN MANEVRASI

Öztürk, sine-i millet konusunu ilk defa CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın dile getirdiğini ancak bugüne kadar adım atmadığını savunarak, şunları kaydetti:

“Baykal CHP’sinin manevralarından biri. Manevra yapıyor, sonra yutuyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve sine-i millet konusunda söz söyleyecek tek isim Baykal. Erdoğan’ı başbakan olarak Meclis’e sokan kendisi değil mi? Aynı zat Başbakan olunca bir şey yok, niye cumhurbaşkanı olunca kıyamet kopuyor? Baykal olmasaydı, Erdoğan Başbakanlık koltuğuna oturmazdı.”

CHP’DEN KİMSE DÖNEMEZ

CHP’den hiçbir milletvekilinin sine-i millete dönemeyeceğini belirten Öztürk, “Dönen dönerdi bugüne kadar. Samimiyetten uzak, ucuz manevra. Baykal sine-i millete dönseydi, genel başkanlığı bıraksaydı, CHP iktidar olurdu” dedi.

Sine-i millete dönmenin gerekçesi olmadığını ifade eden Öztürk, “Meclis şöyle ya da böyle çalışıyor. Bu parlamento cumhurbaşkanını seçer. Bu parlamento Türkiye’yi yönetiyorsa cumhurbaşkanını da seçer. Parlamento 5 yıla yakın yönetirken meşru da cumhurbaşkanı seçerken niye meşru değil? Erken genel seçime de gerek yok. 10 ay kaldı, erkeni mi kaldı?” dedi.

BAYKAL AKP’NİN OYLARINI ARTTIRIR

Erken genel seçimin olması durumunda AKP’nin kârlı çıkacağını savunan Öztürk, “AKP’nin oyları yüzde 20’yi zor bulur ama Baykal’ın bu siyaseti devreye girerse 25’lerde oy alır” dedi.

ANAYASA İHLALLERİ VAR

Hukukçu kimliği de olan Öztürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilse bile yargılanabileceği yönündeki tartışma konusunda ise, “6-7 Anayasa ihlali suçları var. Örneğin 1 Mart tezkeresi anayasa suçudur. Anayasa’nın 92. maddesinin istediği şartlar doğmadan Meclis’e sevk ettiler. Erdoğan’ı Yüce Divan bile zor temizler” dedi.

ÇANKAYA’YA YEŞİL IŞIK

Öztürk, halkın ve milletvekillerinin istemesi durumunda Cumhurbaşkanı adaylığını ciddi olarak değerlendireceğini belirterek, “Bazı çevreler benim ismimi daha önce önerdi, cumhurbaşkanı olmak için ideal isim olduğum ifade edildi. İslam’la demokrasiyi, devletle dini bağdaştırmadaki maharetim dünya tarafından kabul görmüş hukukçu ve siyaset adamıyım. Halkım isterse aday olurum, ciddi şekilde ele alırım ancak kendi kendime gelin güvey olmam. Şu anda amacım partimi iktidara getirmek” dedi.
ANKA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 10:35:24
Güncelleme :22 Aralık 2006 Cuma 10:44:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 85.97.56.xxx Tarih : 22.12.2006 15:01:57
VALLAHİ YAKIŞIR HOCAM. İKİ GÜNDE CHP'Lİ OLDUNUZ. ÜÇ GÜNDE CHP'DEN İSTİFA ETTİNİZ. DÖRT GÜNDE PARTİ KURDUNUZ.BÖYLECE; TOPAÇ SİYASETİNE ZATIALİNİZ DE AVDET ETMİŞ OLDUNUZ. YAKIŞIR. SİZ EVDE YA DA PARTİNİZDE BEKLEYİN. BİRİLERİ GELİP SİZE CUMHURBAŞKANLIĞI TEKLİF EDERLER. GENCECİK ÇİÇEĞİ BURNUNDA PARTİNİZİ DE ARTIK BİR EMANETCİYE DEVREDERSİNİZ. SİZİN DE ÇOK ÇABUK ALIŞTIĞINIZ OYUN ZATEN BÖYLE OYNANIYOR. ÜÇGENİ SİZ ÇİZİN, MİSKETLER BİZDEN. K. Mükremin BARUT 22 ARALIK 2006