19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Pamuk'a soykırım yasası sorusu

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Yazar Orhan Pamuk'u, aldığı Nobel Edebiyat Ödülü'nden dolayı kutladı; ancak ödülün alınmasının, Fransa'daki soykırım tartışmalarının gölgesinde kaldığını söyledi.


Arınç, İnsan Hakları Ortak Platformu Dönem Başkanı, Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ve beraberindeki heyeti kabulünde, gazetecilerin, Pamuk'un ödül almasına ilişkin sorusunu yanıtladı.

Bir Türk edebiyatçının bu ödülü almasının elbette sevinilecek bir olay olduğunu ifade eden Arınç, “Bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Şahsım adına Sayın Orhan Pamuk'u kutluyorum” dedi.

Arınç, bir taraftan Fransa Parlamentosunun kararına ilişkin tartışmalar yaşanırken, bir taraftan da ödülün verilmesinin, birbirine karışan iki olay haline geldiğini söyledi.

“Maalesef Nobel Edebiyat Ödülü'nün alınması, Fransa'daki soykırım tartışmalarının gölgesinde kaldı” diyen Arınç, şöyle devam etti:

“Toplumda bir kesim, Pamuk'un bu ödülü almasının, yazdığı romanlarla ilgili değil; daha çok konuştuğu, bir süre yargılandığı sözlerle ilgili olduğunu söylüyor ve bunu tartışmaya açıyor. Bir kısım da onun edebiyatçı pozisyonuna daha çok dikkat çekiyor. Bu tartışmalar yapılır ama ben Sayın Pamuk'u, aldığı ödülden dolayı sadece kutluyorum. Ancak ona düşen önemli bir görev var. Bu görevi de hatırlatmak istiyorum; Madem ki Türk toplumunda böyle bir tartışma yaşanmaktadır, o zaman Sayın Pamuk, bundan sonraki açıklamaları ve tutumuyla çok örnek bir davranış sergilemelidir.

Kendisi bir yazar olduğuna göre, düşünce özgürlüğünü katleden Fransa'daki yasayla ilgili görüşleri nedir? Bunu sadece ben, Türk toplumu merak etmiyor, bütün dünya merak ediyor. Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan bu değerli yazarımızın, Fransa'da soykırım yasası olarak bilinen, soykırımı inkar edenlere ceza yaptırımı getiren bu yasayla ilgili düşüncelerini merakla öğrenmek istiyoruz. Çünkü onun söyleyeceği sözler, topluma da yol gösterecektir. Ülkedeki bazı kesimlerin anlamlı davranışları, hem Türkiye'de hem de Batı'da yer bulmuştur.”

a.a
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2006 Cuma 13:36:19
Güncelleme :13 Ekim 2006 Cuma 14:00:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bektaş adıgüzel IP: 85.98.240.xxx Tarih : 13.10.2006 18:57:05
NOBEL ÖDÜLÜ NEY KİM VERİR NEDEN VERME İHTİYAÇI DUYAR VE DAHA DA ÖNEMLİSİ HER NE HİKMETSE ÜLKESİNİ AYDINLIK TARİHİNİ KARANLIK DİYE BELİRTEN KİŞİYE VERİLİR BEN BUNU ANLAMIŞ DEĞİLİM VARSA ANLATACAK DEĞERLİ ARKADAŞLAR BENİ BİLGİLENDİRSELER ÇOK SEVİNİRİM www.bektas46100@hotmail.com gerçekten maillerinizi beklemekteyim.