28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Papa geliyor Arınç da gidiyor

Papa 16. Benediktus'un Türkiye ziyareti sırasında 'yurtdışına kaçanlar'ın arasına Meclis Başkanı da katıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, devlet bakanları Mehmet Aydın, Abdüllatif Şener ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan sonra Bülent Arınç'ın da 25 Kasım'da, yani Papa'nın gelişinden üç gün önce yurtdışına gideceği ortaya çıktı. Ancak Arınç gerekçe olarak diğer isimler gibi 'önceden yapılmış programı' gerekçe göstermedi.

Arınç, Papa'nın Cumhurbaşkanı Sezer'in davetiyle geldiğini hatırlatarak, bunun önemli bir ziyaret olduğunu ve bulunduğu konum gereği en iyi şekilde ağırlanması gerektiğini vurguladı. Papa'ya geleneksel Türk misafirperverliğinin gösterilmesi gerektiğini belirten Arınç, Başbakan Erdoğan'ın da ziyaret sırasında yurtdışı gezisinde olacağının hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

'BENİ İLGİLENDİRMEZ'

'Ben bu konuda başka hiçbir şey demiyorum. Ben cumartesi günü bir yurt dışı ziyaretine gidiyorum. Ancak olası bir Papa ziyaretine karşı da 27 Kasım akşamı dönmek istiyordum ve programımı buna göre yapmıştım. Meclis Başkanı olarak, eğer Papa parlamentomuzu ziyaret etmek isteseydi, kendisini en iyi düzeyde, en iyi şekilde ağırlamak için programımı buna göre dizayn etmiştim. Sayın Başbakan'ın ayrı programı olabilir. Başka protokol yetkililerinin ayrı programı beni ilgilendirmez'' dedi.

Protokol manzarası

Ankara'da olmayacaklar:

Başbakan Erdoğan: Bu akşam Ürdün'e, oradan Riga'ya geçecek.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül: O tarihte NATO zirvesinde olacak.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener: Suriye'de olacak.

Devlet Bakanı Aydın: Almanya'da.

Ankara'da olup görüşecekler: Cumhurbaşkanı Sezer, Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin, Devlet Bakanı Beşir Atalay

Ankara'da olup görüşmeyecekler: Bülent Arınç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek.

'A' tipi koruma yapılacak

Papa 16. Benediktus'ün ziyaretiyle ilgili güvenlik önlemleri son aşamaya getirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü, Papa'nın ziyaretiyle ilgili alınacak önlemleri dün İstanbul ve İzmir İl Emniyet Müdürlükleri'ne bildirdi. Buna göre Papa'ya daha önce Bush ve Blair için de uygulanan 'A' tipi koruma yapılacak. 'A' konum korumanın ayrıntıları şöyle olacak: Papa'nın uçağı Türk hava sahasına girdiğinde Bandırma'dan kalkacak Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı iki F-16 uçağa güvenlik sağlayacak. Papa ve kardinaller Esenboğa Havalimanı'ndan üç ayrı zırhlı araç ile şehir merkezine hareket edecek. Papa'nın ve kardinallerin bulunduğu konvoyun arkasına Özel Harekat Daire Başkanlığı'na bağlı 50 kişilik özel tim aracı yerleştirilecek. Özel tim personeli Papa'nın İstanbul ve İzmir ziyaretleri sırasında da yanından ayrılmayacak. Heyeti taşıyan araçları havadan da iki adet helikopter korurken, geçiş sırasında yüksek binaların üzerine keskin nişancılar yerleştirilecek. Papa'yı Ankara'da üç bin polis koruyacak.

Papa ve beraberindeki heyetin Selçuk ziyareti sırasında güvenliği İzmir İl Jandarma Alay Komutanlığı bünyesinde bin 500 jandarma ile İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bin 275 polis sağlayacak. İstanbul'da ise Papa'yı 4 bin 500 polis koruyacak.

İstanbul'da şantiyelere ziyaret molası geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Papa'nın Türkiye'ye ziyareti nedeniyle ilgili noktalardaki şantiyelere ara verileceğini belirtti. Topbaş, 'Papa'nın ziyareti nedeniyle trafikte herhangi bir tedbir alacak mısınız?' sorusuna, 'O noktalardaki şantiyelerde biraz düzenleme yaparız. Onun dışındaki olay bizim dışımızda tabii. Valilik ve Emniyet karar verecek' dedi. Topbaş, 'Okullar açılırken şantiyeler durmuştu. Papa'nın gelişinde de böyle bir şey söz konusu mu?' sorusuna da, 'Okullar açılırken biraz da vatandaşlarımız orada hassas davrandı. Trafiğe aracınızla çıkmayın dedik. Şimdi de aynı çağrıyı yapıyorum. Şimdi de trafikte bir sıkıntı olmaması için aynı çağrıyı yapıyorum' dedi.

'Kutsal' zeytinyağı verilecek

Ziyaret kapsamında, 29 Kasım'da Selçuk İlçesi'ndeki Meryemana Evi'ni ziyaret ederek ayin yönetecek olan Papa'ya Meryem Ana'nın zeytin yediği ağaçlardan elde edilmiş, organik özel üretim zeytinyağı hediye edilecek. Selçuk İlçe Belediyesi, Benedictus'un ziyareti öncesinde ilçede temizlik çalışmaları yapan ekip sayısını artırdı. Meryemana Evi'ne 6 kilometre mesafedeki büyük Meryem Ana heykelinin etrafındaki çimler de bakıma alındı. Yol güzergahında ise, ağustos ayında yanan bölgede ağaçlandırma çalışmaları başladı.

Zanlılar serbest

Papa'nın Türkiye ziyaretini protesto etmek için Ayasofya Müzesi'nde namaz kılan 39 kişi savcılıkça serbest bırakıldı. Alperen Ocakları üyesi 39 kişiden 25'i İstanbul Adliyesi'ne, 14'ü ise yaşları küçük olduğu için çocuk mahkemelerine gönderildi. Soruşturma sonunda zanlılar hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabileceği belirtildi.





Ufuk TÜRKYILMAZ /Akşam
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 10:32:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?