28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Papa'nın üzgün olması başka...

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Papa 16. Benediktus'un İslam dinine yönelik sözleriyle ilgili olarak, “Üzgün olmakla, özür dilemek çok farklıdır. Samimi olan insan, üzgün olan insan, özür dilemeyi bilir” dedi.

Çelik, Cem Vakfı bünyesinde kurulan Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı tarafından Atatürk Spor Salonunda düzenlenen Cem etkinliğinde, gazetecilerin, Papa 16. Benediktus'un İslam diniyle ilgili sarf ettiği sözlere ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir dinin ruhani lideri, başka bir dinle ilgili konuştuğunda, “Bir kere değil, on kere” düşünmesi gerektiğini vurgulayan Çelik, “Papa'nın sözleri İslam alemini yaralamıştır. Rencide etmiştir. Sayın Papa'ya yakışan, bundan dolayı özür dilemesidir” diye konuştu.

Bir gazetecinin, Papa'nın sözlerinden ötürü üzgün olduğunu söylediğinin hatırlatması üzerine, Bakan Çelik, “Üzgün olmakla özür dilemek çok farklıdır. Samimi olan insan, üzgün olan insan, özür dilemeyi bilir” dedi.

MUMCU: KİMSE HOŞGÖRÜ BEKLEMESİN

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu da Papa'nın sözlerini, “laftan öteye, bilinç altının dışa vurması” şeklinde niteledi. Bir Müslüman olarak, özür dilemenin dışında hiç bir şeyin, kendisine yeterli gelmeyeceğini ifade eden Mumcu, bir siyasetçi olarak da bu durumda Papa'nın Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyareti, doğru bulmadığını söyledi. 

Mumcu, “Bana, benim insanlarıma, benim inançlarıma, benim peygamberime hakaret etmiş bir insanı, ülkemde görmek istemiyorum. Bu, çok samimi bir tepkidir. Ancak ve ancak özür dilemesi halinde bu ülkeye gelmesine gönlüm razı gösterebilir” dedi.

İslam tarihinde soykırımdan söz edilemeyeceğini belirten Mumcu, bundan bahsetmenin “densizliğin, terbiyesizliğin dik alası” olduğunu ileri sürdü. Mumcu, “Kimse, hoşgörü ve anlayış beklemesin. Hoşgörülü olmak kişiliğimizden, benliğimizden, öz niteliklerimizden taviz vermek demektir. Kimsenin, bizden bunu beklemeye hakkı olamaz” diye konuştu.



aa
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2006 Pazar 18:32:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Ahmet Yeter IP: 82.179.192.xxx Tarih : 18.09.2006 11:13:13
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu`nun soylediklerine aynen katiliyorum. Once ozur dilesin, sonra gelecekse gelsin. Aslinda ozur dilemesiyle bu dusuncelerin degismesi imkansizdir ama en azindan ortami yatistirmak icin iyi bir caredir. Eger bir musluman liderin cikip papa ve diger bazilarinin bu sekilde dusundugunu soylemis olsaydi dunya basininin nasil tepki verecegini dusunebiliyormusunuz. Bu talihsiz aciklamanin aslinda tum islam alemine cok buyuk hizmet ettigi ortadadir. Simdi bu insanlar kendi iclerinde papa yi sorgulamaya baslayacaklardir sanirim. Aslinda Vatikanin ne islerle ugrastigi bu konusma ile apacik ortaya cikmistir. Hangi din olursa olsun, bir dine hakaret etmenin ifade ozgurlugunun arkasina saklanmasi kabul edilemez.