18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Partimde barındırmam!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Van'da yapılan protestoyla ilgili olarak, "Ne olursa olsun eğer benim partimin herhangi bir mensubu bu olayların içindeyse, çalışmalar yapılıyor, yapılacak, partimde barındırmam. Anında ihraç ederim. Hemen disipline sevk ederim" dedi.

Başbakan Erdoğan, Washington'da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak ve temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a Van'da yapılan protesto sonucunda iki müfettişin görevlendirildiğini belirterek, "Gelişme var mı, işin içinde AK Partililer de var mı? İçişleri Bakanı'nın özür dileyip dilemeyeceği tartışması var. Bu konuyla ilgili görüşleriniz nelerdir?" yönündeki sorusuna Başbakan Erdoğan, "Benim her konuyla ilgili açıklama yapmama gerek yok. Ben İçişleri Bakanıma 'bu konuyu inceletin' dedim ve İçişleri Bakanım da iki müfettişi oraya gönderdi. Bundan daha güzel, gerçekçi uygulama olur mu? Herhalde her şeyin hesabını da kalkıp biz Baykal'a verecek halimiz yok. Ancak partimi gölgeleme gayretlerinin de boş olduğu ortada" karşılığını verdi.

YARSAV'DAKİ BRİFİNG

Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği paketine ilişkin YARSAV'da hakim ve savcılara brifing verileceğini hatırlatarak, bu brifinge katılmaları konusunda hakimlere baskı yapıldığı şeklinde iddialara ilişkin değerlendirmesini soran bir gazeteciye, yüksek yargıyla başta Adalet Bakanı olmak üzere süreç içerisinde ne gibi katkıları olup olmayacağı konusunun hep görüşüldüğünü, taleplerinin ne olduğunun sorulduğunu dile getirdi.

Askeri yargının bu konuda kendilerine yazılı cevap gönderdiğini, ancak Yargıtay, Danıştay ve HSYK'den yazılı bir cevap gelmediğini ifade eden Erdoğan, şunları söyledi:

"Onlar sadece bu tür meydanlarda siyaset yapıyorlar. Bu anda da brifing. Neyin brifingini kime veriyorsunuz? Yani orada yapacağınız bu brifingle neyi değiştireceksiniz? Yani bu işin yeri, merkezi yasama organıdır. Bu konuyla ilgili çalışmayı yapanlar, sizden 'bize katkıda bulunun' diyor, talep ediyor, siz bu talebe cevap vermiyorsunuz. Şimdi de kalkıp bir derneğin yaptığı böyle bir yerde brifing verip güya buradan halkı farklı şekilde yönlendirecekler. Bunların hepsi bir gerilimi yapmanın çalışmalarıdır. Bunlar gerilim üretmenin gayretleridir. İşte siyasallaşma bu. Medya üzerinden böyle bir baskı yapılmış mı, yapılmamış mı bunu bilemiyorum. Eğer böyle bir baskı varsa, bana göre baskı yapılan savcı ve hakimler de çıkıp konuşmaları lazım. Açıkça 'bize baskı yapılıyor' demesi lazım. Bunu söylemeleri lazım."

"TEMENNİMİZ KAZA OLSUN"

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin, "Polonya Devlet Başkanı eşi ve Genelkurmay Başkanı'nın da öldüğü uçak kazasına ilişkin sizin bir açıklamanız oldu; 'Umarım bir kazadır' diye. Bu konuyla ilgili size ulaşan herhangi bir bilgi mi var. Cenaze programına katılmayı düşünüyor musunuz?" yönündeki sorusuna, "Konuyla ilgili olarak tarihten bu yana bu tür olumsuz şeyler hep oldu. Yıllar sonra on yıllar sonra bunların çok farklı raporları ortaya çıktı. Kaldı ki bu konuyla Sayın Putin 'bizzat ben takip edeceğim' diyor ve kendileri takip ediyor. Tabii bu kara kutu vesaire incelendikten sonra işin gerçeği ortaya çıkacak. Biz tabii burada ifade ettiğim olumsuzlukların olmasını istemiyoruz. Bunlar ayrı bir felakettir. O bakımdan temennim kaza olsun" yanıtını verdi.

Erdoğan, cenaze töreni konusunu da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Ne gün yapacaklar. O günkü şartlarımızı da değerlendirip, Cumhurbaşkanımız katılacak mı katılmayacak mı onu da bilemiyorum. Ona göre merasim belirlendiği anda biz de değerlendirmelerimizi yapacağız."

1 MAYIS'IN TAKSİM'DE KUTLANMASI

Recep Tayyip Erdoğan, işçi sendikalarının bu yıl da 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama talepleri bulunduğunu hatırlatarak "Siz bu konuda bir açılım yapmayı planlıyor musunuz?" diyen gazeteciye de şu karşılığı verdi:

"Bu 1 Mayısla ilgili de yetkiyi Valimize verdik. Kendisi emniyet teşkilatıyla, yetkililerle, taraflarla bu konuları konuşup bunu bir bayram havasında kutlamalarını biz tavsiye ediyoruz, istiyoruz. Bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir."

MİLLETİMİZ AKLI SELİMİYLE KARARINI VERECEK

Erdoğan, anayasa değişikliği konusunda, 367'yi bulmaları halinde zaten paketin yasalaşmış olacağını, oylamada eğer 330-367 arasında bir rakamda kalınırsa da referandum yolunun açılacağını belirterek, "O zaman da bu işin gerçek sahibi olan milletimize gideceğiz. Ben inanıyorum ki milletimiz de aklı selimiyle, her zaman olduğu gibi, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, ilkesinden hareketle kararını verecek" dedi.

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın cuma günü yaptığı toplantıda anayasa değişikliği paketine yönelik eleştiriler dile getirdiği ve siyaset yapmadıklarını, yargı ile ilgili açıklamalarda bulunduklarını söylediğini hatırlatarak, bu konu ile ilgili değerlendirmesini sorması üzerine, şunları söyledi:

"Anayasa mahkemesi, 17 üyeden teşekkül edecek. Bundan rahatsız oluyorlar diye düşünüyorum. Dışardan Cumhurbaşkanı'mızın belirleyeceği üyeler olsun, üniversite mezunu olarak, buna karşı olumsuz bazı yaklaşımlar oldu ve yapılan çalışmalarda bu da çıkarıldı.

Bütün olumlu yaklaşımlar bir konsensüs olsun diye yapılırken hala yüksek yargı, yüksek yargının bazı temsilcilerinin zaman zaman çıkıp, bu tür açıklamalar yapması, yasama organının mensupları olarak bizleri üzmektedir."

Yürütme organı olarak, aynı zamanda yasamanın da mensubu olduklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Görevimiz nedir? Yasa yapmaktır, anayasa yapmaktır. Ve bunları bizden öncekiler yapıyor oluyor da şu anda bizim dönemimizde böyle bir anayasa çalışması yapmak niçin rahatsız ediyor?" dedi.

İSRAİL'İN NÜKLEER SİLAHLANMASI

Bir gazetecinin Washington ziyaretinde yapacağı görüşmelerde İsrail'in nükleer silah konusunun gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki bir sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, "Biz bölgemizde bir nükleer silahlanmayı asla arzu etmiyoruz. Bu hangi ülkede olursa olsun, buna karşı yaklaşımımız, politikamız bellidir. Bu, İsrail'de de olursa bizim için değişmez, İran'da da olursa bizim için değişmez, hangi ülkede olursa olsun bizim için değişmez" dedi.

Başbakan Erdoğan, İsrail'in, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu üyesi olmadığını, ama kendilerinde nükleer silah olduğunu kabul ettiğini dile getirerek, "Şimdi, İsrail'e karşı herhangi bir çağrı, İsrail noktasında uluslararası camianın şu ana kadar bir tutumunu görmedik. Biz, uluslararası camiaya diyeceğiz ki 'Bu konuda niçin bir tutum takınmıyorsunuz. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna üye olmak o zaman suç mu? Üye olursanız size bazı yükler biniyor, üye olmazsanız istediğinizi yapabiliyorsunuz, bunun değerlendirilmesi gerekir" dedi.

Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yemek sonrası bir görüşmesinin olacağını ve gündemlerinde ikili ilişkilerden uluslararası ilişkilere varıncaya kadar, özellikle bölgeyi ilgilendiren konuları kısa zaman içine sığdırmak istediğini söyledi.

AA
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2010 Pazar 19:39:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?