24
Mayıs
2024
Cuma
SİYASET

'Partinize sahip çıkın' çağrısı

CHP'nin 22-23 Mayıs tarihinde yapılacak kurultayı öncesinde il başkanları genel merkezin çağrısıyla bir araya geldi. Kurultay sürecinin değerlendirildiği toplantıda, 11 CHP il başkanından 8'i "Kemal Kılıçdaroğlu" dedi.

Toplantıya mesaj gönderen eski lider Deniz Baykal CHP il başkanlarına, "Partiyi ayrıştırmadan kurultaya gidin. Partinize sahip çıkın" çağrısı yaptı.

Baykal, "İl başkanlarımızdan CHP'nin birliğini, bütünlüğünü gözetecek bir dayanışma içinde yeni yönetimin oluşmasına el birliğiyle destek olmalarını, katkıda bulunmalarını bekliyorum" dedi.

Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi tarafından toplantıda okunan mesajda, Baykal şunları kaydetti:

"Bugün gerçekleştirmekte olduğunuz il başkanları toplantısının tarihi bir önem taşıdığını biliyorum. CHP'nin haksız ve hukuksuz saldırı ve suçlamaların hedefi olarak seçildiği, komploların tezgahlandığı bir ortamda gerçekleşecek olan kurultayımıza sizler yön vereceksiniz. Bu ortamda üzüntü verici gelişmelerin
yaşandığı, bazı acı siyaset tablolarının kendini gösterdiği, siyasi ve ahlaki ibret manzaralarının ortaya çıktığı açıktır.

Bu durumun partililerimiz arasında ilişkileri zedeleyecek, parti görevlerimizi, sorumluluklarımızı engelleyecek bir ayrışmaya dönüşmemesini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu anlayış içinde ben, il başkanlarımızdan CHP'nin birliğini, bütünlüğünü gözetecek bir dayanışma içinde yeni yönetimin oluşmasına el birliğiyle destek olmalarını, katkıda bulunmalarını bekliyorum.

Gün, ağlaşma ve hesaplaşma günü değildir. Tarih karşısında hepimiz bir büyük ahlak ve siyaset sınavı veriyoruz. Bugün CHP'ye her zaman olduğundan daha
çok görev ve sorumluluklar düşmektedir. İl başkanlarımızın hep birlikte el ele vererek, bu tarihi sorumluluğun üstesinden geleceğine inanıyor, sizlere başarılar
diliyor, sevgiler ve saygılar sunuyorum."

İL BAŞKANLARI TOPLANTISINDAN

İl başkanları genel merkeze gelişlerinde gazetecilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Bazı il başkanları gazetecilerin soruları karşısında genel başkanlık konusundaki görüşlerini açıklarken, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, sorulara "teşekkür" ederek karşılık verdi.

CHP Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek, il başkanları toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Yılmaz Ateş, 'Önder Sav bizi sırtımızdan bıçakladı' diye açıklamada bulundu. Siz de aynı kanaatte misiniz" sorusu üzerine, kurultayö ncesinde bu tip tartışmaları gereksiz bulduğunu söyledi.

Özyürek, bugün kurultaydan sonraki en önemli kurul olan il başkanlarıtoplantısının yapılacağını ve kurultayın değerlendirileceğini belirterek, MerkezYönetim Kurulu (MYK) üyelerinin büyük çoğunluğunun oyuyla dün yaptıklarıaçıklamada Baykal'ın göreve dönmesini istediklerini ifade etti.

Özyürek: "Kılıçdaroğlu'na karşı değiliz"

"Sayın Baykal'ın göreve dönmesini talep etmemiz Sayın Kılıçdaroğlu'na karşı olduğumuz için değil..." diyen Özyürek, "Bir haksızlığa uğramıştır Sayın Baykal, komploya uğramıştır. Bu komployu püskürtmek, bu komploculardan hesap sormak için Deniz Baykal'ın tekrar göreve gelmesinin daha doğru olacağını ifade ettik. Elbette Deniz Baykal'ın tecrübesiyle, birikimiyle, laik demokratik cumhuriyeti savunmadaki azmiyle daha etkili olacağını düşünüyoruz. Kurultay süreci demokratik bir süreçtir. Sayın Kılıçdaroğlu da aday olduğunu ifade etmiştir. Sayın Genel Başkan nasıl bird eğerlendirme yapar, o kendi takdirlerindedir. Biraz sonra il başkanları da bu konudaki görüşlerini ifade edecekler" şeklinde konuştu.

Özyürek, "Genel başkanlık yarışına iki isim mi girer" sorusu üzerine,bunun Deniz Baykal'ın takdiri olduğunu belirterek, "Biz değerlendirmemizi yaptık, talebimizi ortaya koyduk. Sayın Baykal önce kendi kişisel konumu itibariyle bunu değerlendirecektir. Partinin geldiği nokta itibariyle bu değerlendirmeyi yapacaktır" diye konuştu.

Sevigen: "Amacımız bütünlük"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen de toplantıya gelişindegazetecilerin sorularını yanıtladı. Amaçlarının, partilerinin birliği ve bütünlüğü olduğunu, Deniz Baykal'ında bunu ifade ettiğini vurgulayan Sevigen, yaşananın bir süreç olduğunu ve herkesin aday olma hakkı bulunduğunu söyledi.

CHP'nin demokratik bir parti olduğunu, herkesin düşüncelerini net olarakifade ettiğini belirten Sevigen, "Destekleyen de olur, 'beklesin' diyenler de olur, 'bir başka adayım' diyenler de olur ama 'CHP Genel Başkanı'na yapılan komplonun hesabı sorulsun' diyen kesim de var. Ben de onlardan bir tanesiyim. Yapanın yanına kar kalmasın düşüncesindeyiz. CHP Genel Başkanı siyasetten ayrılacaksa, şanıyla, şerefiyle... Böyle bir iftirayla, komployla kenarda kalmaması gerekir diye düşünenlerden biriyim. Bu bakımdan Deniz Bey dönsün diye elimizden gelen gayreti gösteriyorduk ama kendisinin düşüncesi 'gelmeyeceğim' dedi. İl başkanları ne der, bekleyeceğiz,göreceğiz. Mühim olan partinin birliği, bütünlüğüdür" diye konuştu.

"Herkes aday olabilir"

Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisinin de yakın çalışma arkadaşı olduğunu ve adaylığına karşı olmadığını belirten Sevigen, Kılıçdaroğlu'nun Genel Başkanlığı kazanması halinde başarılı olması dileğinde bulundu.

Sevigen, bir gazetecinin, "Adaylık ihanet mi" sorusunu, "Olur mu, ne münasebet. Adaylık ihanet değildir. Başkası da aday olabilir, Kemal Bey de adayolabilir. Biz başka bir konuyu değerlendiriyoruz. Adaylık konusunda bir problemyok, herkes aday olabilir. CHP adaysız kalmaz, mutlaka biri genel başkan olupyola devam edecek" diye yanıtladı.

Mehmet Sevigen, "Deniz Baykal'a yapılan komploda parti içinden birilerinin parmağı olabilir mi" sorusu üzerine de, "CHP'de parti içinden Deniz Baykal'a komplo yapılacağına inanmıyorum. Deniz Baykal'ın başında olduğu bir CHP'de komplo daha kolay ortaya çıkar diye düşünüyordum ama bunu Deniz Baykal bilir" dedi.

CNN Türk
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2010 Salı 13:14:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?