20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Pentagon'un Türkiye senaryoları!

Senaryolar arasında darbe de var şeriat da...

AKP hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı kapatılma davasının ardından gündeme getirilen senaryolar sadece iç kamuoyuyla ilgili değil.

AKP kapanır mı kapanmaz mı?, kapatılırsa ne olur kapanmazsa ne olur?, ordu yönetime el koyar mı koymaz mı?, Türkiye'ye şeriat gelir mi gelmez mi? ... Bu minvalde üretilen senaryolar hiçbirimizin yabancısı değil...

Yabancısı olmadığımız bir başka durum ise yabancıların(!) bizi çok yakından izlediği. Ama görüyoruz ki sadece izlemekle de kalmamışlar. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a bağlı ‘araştırma-geliştirme’ kuruluşu Rand Corporation, ‘Türkiye’de siyasal İslam’ın yükselişi’ başlıklı 135 sayfalık bir rapor yayımladı.

Bir süredir Radikal Gazetesi'nde yayınlanan rapora göre Corporation'ın araştırmasında Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılı için dört senaryo öngörülüyor.

Türkiye’nin Kemalist devrimden AKP’nin iktidara gelişine dek siyasal İslam’la deneyimini ve AKP’nin dış politikasını inceleyen raporun en çarpıcı kısmı, Türkiye’nin 10 yıl içinde yaşaması muhtemel dört ‘alternatif gelecek’ senaryosu. Senaryolar arasında darbe de var şeriat da.

Yaklaşık 60 yıldır pek çok komplo teorisinin öznesi olmuş Rand Corporation’ın Türkiye’ye biçtiği gelecek senaryoları şöyle:

Senaryo 1: AKP ılımlı, AB yönelimli bir yol izler, iktidardaki gücünü somutlaştırır. Dindarlığın kamusal alanda ifade edilmesi üzerindeki kısıtlamalarda bir miktar erozyon yaşanır fakat İslami yasaları getirmeye yönelik çaba göstermez.

Senaryo 2: ‘Sinsice İslamileştirme’ yaşanır, yeniden seçilmiş bir AKP hükümeti daha saldırgan bir İslami gündem izler.

Senaryo 3: Anayasa Mahkemesi AKP’yi kapatır, fakat kriz derinleşir. AKP muhtemelen başka bir isimle yeniden ortaya çıkarken, AB’yle ilişkilerdeki gerginlik artar.

Senaryo 4: Sosyal gerilimler öyle artar ki, ordu ya ‘yumuşak darbe’ yapar, ya da, düşük ihtimal de olsa doğrudan müdahale eder.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 20:06:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oviraptor IP: 88.245.229.xxx Tarih : 18.06.2008 21:22:09

abd nin hiç bir senaryosu savaştığı topraklarda tutmamıştır . senaryo tutmadığı içindirki girdiği her ülkede yıllarca savşmıştır daha sonra da çekilmiştir . ama türkiye üzerindeki senaryoları tutmayacak çünkü eskiden sadece solcular rusya yanlıları abd yi istemiyordu şimdi ise isteyen sadece kürtler ve aşırı dinciler geri kalan bütün türkler abd yi ne türkiyede ne ortadoğuda istemiyor zaten bunun farkına varan abd de kürtler ve aşırı dinciler üzerine oynuyor gelelim bu zata neden senaryolarından bir taneside akp nin tarihe karışacağı yok olmaz tabi böyle bir durumda tüm planları altüst olacaktır