22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Petrolde oldu-bittiler yaratılmamalı'

Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs Rum yönetiminin petrol-doğalgaz gibi konularda adadaki iki halkın ortaklaşa sahip olduğu hakları ihlal ederek ve Doğu Akdeniz ülkeleri arasında mutabakata dayanmayan 'oldu-bitti'ler yaratarak uluslararası ihaleler açma teşebbüslerine son vermesini istedi.

Bakanlık Sözcüsü Levent Bilman, bir soruya verdiği yazılı yanıtta, "Konuya ilişkin görüşlerimiz, başta BM olmak üzere, uluslararası örgütülere ve ilgili bütün ülkelere izah edilmdiştir. Gelişmeler tarafımızdan yakından izlenmekte ve gerekli değerlendirmeler sürdürülmektedir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Kıbrıs Rum yönetiminin adanın tamamını temsil etmediği gibi, Kıbrıs Türkleri adına anlaşmalar akdetme yetkisinin bulunmadığını ifade etti.

Bilman, "Dolayısıyla, Rum yönetiminin petrol-doğalgaz gibi konularda adadaki iki halkın ortaklaşa sahip olduğu hakları ihlal ederek ve Doğu Akdeniz ülkeleri arasında mutabakata dayanmayan oldu-bittiler yaratarak uluslararası ihaleler açma teşebbüslerine son vermesini bekliyoruz. İhale sürecine devam edilmesinde ısrarlı olunması, Kıbrıs adasında ve Doğu Akdeniz'de barış ve istikrarı olumsuz etkileyecektir" şeklinde konuştu.

Bilman, bölgede petrol-doğalgaz arama faaliyetleri gerçekleştirmeye ilgi duyabilecek şirket ve ülkelerin sağduyuyla hareket etmeye ve Kıbrıs sorununun hassasiyetini dikkate almaya çağırdı.

Güler: "Henüz çalışmamız yok"

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Akdeniz'de petrol araması konusunda henüz bir çalışmamız yok'' dedi.

Bir gazetecinin, ''geçtiğimiz hafta Akdeniz'de petrol aranacak yerler Rum tarafı ile çakışabilir demiştiniz, şimdi ihtilaflı alanlarda bir çalışmamız yok diyorsunuz'' şeklindeki sözleri üzerine Bakan Güler, ''Bana eğer Akdeniz'de arama yapılacak herhangi bir alanda çakışma olursa ne olur? diye sorulmuştu. Ben de çakışma olursa diplomatik yolla çözülür demiştim. Yani bu soruya yanıt verdim. Ortada bir çakışma yok. Dolayısıyla ihtilaflı alanlar konusunda bir çalışmamız da yok. TPAO daha önceden 2-3 boyutlu sismik çalışmalarını yaptı. Devam eden programa göre çalışma yapılıyor'' diye konuştu.

Ada çevresinde petrol rezervi bulundu

Norveç petrol arama şirketleri, ada çevresinde ilk etapta 400 milyar dolar değerinde 8 milyar varillik petrol rezervi tespit etmişti.

2005'te, Mısır'la denizde ekonomik sınırı belirleyen anlaşma imzalayan Rum yönetimi, benzer bir anlaşmayı Lübnan ile de imzalamıştı. Rum yönetimi son olarak, Suriye ile temas kurdu.

Türkiye daha önce Suriye ve Mısır'ı da bu konuda dikkatli adım atmaları konusunda uyarmıştı. 

Rumların petrol ihale süreci başladı 

Kıbrıs Rum yönetiminin Ada’nın açıklarında petrol ve doğalgaz aranmasına ilişkin başlattığı uluslararası girişimin ihale süreci başladı. Rumlarla anlaşma imzalayan ülkelerden Mısır’ın petrol bakanı da toplantıya katılanlar arasındaydı.

Toplantıda, 2 Norveç şirketinin yaptığı araştırmaların sonuçları, petrol aranmasına ilişkin faaliyetleri hükme bağlayacak yasal çerçeve ve teknik ayrıntılar açıklandı. Buna göre ihaleye katılacak petrol şirketlerinin Güney Kıbrıs açıklarında 70 bin kilometre karelik alanda petrol ve doğal gaz çıkarabilecek.


Petrol yataklarının 3 bölgede bulunduğu ve tahmini rezervin 8 milyar varil civarında olduğu ifade edildi. Rum Ticaret Bakanı, halihazırda 5 şirketin petrol ve doğalgaz aranması konusunda gerekli bilgileri aldığını duyurdu.

Rum yönetimi denizden çıkarılacak doğalgazı 2009 yılına kadar Mısır’la ortaklaşa inşa edilecek boru hattıyla piyasaya sürmeyi amaçlıyor. İhalenin 16 Temmuz’da tamamlanacağı belirtiliyor.

Rum yönetiminin, Mısır ve Lübnan’la Ada açıklarında petrol aranması konusunda yaptığı anlaşmaya Türkiye ve KKTC tepki göstermiş ve bunun kabul edilemeyeceği açıklanmıştı.



aa
Yayın Tarihi : 15 Şubat 2007 Perşembe 18:25:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?