19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Pişmanlık yasalarının altında ne var

TBMM Genel Kurulunda, temel yasa olarak ele alınan ceza mevzuatına uyum amacıyla çeşitli kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifinin ikinci bölümünün tümü üzerindeki görüşmeleri sırasında Adalet Bakanı Cemil Çiçek, çok sayıda af yasaları çıkarıldığını da anımsatarak, "Yargı kararlarını etkisiz hale getiren, cezaların caydırıcılığını ortadan kaldıran birkaç yanlışı, geriye dönük siyaset kurumu olarak biz yaptık" diye konuştu.

Her 1.5 yılda bir af çıkarıldığını, bunların sayısını bilmekte bile zorlandıklarını vurgulayan Çiçek,

Ne zaman cezaevlerine gitsem, herkesin bana söylediği 'baba yakında af var mı?' Çünkü alışmış, bu iş tiryakilik haline gelmiş. İçerde sorulan soru budur" dedi.

CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın tepkisi üzerine Çiçek, "20 milletvekili kapalı oturum isteyin, pişmanlık yasası olarak adlandırılan bu yasaların, hangi zaruretle, ne zaman, ne için parlamentonun önüne geldiğini, burada izah edeyim. Kapalı oturum dilekçeni ver, anlatayım" önerisinde bulundu.

Acarİstanbul'da yasalara aykırı rapor veren bilirkişiyle ilgili işlem yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Çiçek, Türkiye'de bilirkişilik sorunu olduğunu, bunu göreve geldiği günlerde de dile getirdiğini söyledi.

Bilirkişilerin, en üst düzeyde eğitim gören kişiler olduğuna işaret eden Çiçek, "Yolsuzluğun en önemli ayaklarından bir tanesi budur" dedi.

Çiçek, konuyla ilgili düzenleme yaptıklarını ancak düzenlenmesi en zor alanlardan biri olduğunu belirtti.

Bu tür raporları verenlerle ilgili işlem yapmakta ciddi zorluk bulunduğunu anlatan Çiçek, "bu benim kanaatimdir" denildiğini, zorluğun buradan kaynaklandığını söyledi.


aa
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2006 Çarşamba 19:06:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?