23
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

'PKK ile aynı masaya oturacak kadar terbiyeden uzak değiliz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütü PKK ile pazarlık yapılmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Terör noktasında bizim PKK ile dün olduğu gibi pazarlık yaklaşımımız olmamıştır. PKK ile masaya oturacak kadar devlet terbiyesinden uzak değiliz" dedi. Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda üzerine düşeni yaptığı ifade ederek, "Şimdi sıra dost ülkelerde" mesajını verdi.

Başbakan Erdoğan, Ankara'dan İtalya'ya giderken uçakta gazetecilere gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 25 AB üyesi ülkenin 17 Aralık'taki zirvede kararlarını verdiklerini ve ek bir protokolle Türkiye'den istenenleri belirlediğini hatırlatarak, Ek Protokol'ün sadece Ankara Antlaşması'nın içeriğiyle ilgili olduğunu kaydetti. Erdoğan, bunun Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıma istemi olmadığını bildirdi. AB'nin Kıbrıs'ta yeni gündem getirmesinin mümkün olmadığını ifade eden Erdoğan, "Biz şunu söylüyoruz. Ada'daki 24 Nisan Referandumu'nda Annan Planı'na 'evet' desek bu iş çözülecek, diyordunuz. Ancak Güney Kıbrıs 'hayır' dedi. KKTC 'evet' dedi. Güney Kıbrıs Kesimi'ni AB'ye ters düştüğü halde baskı yapmıyorsunuz. Bir defa Güney Kıbrıs'ın sorun çözülmeden AB'ye üye olması hatadır. Bu AB'nin hatasıdır. Bu iş çözülseydi hem AB'nin hem Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin önüne böyle bir şey gelmeyecekti. Bizim de önümüze böyle bir sorun gelmeyecekti" değerlendirmesini yaptı.

3 Ekim öncesinde Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıma dayatmasıyla karşı karşıya kalıp kalmayacağı yönündeki bir soruyu cevaplandıran Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bu konuda üzerine düşeni yaptığını söyledi. "Üzerine düşeni yapması gerekenler AB ve dost ülkelerdir" diyen Erdoğan, öncelikle 24 Nisan'da adadaki referandumda çözüme "evet" diyen KKTC'nin üzerindeki tüm izolasyonların kaldırılması gerektiğini kaydetti. Erdoğan bugün İtalya Başbakanı Berlusconi ile yapacağı çalışma ziyaretinin gündemine ilişkin bir soru karşısında da, Berlusconi'nin bir süre önce kendisine Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen yönde bir mektup gönderdiğini dile getirdi.

"KÜRT SORUNU İFADESİNDEN PİŞMAN DEĞİLİM"

Başbakan Erdoğan, Kürt sorununa ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Bir gazetecinin "Diyarbakır'da verdiğiniz mesajlar amacına ulaştı mı?' yönündeki sorusu üzerine Erdoğan, AK Parti programına atıfta bulundu. Erdoğan, AK Parti'nin kuruluş aşamasında hazırladığı programda Kürt sorununun çözümüne ilişkin mesajlar verdiğini belirterek, bu konunun gündemlerine yeni taşınmadığını, 14 Ağustos'ta ilk defa dile getirdiklerini kaydetti. Erdoğan, 2001 yılında Kürt sorununu parti programına taşımadan önce bölgeyi çok iyi bilen arkadaşlarıyla toplantılar yaptıklarını ve bu şekilde konuyu parti programına taşıdıklarını ifade etti. Erdoğan, "Kürt sorunu açıklamasından ve sonrasındaki gelişmelerden pişman değilim" dedi. Kürt sorunu ve teröre devletin diğer kurumlarıyla farklı düşünce ekseninde bakmadıklarını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

"Terör noktasında bizim PKK ile dün olduğu gibi pazarlık yaklaşımımız olmamıştır. PKK ile masaya oturacak kadar devlet terbiyesinden uzak değiliz. Erdoğan, Batman, Trabson ve Seferihisar'da meydana gelen olayların bir senaryo olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği yönündeki soruya ise, "Bir senaryo olarak bulmuyorum. Özellikle Seferihisar kesinlikle terör eylemi değil. Bazı yerlerde tahrikler var" karşılığını verdi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'de huzur ve güvenin sağlanması için her türlü tedbirin alındığını ve alınmaya devam edeceğini belirterek, ilgili kurum ve kuruluşlarla dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi. Hükümetin salt dürüst ve iyi vatandaşların her zaman yanında olacağını anlatan Erdoğan, hiçbir vatandaş arasında ayrım yapmayacaklarının altını çizdi. Erdoğan, "Tek millet, tek bayrak, tek vatanla geleceğe yürüyeceğiz" açıklamasında bulundu.
Başbakan Erdoğan, gerektiği takdirde Terörle Mücadele Kurulu'nu toplayacağını ve gerekli tüm son bilgileri alacağını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2005 Cuma 13:58:14
Güncelleme :2 Eylül 2005 Cuma 20:45:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?