22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

PKK'nın Avrupa surumlusu tutuklandı

Rıza AltunFransız polisi, 'terörizme maddî destek sağladıkları' gerekçesiyle PKK üyesi 13 kişiyi tutukladı. Paris'te dün sabah gerçekleştirilen şafak operasyonunda yakalananlar arasında terör örgütünün Avrupa sorumlusu Rıza Altun da var.

7 ayrı noktaya yapılan eşzamanlı baskınlarda, PKK/Kongra-Gel'in toplantı raporları ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi. Fransız polisinin soruşturma için Türk ve Alman makamlarıyla irtibata geçtiği öğrenildi. PKK üyeleri, örgüte maddî destek sağlamak için kara para aklamakla suçlanıyor. Alınan bilgilere göre, operasyona yaklaşık 6 ay önce karar verildi. Paris'teki bir döviz bürosunda kaynağını gösteremedikleri 200 bin Euro'yu dolara çevirmek isterken yakalanan iki kişi hakkında temmuz ayında geniş çaplı bir inceleme başlatıldı. Soruşturma, Almanya ve Hollanda'yı da kapsayacak şekilde genişletildi.
PKK denetiminde olduğu bilinen Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi ve bazı evlere yapılan baskınlarda yakalanan örgüt üyelerinden 12'si Türk, biri ise Avustralya vatandaşı. Bu kişiler terör suçuyla tutuklandıkları için gözaltı süresinin 4 güne kadar sürebileceği ifade ediliyor. Öte yandan PKK, baskınları protesto için Paris'in Türk mahallesi olarak bilinen Strasbourg Saint-Denis'de bugün kepenk kapatma çağrısı yaptı. Örgüt ayrıca protesto yürüyüşü düzenleyeceğini açıkladı. Paris, AB'nin terör örgütleri listesinde yer almasına rağmen PKK'ya yakın derneklerin Fransa'daki faaliyetlerine uzun süredir ses çıkarmıyordu. PKK militanları Fransa'da düzenledikleri gösterilerde terör örgütü propagandası yapabiliyorlardı. Örgüte yakın kişiler, Fransız devleti tarafından finanse edilen bir radyoda cumartesi günleri açıkça Abdullah Öcalan lehine yayınlar yapıyor. Fransa'nın PKK operasyonunun Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Washington'da temaslarda bulunduğu bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti. ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi Joseph Ralston, PKK'nın maddi kaynaklarının kurutulmasının önemini vurgulamış ve bu konuda Avrupa ülkeleriyle temaslarını sürdürdüğünü açıklamıştı.

ajanslar
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 09:56:45
Güncelleme :6 Şubat 2007 Salı 10:03:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?