15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

PKK’nın bir tankı eksik

Terör örgütü, Kuzey Irak’taki kaos ortamından da yararlanarak silahlarını yenilemeye devam ediyor. PKK’nın elinde füze ve uçaksavar bulundurması artık sıradan bir hale geldi.

Merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmaları Enstitüsü’nün hazırladığı, “2007 AskerÎ Dengeler” raporunda PKK’nın durumu ve terör örgütüne karşı yürütülen mücadele hakkında geniş bilgilere yer verildi. Örgütün, “Uzaktan kumandalı model uçaklarla terör saldırısı planladığı” ibaresi önemli bir ayrıntı olarak raporda yer aldı. Sözü edilen model uçakların İsrail yapımı olduğu ve onlarca kilometre mesafeden kontrol edilebileceği belirtiliyor.

Merak edilen; ancak üzerinde sadece tahminlerin yürütüldüğü örgütün cephaneliği, yabana atılacak cinsten değil. Öncelikle, uçaksavarlar, füzeler, havan topu gibi silahların artık PKK için sıradanlaştığını söylemek mümkün. Terör örgütünün elinde 11 adet 14,5 mm’lik Dokça uçaksavar, 8 adet 82 mm’lik havan topu, 5 yüksek teknolojili termal kamera, 20 muhabere santralı ve silahlara ait binlerce mermi bulunuyor.

Genelkurmay raporlarına da yansıyan bilgilere göre örgüt sürekli silah yenilemeye devam ediyor. 3 uçaksavarın şu anda Türkiye sınırları içindeki teröristlerde olduğu, kalanların Kuzey Irak’taki PKK kamplarında muhafaza edildiği örgüt yanlısı kaynaklarca doğrulanıyor. Diğer uçaksavar ve havan toplarının Kuzey Irak’taki Harun Kampı Bölgesi ile Tang-i Shiwadiza Bölgesindeki kampta bulunduğu aktarılıyor.

KAYIP SİLAHLAR PKK’NIN ELİNDE

Bu silahların yanı sıra PKK’nın elinde 4 ton TNT, arazi ve yola döşenme kapasiteli 5 bin hassas mayınla birlikte 2 Katyuşa füzesi ve çok sayıda Rus yapımı Strella füzesi bulunuyor. Strella füzelerinin Sırbistan’dan 20 biner dolara silah tüccarlarından alınarak, Rusya üzerinden Kafkaslar, Ermenistan, Bakü hattıyla İran’dan geçirilerek Kuzey Irak’a ulaştırıldığı aktarılıyor. Örgüt bu silahlar için parayı çeşitli yardım kampanyalarından, işadamlarından topladığı haraçlardan ve uyuşturucu ticaretinden elde ediyor. Bazı kiliselerde toplanan paraların da PKK’ya aktarıldığı ileri sürülüyor. Bu durum geçmişte teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın ifadelerine de yansımıştı.

RPG roketatarlar, MP-5 makineli tabanca, M-4 (keskin nişancı silahı) AK-47 Kalaşnikof, Colt, Smith-Wesson, Glock tabancalar da örgütün silah listesinde yer alıyor. Genellikle Avusturya ve Rus yapımı olan bu silahların doğrudan veya dolaylı olarak Amerika tarafından örgüte sağlandığı iddia ediliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda “PKK’nın elinde ABD menşeli silahlar var.” uyarısını yaparak bunun araştırılmasını istemişti. Türk ve Amerikan istihbarat birimlerinin araştırmaları, Başbakan’ın haklılığını ortaya koymuş, Amerikalıların birçok kayıp silahının da PKK’nın eline geçtiği belirlenmişti.

İSRAİLLİ KOMUTANLAR MI EĞİTİYOR?

ABD’nin yerel güvenlik güçlerinin kullanması amacıyla 2003’ten sonra Irak’a gönderdiği 500 bin silahın yüzde 10’unun kayıt altına alındığı tespit edildi. Kalan silahların bir kısmının bulunmasına rağmen kayıp 14 bin silahın izine rastlanmadı. Bu silahların PKK’nın eline geçtiği ve örgütün önemli ölçüde silahlarını yenilediği aktarıldı. Kayıp silahlar arasında RPG roketatarlar, makineli tüfekler, Kalaşnikoflar, Colt ve Simth-Wesson bulunuyor. ABD’nin gönderdiği 200 bin Glock tabancanın önemli bir kısmının da yine PKK’nın eline geçtiği belirtiliyor. Örgütün çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak için silahları sattığı biliniyor. Murat Karayılan ve Cemil Bayık’ın bildirilerine de yansıyan bu açıklamalar sonrasında binlerce Glock marka tabancanın Türkiye’ye sokulduğu emniyet birimlerince tespit edildi.

Ortalama 7 bin militanı bulunan terör örgütünde her teröriste değişik çapta 3-4 silah düşüyor. Bunların yanı sıra örgütün son yıllarda dijital patlayıcı kullanmada da önemli aşamalar kaydettiği belirtiliyor. PKK’nın bu amaçla 50 kadar militana uzaktan kumanda, cep telefonu ile patlatma düzeneği üzerine eğitim verdiği örgüt yanlısı kaynaklarca doğrulanıyor. İddiaya göre terör örgütü PKK’nın uzaktan kumanda eyleminin geliştirilmesi için İsrailli komutanlar K. Irak’taki kamplarda teröristlere eğitim verdi. PKK saflarına geçen eski Hizbullahçıların da teröristlere ders verdiği aktarılıyor.

Örgüt, saldırılar için TNT, C-4 ve A-4 türü patlayıcılar kullanıyor. İstihbarat birimlerine göre PKK’nın elinde 1 ton A-4 ve bol miktarda C-4 patlayıcı bulunuyor. Portekiz menşeli A-4 patlayıcılar sadece devletlerarası resmi yazışmalar ve anlaşmalarla satılıyor. İstihbarat birimlerine göre terör örgütü Irak ordusu cephaneliklerinden ele geçirdiği bu patlayıcıları Türkiye’ye soktu.


aksiyon
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2007 Salı 10:10:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İBRAHİM EVREN IP: 85.107.188.xxx Tarih : 6.02.2007 16:10:13
HALA ANLAMADINIZ DEĞİL Mİ? TÜRK ORDUSU AVRUPANIN EN GÜÇLÜSÜ , DÜNYADA İSE İLK BEŞTE.AMA NEDENSE 20 YILDIR 7000 KİŞİLİK PİSLİKLERİ TEMİZLEYEMEDİ.PEKİ NEDEN?İLK REALİST NEDEN:DÜNYADAKİ EN ZORLU SAVAŞLARDAN BİRİ GERİLLA SAVAŞIDIR VE PKK BUNU ÇOK İYİ UYGULUYOR AMA GERİLLA TAKTİĞİNİ EN İYİ UYGULAYAN TERÖR ÖRGÜTÜ PKK İSE DÜNYANIN EN İYİ ANTİ-GERİLLA GÜÇLERİ DE TÜRK ORDUSU.BURADA DİĞER REEL NEDENLERDEN ZİYADE KOMPLO TEORİLERİNE YER VERMEK İSTİYORUM: 1) HER ZAMAN SÜREKLİ TEYAKKUZ HALİNDEKİ BİR ORDU DAHA İYİDİR(askeri açıdan) VE TÜRK ORDUSU DA 20 YILDIR TEYAKKUZ HALİNDE VE KAĞIT ÜZERİNDE YAPILAN PRATİĞE DAYALI OLMAYAN PLANLARDAN(abd'nin başarısız planları gibi)DAHA ETKİLİ STRATEJİK PLANLAMA YETENEĞİNE SAHİP,ÇÜNKÜ PLANLARINI PRATİK OLARAK YANİ TEYAKKUZ HALİNDE UYGULUYOR. 2)MKE'NİN MERMİ , ASELSANIN TEKNOLOJİ SATMAYA İHTİYACI VAR.PEKİ AMA İHTİYACI OLMAYANA NASIL SATACAK?PKK BU İHTİYACIN GÜDÜLMESİNDE EN BÜYÜK VE BAŞLICA ETKEN.3)MURAT KARAYILAN NİYE SON DÖNEMLERDE ÖRGÜT İÇİ İNFAZLARA HIZ VERDİ?ÇÜNKÜ,MURAT KARAYILAN DERİN PKK'DAN VE DERİN PKK'YA KARŞI OLANLARI İSTEMİYOR.(not:evet derin devlet var ama derin pkk da var.ve bu ikisi tahmin edemeyeceğiniz kadar iç içe bulunmaktalar ve Türk derin devleti derin pkknın yani murat karayılanın yani örgüt içi infazların başlangıcı,üzgünüm diyemiycem çünkü anlıycağınız üzre kontrol karşı tarafta değil , bizde)İŞTE SİZE ANLAMAK İSTEYİPTE ANLAYAMADIKLARINIZIN ÇOK UFAK BİR KISMI...