22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'PKK'nın silahları ABD'ye ait'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonrasında Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyonun gündeme gelebileceğini söyledi.

Dün gece, ATV'nin canlı yayınına katılan Başbakan Erdoğan, ABD'nin Kuzey Irak'ta, PKK ile "ortak" mücadelede, üzerine düşeni "yapmaması" halinde Türkiye'nin gerekeni yapacağını belirtti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Türkiye'yi ziyaret etmek istediğini, ancak görüşmenin seçim sonrasına bırakıldığını açıklayan Başbakan, "Üçlü mekanizma olarak görüşmelerimizi yapacağız. Beklediğimiz neticeyi aldık. Almadığımız takdirde, o zaman bu işin yöntemini ilgili birimlerle değerlendirip kararı vereceğiz" dedi.

Erdoğan, olası sınır ötesi operasyon kararıyla ilgili olarak, "Herşey olabilir. Hepsi, bu işin içinde. Gereken ne ise gerektiğinde anında yapılır. Bunu yapmaya da zaten muktediriz" diye konuştu.

PKK'nın kullandığı silahlar

Erdoğan, PKK'nın elindeki silahların ABD yapımı olduğu iddiaları hakkında, "Dışişleri Bakanımız bu konuyu yakından takip ediyor. Dikkat edilirse yakalanan bütün teröristlerde veya ölü olarak ele geçirilen teröristlerdeki silahların ve patlayıcıların ABD'ye ait olduğu görülüyor. Bu tespitler artık endişe olmaktan çıkıyor. Bunun uluslararası silah tüccarları vasıtasıyla mı yoksa ABD tarafından doğrudan mı? Biz bunun üzerindeki şüphelerimizi, tereddütlerimizi ABD'nin ilgili mercilerine ilettik. Bunu yakın takibe almış durumdayız" dedi.

"Kendileri de böyle bir şeyin olduğunu kabul ediyor" diyen Erdoğan, "İçerdeki bağları, ilintileri araştırdıklarını söylüyorlar. Biz işin üzerine üzerine gidiyoruz. Aynı şekilde Genelkurmayımız kendi ilişki ağları içinde bunu sürdürüyor. Temenni ederiz ki, bu konuda endişe ettiğimiz neticeye ulaşmayalım" diye konuştu.

Erdoğan, "Tabii olay salt PKK konusu değil. Amerika'nın şu anda Irak üzerinde hesapları var. Koalisyon güçleriyle orada yürüttüğü operasyonel durum var. Bilinen var, bilinmeyen var. Şimdi bunları bizimle Amerika'nın dört dörtlük paylaştığını söyleyemeyiz. Ama biz güçlü bir mekanizma oluşturduk. Stratejik bir müttefik olarak sen bir terör olayıyla karşı karşıya kaldığın zaman bizden yardım istiyorsun ve biz sana gereken yardımı veriyoruz. Afganistan olayı bunun en açık örneği. Yani burada kalkıp 'senin teröristin kötü, benimki iyi' gibi yaklaşımın içerisine girmek doğru olabilir mi?" dedi.

"Teröristin hepsi kötüdür. Buna karşı da uluslararası mücadele platformu oluşturmamız gerekir" diyen Erdoğan, "Bu konuda sen üzerine düşeni yapmazsan biz de gerekeni yapmak durumunda kalacağız. Gereği belli" ifadesini kullandı.

PKK'lı Ali Rıza Altun'un durumu

Terörle mücadelede Batı'nın desteğinin alınamadığı yönünde söylemler olduğunun anımsatılarak, Avusturya ile bir problem yaşandığının belirtilmesi üzerine Erdoğan, "Gerekli girişim yapıldı. Irak'tan bu kişiyi (terörist Rıza Altun) istemiş durumdayız. Bu bir 'teröristtir verin' dedik. Avusturya'ya gerekeni söyledik. Son birkaç gün içinde yazışmalar sürdü. Irak'a ise yeni söyledik. Burada hassasiyetimizi biliyorlar. Belki pazar günü seçimden sonra bu konuyla ilgili görüşmek için 'buyur gel' diyebileceğiz Irak Başbakanı'na" dedi.

milliyet
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2007 Cuma 15:28:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?