22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

PKK'nın Suriye şefleri yakalandı

Avrupa ülkelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda darbe yiyen PKK’ya karşı Suriye de operasyonlarını sürdürüyor…

Suriye’de yakalanan PKK’lılar

PKK’nın, yeni şiddet oyununa karşı güvenlik tedbirlerini artıran Suriye’nin, PKK’ya yönelik aralıksız süren operasyonları sonucunda, örgütün Suriye sorumlusu “Cudi Halil” kod adlı Sadık Aslan ile “Yusuf Ahmet” kod adlı Mustafa Taş’ın da aralarında bulunduğu, çok sayıda örgüt mensubunun yakalandığı belirlendi.

Suriye güvenlik birimleri, Mustafa Taş’ın verdiği adreslere yaptığı baskınlar sonucunda ise, PKK’nın Suriye yapılanmasının ikinci adamı konumundaki “Halit” kod adlı Halit Reşit ve 14 Suriye uyruklu örgüt mensubunun daha yakalandığı kaydedildi.

“Zehir” gösterisine izin çıkmadı

Bu arada, PKK’nın, Suriye’deki uzantısı PYD (Demokratik Birlik Partisi) aracılığıyla, Abdullah Öcalan’ın zehirlendiği iddiasıyla, 5 Mart 2007 tarihinde Halep, Kamışlı, Derik, Girke Leke ve Kobani yörelerinde protesto gösterisi düzenlenmek istediği, ancak güvenlik güçlerinin bu tür eylemlere izin vermediği belirlendi.

PKK’lıların, eyleme izin vermeyen güvenlik güçlerine taş ve sopalarla karşı koymaları üzerine çıkan çatışmada, çok sayıda örgüt mensubu ile güvenlik görevlisi yaralanırken, yakalanan çok sayıda örgüt mensubunun Şam Cezaevi’ne gönderildiği kaydedildi.

Yakalanan PKK’lıların evlerine yönelik gerçekleştiren operasyonlarda, 15 kilo plastik patlayıcı, 3 mayın, çok sayıda uzun namlulu silah ile birlikte 50 milyon Suriye Lirası ve 25 bin ABD Doları ile çok sayıda örgütsel dokümanın ele geçirildiği kaydedildi.

Suriye’nin talep ettiği ceza

Suriye İnsan Hakları Ulusal Örgütü (SAWASİYA) tarafından operasyonlara ve protesto eylemlerine ilişkin yapılan açıklamada; (5 Mart 2007), “Terör örgütü PKK sorumlusu olmak, Suriye topraklarının bir bölümünü yabancı bir ülkeye ilhak etme girişiminde bulunmak, ülkede yaşayan Kürtleri devlet aleyhine kışkırtmak suretiyle etnik çatışmaları körüklemek” gerekçesiyle yargı önüne çıkarılacak olan PKK’nın Suriye sorumlularından Sadık Aslan, Mustafa Taş, Halit Reşit, Hüseyin Qanber, Hüseyin Battal ve Omar Temmo için “ömür boyu hapis cezası”nın talep edildiği, belirtildi.

İran’da PKK operasyonu

Öte yandan, İran’da PKK’ya yönelik operasyonlarda da, örgütün İran sorumlusun “Doktor Afat” kod adlı Eşref Karabasan'ın Urumiye şehri kırsalında İran güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürüldüğü öğrenildi.

7 ölü: Örgüt içi hesaplaşma mı?

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır'da, 7 terörist silahlarıyla birlikte ölü bulundu.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, alınan bir duyum üzerine Diyarbakır kırsalında yapılan arazi arama ve taramasında, 7 teröristin silahlarıyla birlikte ölü bulunduğu belirtildi. Güvenlik güçleri taragfından yapılan yorumda, 7 teröristin örgüt içi hesaplaşma sonucu öldürülmüş olabileceği ileri sürüldü…

Silah bırakmak isteyenler artıyor

PKK’da şahinler-güvercinler kavgasının yanı sıra, Murat Karayılan ile Fehman Hüseyin ve Cemil Bayık arasında tırmanan liderlik-rant mücadelesi; Suriyeli-Türkiyeli, Urfalı-Bingöllü, İranlı-Türkiyeli çekişmesi, terör örgütü içinde hizipleşmeyi  körüklüyor. En önemlisi de, PKK içindeki birçok grup, yılgınlık içinde “silah bırakmak” istiyor.

Nevruz öncesi oyun

Bu arada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Abdullah Öcalan’ın avukatlarının zehirlenme girişimi konusunda yaptığı ihtiyati tedbir başvurusunu reddetmesi, Nevruz öncesinde Abdullah Öcalan’ı kullanarak Kürtleri şiddet tuzağına düşürmeye çalışan PKK’nın oyununu bozdu.

M. Yüksel Özbek/Kenthaber
Yayın Tarihi : 12 Mart 2007 Pazartesi 16:34:44
Güncelleme :12 Mart 2007 Pazartesi 16:35:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?