28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

PKK'ya karşı yeni mücadele dönemi

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Emekli Orgeneral Edip Başer, terörün, ekonomik, psikolojik, lojistik, siyasi destek boyutuyla ilgili gereken önlemleri almadan, sadece silahlı militanı ortadan kaldırmakla yok edilemeyeceğini belirtti.

Başer, bugün, ABD dahil hiçbir ülkenin (bu benim terörüm, kimse karışmasın, ben kendi başıma hallederim) diyebilecek güce sahip olmadığını söyledi.

Edip Başer, Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği'nin (UGSAD) düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, dünyada meydana gelen terör olaylarının temel nedenleri ve sonuçları hakkında genel bir değerlendirme yaparak, üstlendiği görev ve PKK terörü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

"Neden bu ülkede PKK terörü bugüne kadar bitirilemedi?" diye soran Başer, Türkiye'nin çok güçlü bir ordusunun ve güvenlik birimlerinin olduğunu, bu birimlerin modern teknolojiyle donatıldığını, bir noksanlık bulunmadığını kaydetti. Türkiye'nin buna rağmen terör belasını başından defedemediğini belirten Başer, şunları söyledi:

"Ordumuz, polisimiz mi yeteneksiz? Nedir mesele? Kesinlikle mesele burada değil. Terör örgütünün silahlı militanlarından önemli bir kısmını ortadan kaldırmak, sindirmek ve artık eylem yapamaz hale gelmelerini sağlamak kolay. Geçmişte bu sağlandı ve birkaç yıl eylemsizlik içinde ortadan kayboldular. Arada bir ortaya çıktılar. Ülke gündeminden gerilere düştü. Sonra tekrar tırmanışa geçti. Nereden çıktı bu? Hani bunu temizlemiştik, bitmişti. Çünkü, sadece siz sakalını tıraş etmiştiniz. Silahlı militan boyutu, terörün bir tek boyutu. Onun dışında terörün ekonomik, psikolojik, lojistik, siyasi destek boyutu var. Siz eğer bu boyutlarda gereken önlemleri almıyorsanız, terörün bu boyutlarda var olan desteğini ortadan kaldırmamışsanız o zaman sizin sadece silahlı militanı ortadan kaldırmış olmanız terörü ortadan kaldırmış olmanız anlamına gelmez. Nitekim gelmedi. Bunu hep beraber, maalesef pahalı bedel ödeyerek gördük, görmeye de devam ediyoruz." 

Gerçekçi yaklaşım 

Meseleye gerçekçi yaklaşmak gerektiğini, hamasetin gereken yerde, zamanında ve uygun dozda kullanıldığı takdirde iyi ve lazım olduğunu ifade eden Başer, "Ama bu mesele sadece hamasetle hallolacak bir mesele değildir. Hamaseti birliğinizin başında, onları motive etmek için yaparsınız. Ama Ankara'da bu meselenin çözümünden sorumlu makamlardaysanız veya bu konuda kendinizi fikir beyan etmeye yeterli görüp de bu ülkenin televizyonlarına çıkıyorsanız, sizin orada hamaset yapma hakkınız yoktur" dedi.


aa
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2006 Cuma 12:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?