19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

'PKK'yı kendimiz de hallederiz'

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye’nin PKK ile mücadelede gereken her şey yapacağını belirterek, “Bu mesajı vermek istiyorum: eğer dostlarımız yardım etmezse işini kendimiz yaparız” diye uyardı. Irak’ın üçe bölünmesini komşu ülkelerin kabul etmeyeceğini vurgulayan Gül, bu seçeneğin unutulması gerektiğini söyledi. 

Abdullah Gül, Newsweek dergisi ile yaptığı söyleşide Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, PKK sorununu ve İran’ı değerlendirdi. Abdullah Gül, Talabani’nin “İç işlerimize karışmayı sürdürürse Türkiye’deki muhalefeti destekleyecekleri” yolundaki açıklamasının kendisi için bir sürpriz oluşturduğunu belirterek, Türkiye’nin Saddam döneminde Kürtleri koruyan ülke olduğunu kaydetti. 

TALİHSİZ AÇIKLAMA 

Talabani’nin açıklaması için “talihsiz ve akılsızca” diyen Gül, Talabani’nin artık Irak cumhurbaşkanı olduğunu, açıklama yaparken dikkatli olması gerektiğini söyledi. PKK’nın teröristi bir örgüt olduğunu vurgulayan Gül, ABD’nin Irak’tan çekildiğinde Talabani’nin komşuları ile yaşamak zorunda kalacağının altını çizdi. 

Abdullah Gül, Talabani’nin PKK’nın ateşkes ilan edeceği, yeni bir sayfa açılacağı sözlerinin anımsatılması üzerine “Yeni sayfa nedir? Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünü vurgulayan başlıca ülkelerden biri. Topraklarını koruyoruz” karşılığını verdi. 

PKK IRAK ORDUSUNDAN SİLAH SAĞLADI 

“Terörist bir örgüt ile pazarlık etmeyiz” diyen Gül, “Kürtler isteseydi PKK’yı kontrol edebilir miydi?” yolundaki soruyu yanıtlarken de “Eğer yapmazlarsa, sonuna kadar mücadele etme kabiliyetimiz, yeteneğimiz ve kararlılığımız var. PKK terörü arttı. PKK’nın ayrıca yeni bir silah kaynağı var. Irak ordusundan silah ve patlayıcı elde ettiler. Türkiye’ye getiriyor ve uzak kumandalı cihazlar ile kullanıyorlar” dedi.
Iraklı Kürtlerin PKK konusunda yeterli çaba göstermediklerini de belirten Gül “Bu konuda tüm Iraklılardan ve ABD’den ciddi bir işbirliğini bekliyoruz. Eskiden PKK lideri Suriye’de yaşardı. Şimdi PKK liderleri, koalisyon güçlerinin kontrolündeki Kuzey Irak’ta yaşıyorlar” şeklinde konuştu. 

Abdullah Gül, “Türkiye, PKK’yı kontrol etmek için Irak’a girer mi?” sorusu üzerine de “Bu örgüt ile mücadele etmek için gereken her şey yapacağız. Bu mesajı vermek istiyorum: eğer dostlarımız bize yardımcı olmazsa işini kendimiz yaparız” uyarısını yaptı. 

IRAK’IN BÖLÜNMESİNİ KOMŞU ÜLKELER KABUL ETMEZ 

Irak’ın üçe bölünmesi seçeneğini destekleyenlerin olduğunun anımsatılması üzerine Gül, “Komşu ülkeleri bunu kabul etmez. Bu fikir unutulmalı, bir seçenek olmamalı. Bunlar Irak’ı veya bölgeyi bilmiyorlar” yanıtını verdi. 

ABD Başkanı George W. Bush’un ABD’nin PKK’ya karşı ciddi önlemleri alacağı yolundaki açıklamalarını takdirle karşıladıklarını ancak sonuçlarını henüz görmediklerini söyleyen Gül, başka bir sorunun karşısında ABD’nin Irak’tan çekilmesinin sakıncalarına dikkat çekti.
İRAN
Newsweek için İran sorununu da değerlendiren Gül, İran’a iyi bir paket önerildiğini belirterek Augustos ayında İran’ı ziyaret ettiğinde tüm liderleri ile görüştüğünü, paketi olumlu karşıladıklarını söylediklerini anlattı. Bir çözüm olabileceğini sandığını ifade eden Gül, Türkiye’nin komşu bir ülke olarak barışçıl çözüm istediğini, bölgede nükleer silahları görmek istemediğini söyledi.
anka
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2006 Pazar 13:33:35
Güncelleme :1 Ekim 2006 Pazar 15:13:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?