22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Plaj değil sandık galip geldi

22 Temmuz'daki erken seçim nedeniyle erken rezervasyon yaptıran 40 bin ailenin yarısı, tatilini seçim sonrasına kaydırdı.

Erken seçimin 22 Temmuz’da yapılması için alınan karar, yaz tatilinin en hareketli dönemine denk gelince ‘vatandaşın tercihi sandık mı plaj mı olacak’ tartışmasını başlattı. Ancak erken rezervasyon yaptıran 40 bin ailenin yarısı, daha ilk günden tatilini iptal etmek yerine seçim öncesine veya sonrasına kaydırmayı tercih etti.

Erken seçİm tarihinin yaz tatilinin en hareketli sezonu kabul edilen Temmuz ayının 22’sine alınmasıyla başlayan ’sandık mı, plaj mı’tartışmasında tatilcinin tercihi ’seçimden’ yana oldu. Erken seçim tarihini kapsayan 15-22 Temmuz haftasında indirimli tatil yapmak için kayıt yaptıran 40 binin üzerinde ailenin yarısı daha ilk günden rezervasyon tarihlerini kaydırdı. Turizm firmaları seçim nedeniyle hiçbir cezai müeyyide uygulamadan tatilcilere ’rezervasyonlarını öne alma veya ileri bir tarihe erteleme’ kolaylığı tanıdı.

Tek tek aradılar

Hatta ETS Tur ve Didim Tur, 22 Temmuz’u kapsayan tarihlerde rezervasyon yaptıran müşterilerini tek tek arayarak tatil dönemini kaydırmayı isteyip istemediklerini sorarak ilginç bir uygulamaya imza attı.

ETS Tur’un sahiplerinden Murat Ersoy, erken rezervasyonlarda iptal olmadığını belirterek, “Müşterilerimize tarih değişikliği hakkı verdik. Ya ileri ya geri alma fırsatları var. Genellikle insanlar oy kullanacakları yerde olmayı tercih ediyor “ derken, ETS Tur Yurtiçi Operasyon Müdürü Suat Özbek ise İcra Kurulu’nun aldığı karar gereği 22 Temmuz’u kapsayan tarihlerde rezervasyon yaptıran müşterilerini tek tek aradıklarını ve tarih değişikliği yapabileceklerini anlattıklarını söyledi. Özbek, “Türkiye çok hassas bir dönemden geçiyor. Şirketimiz de elini taşın altına koyarak Türkiye’nin 5 yılını belirleyecek seçime katılmak isteyenlere bu fırsatı sunuyor” dedi.

Geçen yıl Nisan ve Mayıs’ta 100 bin erken rezervasyon yaptıklarını kaydeden Özbek, TÜRSAB rakamlarına göre geçen yıl sektör genelinde bu rakamın 200 bin olarak gerçekleştiğini ifade etti. Özbek, şöyle konuştu:

Setur: İptal yok

“Pazarın yüzde 50’si bizim müşterimiz. Bu yıl Nisan’da erken rezervasyonda yüzde 35 artış var. Mayıs sonunda bizim yaptığımız erken rezervasyon sayısı 150 bini bulacak. Seçim gününü kapsayan dönem için de şu ana kadar 20 bin rezervasyon var. Telefon açtığımızda son birkaç günde bunların yüzde 50’si tarih değişikliği yaptı.“

Özbek, tarih değiştirenler Haziran gibi fiyatların düşük olduğu dönemleri seçerse fiyat farkını geri verdiklerini kaydetti. Setur Genel Müdürü Üstün Özbey de, “Rezervasyonlarda iptal olmadı” dedi.

Ekonomik kayıp yaşanmaz’

Türkİye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, turizm sektörünün yaz sezonuna hazırlandığı kritik bir dönemde Türkiye’nin içine girdiği siyasi sürecin ekonomik kayıp yaratacağı düşüncesinde olmadığını söyledi. Barut, ”Bu yılın, geçen yıl yaşanan kayıpları telafi edebileceğimiz, yaralarımızı sarabileceğimiz bir sezon olmasını bekliyoruz. Kanunlarla belirlenmiş demokratik bir sürecin, büyük umutlar bağladığımız sezona herhangi bir olumsuz etkisi olacağını sanmıyorum“ diye konuştu.


Seçimin zararı değil aksine faydası olacak’

Akdenİz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Asman Ayık, seçimin sektör için sorun olmayacağını söyledi. Ayık, “Alınan seçim kararının huzura katkısı olacaksa, hiçbir problem olmayacak, hatta faydası olacaktır. Dileğimiz, hangi siyasi parti olursa olsun bu sektöre gereken önemi vermesidir“ değerlendirmesini yaptı.


Vatandaş önce memleketini düşünsün

Geçen yıl 200 bin olan erken rezervasyon sayısının bu yıl 400 bini geçeceğini söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, seçim yüzünden iptallerin yaşanmadığını söyledi. Ulusoy, ”Vatandaş tatilini öne veya daha ileri tarihe alıyor. Tur şirketleri de bu talepleri sorun çıkarmadan ve cezai bir yaptırıma gitmeden yerine getiriyor. Ayrıca vatandaş tatili bıraksın, önce memleketini düşünsün“ diye konuştu.




Necla DALAN/vatan
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2007 Pazar 10:39:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?