22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

''Problemlerimiz benzer değil''

Sinn Fein lideri Gerry Adams, DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel'e, "Problemlerimizin benzer olduğunu söyleyemem. Çünkü biz, hem İngiliz ordusuna karşı mücadele verdik, hem de kendi içimizdeki toplumla sosyal ve psikolojik olarak mücadele ettik" dedi.

'Barışı arıyoruz'
Tuncel, 1 saat süren görüşme sırasında Adams'a ziyaretinin amacını anlatırken şöyle konuştu:
"Türkiye'de barışı arıyoruz. Barışı sağlamak için nerede ve kimler bu konuda bizlere yardımcı olabilir arayışı içerisindeyiz. İrlanda, ortak pazarın bir üyesi. Kuzey İrlanda'nın Britanya'nın bir parçası olması, geçmişte benzer sorunlarımızın olması ve sonuç olarak bizimde imrendiğimiz şekilde barışı sağlamış olmanız nedeniyle tecrübelerinizden yararlanmak ve faydalanmak için sizi ziyaret etmeyi arzuladık."
Adams da, Tuncel'in 'Türkiye'de barışı arıyoruz' sözlerinden etkilendiğini ve Kürt sorunundan haberdar olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Barış, bizim için de çok kolay olmadı. Çünkü biz, hem İngiliz ordusuna karşı mücadele verdik, hem de kendi içimizdeki toplumla sosyal ve psikolojik mücadelemiz oldu. Şunu söyleyebiliriz ki; belki de çok şanlıyız. Fakat problemlerimizin benzer olduğunu söyleyemem. Eskiden Başbakan Ian Paisley ve adamları bizimle konuşmaz, hatta bizim bulunduğumuz odayı terk ederlerdi. 20 milyon insanın kendi ana dilinin konuşturulmaması mantığını anlamakta zorluk çekiyorum. Biz küçük bir ülkeyiz, ama kısıtlı imkânlarımıza rağmen demokrasiye ve insan haklarına yardımcı olmayı bir görev olarak biliyoruz. Ezilen toplumlar hak ettikleri insan haklarına kavuşacaktır."

Parlamentoda 28 vekilleri var

İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını savunan, ayrılıkçı Katolik 'İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) siyasi kolu olarak bilinen Sinn Fein, 1905 yılında Arthur Griffith tarafından kuruldu. 'Biz' ya da 'kendimiz' anlamına gelen adını İrlanda'da basılan yerel bir gazeteden alan parti, İngiliz hükümetine karşı aşırı milliyetçi tutumuyla ve kendisini solcu olarak tanımlamasıyla biliniyor. Genel başkanlığını 1983 yılından beri Adams'ın yürüttüğü partinin şu anda Kuzey İrlanda Parlamentosu'nda 28, Birleşik Krallık Parlamentosu'nda da 5 milletvekili bulunuyor.

Milliyet
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2007 Pazartesi 19:13:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?