22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Rahşan Hanım beni affeder

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, milletvekili adayı olmama konusundaki kararından dönmediğini belirterek, Rahşan Ecevit'le helalleşeceğini belirterek, "Büyükler affedici olur. Helallik verme konusunda bir sorun yaşamaz. O sanırım iyi niyetle, şefkatle bunu söyledi" dedi. 

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, Genel Sekterer Önder Sav, Genel Sekreter Yardımcıları Mehmet Sevigen ve Bihlun Tamaylıgıl ile birlikte DSP Genel Merkezi'ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Baykal ve parti kurmaylarının DSP Genel Başkanı Sezer ve parti yetkilileriyle görüşmesi yaklaşık 30 dakika sürdü. 

Görüşmenin ardından Baykal ve Sezer, DSP Genel Merkez binasının önünde ortak bir açıklama yaptı. CHP lideri Baykal, DSP Genel Başkanı Sezer ve çalışma arkadaşlarına bir nezaket ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi. Daha önceki çalışmalar sırasında zaman zaman biraraya geldiklerini hatırlatan Baykal, bu çalışmaların tamamlandığını ve yeni bir dönemin açıldığını kaydetti. Dün akşam Sezer'i telefonla arayarak kutladığını ve ziyaret etme arzusunu dile getirdiğini belirten Baykal, bu ziyaretin DSP'ye bir kutlama ve nezaket ziyareti olduğunu ifade etti. Baykal, ziyaretin bir 19 Mayıs bayram ziyareti anlamına da geldiğini belirtti. 

Samsun mitingine Baykal-Sezer birlikte gidiyor

Görüşmede yarın Samsun'da yapılacak büyük mitinge birlikte katılma kararı aldıklarını ifade eden Baykal, "Yarın birlikte Samsun'a gideceğiz ve mitingde birlikte yer alacağız. Bu miting sivil toplumun düzenlediği bir miting ama biz de bu mitinge desteğimizi ifade etmek amacıyla orada bulunacağız. Toplumumuzun bizi böyle bir mitingde birarada görme arzusuna böylece uyum sağlamış olacağız. Bundan sonra böyle bizi sık sık birarada göreceksiniz. Buna toplumumuzun alışması gerekiyor. CHP olarak bundan sonra DSP ile bir dayanışma içinde birlikte yürüme anlayışımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

DSP Genel Başkanı Sezer ise bugün Kurtuluş Savaşı'nın başlamasının 88. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, ziyaretin böyle bir güne rastladığını kaydetti. Bugün Türkiye'nin vermek durumunda olduğu başka savaşların da bulunduğunu dile getiren Sezer, üzerlerine düşeni yapma kararlılığında olduklarını söyledi. Sezer, "Biz dini bayramlarda birbirimizi hep kutlarız da ulusal bayramlarda kutlamayı unuturuz. Bunu bundan sonra da gelenekselleştirip, ulusal bayramlarımızı da kutlama vesilesi olarak değerlendirmemiz
anlamlı olacaktır. Türkiye zor bir süreçten geçiyor ama inanıyorum ki bu zor süreci başarıyla atlatacaktır" dedi. 

DSP Genel Başkanı Sezer, 'Milletvekili olmama kararınız ısrarla sürüyor mu?' sorusu üzerine, "Israr demeyelim ona ama milletvekili olmama kararımı açıklamıştım. Bundan dönmeyi düşünmüyorum. Bunun arkasından gelecek soru sayın Rahşan Ecevit'in 'hakkımı helal etmem' sözü. Ben onunla helalleşirim. Büyükler affedici olur. Helallik verme konusunda bir sorun yaşamaz. O sanırım iyi niyetle, şefkatle bunu söyledi. Henüz kendisiyle görüşmedim ama benim milletvekili olmama kararım sürüyor" ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Baykal, Rahşan Ecevit'i ziyaretinin sözkonusu olup olmayacağı sorusuna, "Niye olmasın" karşılığını verdi. Bu aşamada böyle bir kararın olmadığını ama birlikte, Zeki Sezer'in uygun gördüğü çerçeve içinde her türlü çalışmayı yapabileceklerini dile getiren Baykal, böyle bir temas olması halinde birlikte olacağını kaydetti. Zeki Sezer'i ikna etme çabasını daha önce sergilediğini ancak başaramadığını hatırlatan Baykal, "Açıklarken de o çabamı sürdürdüm ama sayın Sezer kararlılığını orda da
ifade etmişti. Benim bu konudaki anlayışım sayın Rahşan Ecevit tarafından da ifade edildi. Ben sayın Sezer'in bu konudaki kararlılığına saygı göstermek zorunda olduğumu farkediyorum. Herhalde sayın Rahşan Ecevit'i de aynı noktaya getirmeyi başaracaktır. Çok kararlı" değerlendirmesinde bulundu. 

Baykal, birlikte start verme alanı olarak nereyi seçeceklerinin sorulması üzerine önlerinde bir miting planlaması bulunduğunu, Samsun'da birarada olacaklarını söyledi. Ondan sonra da zaman zaman birarada olmaya özen göstereceklerini ifade eden Baykal, birlikte olma konusunda tereddütleri bulunmadığını belirtti.
Baykal, bir soru üzerine mitingler konusunda ayrı bir planlama yapmadıklarını kaydetti. 

Seçim alanlarında DSP'nin bir başka partiyi desteklemesinin Siyasi Partiler Yasası'nı aykırı olduğunun hatırlatılması ve bunun nasıl alışacağının sorulması üzerine Baykal, şöyle konuştu: 

"Olayın bir hukuki boyutu var, bir siyasi boyutu var. Hukuku boyutu bence çok açık. Seçime girmeyen bir siyasi parti, o partinin yöneticileri uygun gördüğü siyasi davranışı vatandaş olarak sergiler. Herkes seçime girmek zorunda değil. Seçime girmeme kararı almışsa bir siyasi parti varolan partilerden birini destekleyebilir ya da farklı bir tercih ifade edebilir. Onlara kalmış birşey. Bunun suç oluşturacak bence hiçbir tarafı yoktur. Siyasi olarak da zaten tabloyu bütün milletimiz görüyor. Bu konuda bir
sorun oluşturma çabalarının ulaşabileceği hiçbir yer yoktur."
Baykal, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'ın aday olmamak şartıyla bile her türlü desteği verebileceğini söylediğinin hatırlatılması üzerine, "Her türlü desteğe teşekkür ederiz. Hiç kuşku yok" diye konuştu. 



İHA
Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2007 Cumartesi 12:10:41
Güncelleme :19 Mayıs 2007 Cumartesi 13:38:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?