16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Referandum yasakları belirlendi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), halkoylaması döneminde uygulanacak yasakları belirledi.

Buna göre, 2 Ağustos Perşembe günü başlayacak bu dönemde, yollar üzerinde, ibadethanelerde ve kamu hizmeti görülen bina ve tesislerde propaganda çalışması yapılamayacak, parti bürosu kurulamayacak. Hoparlörle 14 Ekim 2007 Pazar gününe kadar halkın huzur ve rahatını bozmayacak şekilde propaganda yapılabilecek.

Bu tarihten sonra bir hafta boyunca hoparlörle propaganda, açık ve kapalı yer toplantıları gibi benzeri propaganda faaliyetlerini düzenleme ve denetleme yetkisi mülki idare amirliklerinde olacak.

14 Ekim 2007 Pazar günü başlayacak propaganda döneminde ilçe seçim kurullarınca gösterileceklerden başka açık ve kapalı yerlerde toplu propaganda yapılamayacak.

Partiler, tanıtıcı nitelikte broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak, dağıttıramayacak.

El ilanı niteliğindeki basılı dokümanları dağıtacak kişilerin, seçme yeterliliğine sahip olması gerekecek. Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı daire ve kuruluşlar, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ile diğer kamu kurumlarında çalışanlar, ilan dağıtamayacak.

Kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev alan memur ve hizmetliler siyasi partilere bağış ve yardımda bulunamayacak. Memur ve hizmetliler siyasi bir partinin emrinde çalışamayacak.

TÜRKÇE'DEN BAŞKA DİL VE YAZI KULLANILAMAYACAK

Propaganda için kullanılan el ilanları ve her türlü matbua üzerinde Türk Bayrağı ya da dini ibare bulunmayacak, propagandalarda Türkçe'den başka dil ve yazı kullanılamayacak.

Şehir içi toplu taşıma araçlarına ve metro istasyonlarına propaganda içeren afiş, flama ve posterler asılamayacak.

Cep telefonlarıyla belli bir merkezden yönlendirme suretiyle propaganda yapılamayacak.

Propaganda amacıyla 20 Ekim 2007 gününe kadar adresi içermesi şartıyla ambalajsız el ilanı ya da basılmış kağıt postaya verilebilecek. Bu tür gönderiler son 24 saatte dağıtılamayacak.

PROPAGANDA DÖNEMİ

Halkoylamasında serbest propagandanın başlayacağı 14 Ekim 2007 tarihinden oy verme gününü takip eden güne kadar olan süre içinde kamu kurumlarıyla Bankalar Kanunu'na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla açılış ve temel atma dahil tören tertiplenemeyecek, nutuk söylenemeyecek, demeç verilemeyecek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulamayacak.

Başbakan ve bakanlarla milletvekilleri, yurt içinde yapacakları propaganda gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Propaganda amaçlı gezilerde protokol icabı olan karşılama ve uğurlama törenleri de yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek.

Başbakan, bakanlar ve milletvekillerinin halkoylamasıyla ilgili gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

SEÇMEN KÜTÜKLERİ GÜNCELEŞTİRİLECEK

YSK'nın bir diğer kararına göre, 21 Ekim Pazar günü yapılacak halkoylamasında 22 Temmuz Milletvekili Genel Seçimi'nde kesinleştirilen seçmen listeleri güncelleştirilerek kullanılacak.

Seçmen listelerinin askıda olacağı 6-19 Ağustos tarihleri arasında seçmen bilgilerinde eksiklik bulunanlar muhtarlıklara başvuracak.

SEÇSİS kapsamında kesinleşen muhtarlık bölgesi askı listelerine veya daha sonra yapılan seçimlerde güncelleştirilen listelere yazılmayanlar muhtarlıklara başvuracak.

Muhtarlıklara, ayrıca 21 Ekim 1989 tarihinde ve daha önce doğanlar, başka bir muhtarlık bölgesi askı listesinde yazılı olup sürekli oturmak amacıyla ikametini değiştirenler, muhtarlık bölgesi askı listesinde ya da tutuklu seçmen listesinde kendisine ait kimlik ve adres bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunanlar, özellikle TC Kimlik Numarası bulunmayanlar, askerlikten terhis olanlardan listede kaydı olmayanlar, hükümlü veya tutuklu olduğu halde seçmen listesinde yazılmayanlar da başvurarak listelere yazılacak.

Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşlarıyla askeri öğrenciler izinli olsalar bile muhtarlık bölgesi askı listesine yazılamayacaklar.

Muhtarlıklara başvuranlar, seçmen kütüğüne kaydolmak için ya da eksik bölgelerini düzeltmek için seçmen kayıt formu dolduracak. Bu form YSK'nın “www.ysk.gov.tr” internet adresinden de temin edilebilecek.

Muhtarlık bölgesi askı listesinde ismi olduğu halde kolluk kuvvetlerince yapılan araştırma sonucunda o muhtarlık bölgesinde oturmadığı tespit edilen kişilerin kaydı, ilçe seçim kurulu kararıyla dondurulacak.

Listelerde özürlü seçmenlerin durumları gösterilecek.

1 SANDIĞA 400 OY

Halkoylamasında her muhtarlık bir seçim bölgesi kabul edilecek. Her seçim bölgesi, gerektiği kadar sandık bölgesine ayrılacak. Bir sandık bölgesi 400 seçmeni kapsayacak. Birden çok mahalle veya semt gibi toplu yerleşim birimlerinden oluşan muhtarlıklar, her birinde 400 seçmenin varlığı aranmaksızın uzaklık durumu ve ulaşım güçlükleri dikkate alınarak, gereken sayıda sandık bölgesine ayrılabilecek.

Ceza ve tutukevlerine konan sandık bölgeleri, bulundukları muhtarlık seçim bölgesi içinde sayılacak.
AA
Yayın Tarihi : 1 Ağustos 2007 Çarşamba 11:28:53
Güncelleme :1 Ağustos 2007 Çarşamba 11:30:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?