18
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Referanduma yeşil ışık

Başbakan Erdoğan, CHP lideri Deniz Baykal'ın "Anayasa değişikliği paketinde sadece tartışmalı 3 maddeyi referanduma götürelim" önerisine şartlı yeşil ışık yaktı. Erdoğan "Yasal zemini varsa, biz varız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD yolunda uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın anayasa paketine ilişkin önerisiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı paketteki üç maddeyi referanduma götürmeyi kabul ederse, diğer maddelere destek vereceklerini söyledi. Bu, Cumhurbaşkanı'nı siyasi zemine çekme, taraf haline getirme girişimidir. Bu işin yasal adresi Meclis Başkanlığı'dır. Anayasa değişikliği paketinin yasalaşma sürecinin koordinatörlüğü ondadır. Baykal çağrısını ona yönlendirirse, Meclis Başkanı da grup başkanvekilleriyle toplanıp bir değerlendirme yapar. Biz de yasalara uygunsa, her türlü kolaylaştırıcılığa varız. Elbette paketteki bazı maddeler 330-367 oy aralığında geçerse, Cumhurbaşkanı'nın farklı takdir yetkileri de olabilir."

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yalnız ona nasıl güveneceğiz. Sonuçta gizli oylama. 330-367 aralığını nasıl bulacağız. Ben arkadaşlarıma, yetkili kurullarıma danışıp karar vereceğim. Ama kişisel olarak karşı değilim.”

Erdoğan, yola çıkmadan önce basın toplantısında ise daha sert mesajlar vermiş, şark kurnazlığı ile eleştirdiği Baykal'ın, Cumhurbakanını siyasallaştırma gayreti içinde olduğunu belirtmişti.

AK PARTİ VE CHP GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ BİR ARAYA GELİYOR

CHP, Anayasa değişikliği teklifi ile ilgili görüşmek için AK Parti'den randevu talep etti.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti Grup Başkanvekillerinden bugün görüşmek için randevu talep ettiklerini söyledi.

Okay, ''Genel Başkanımız Sayın Deniz Baykal'ın tekliften çıkarılmasını istediği, siyasi partilerin kapatılması, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşumuna ilişkin 3 maddeyle ilgili görüşmek isteyeceğiz'' dedi.

CHP'nin talebine olumlu yant veren AK Parti, grup başkanvekillerinin 13.10'da bir araya geleceklerini açıkladı.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Suha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Grup Başkanvekilleri ile bir araya gelecek.

CHP Grup Başkanvekilleri, CHP'nin, Anayasa değişikliği teklifinden, siyasi partilerin kapatılması, Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun oluşumuna ilişkin 3 maddenin çıkarılması talebini yineleyecekler.

Habertürk
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 12:39:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?