22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Referandumdan 'evet' çıkarsa

21 Ekim'deki halkoylaması için geri sayım başlarken, tartışmalar da artıyor. Halkoylamasından anayasa değişikliğine ‘evet’ çıkarsa halk 11'inci Cumhurbaşkanı'nı mı yoksa 12'nciyi mi seçecek?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a göre Abdullah Gül görevine devam edecek, halk 12'inci Cumhurbaşkanı'nı seçecek.

Ancak bu konuda son kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verecek. YSK Başkanı Muammer Aydın CNN TÜRK’e "Sonuç ne olur şimdiden bilemeyiz" açıklamasını yaptı.

Referanduma sunulan anayasa değişikliğinde “11’inci Cumhurbaşkanı 40 gün içinde halk tarafından seçilir ifadesi" yer alıyor. Bu durumda ne olacak?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a göre sorun yok, “halk 12'inci Cumhurbaşkanı’nı” seçecek.

Meclis Başkanı Köksal Toptan da aynı görüşte. Toptan'a göre, Abdullah Gül 'ün görevi devam eder değişen anayasa hükümlerine göre 12'inci Cumhurbaşkanı seçilir.

"Kararı YSK verecek"

Ancak son sözü Yüksek Seçim Kurulu söyleyecek. YSK Başkanı Muammer Aydın, Başbakan Erdoğan'ın açıklamasını "Kendi düşüncesidir" sözleri ile değerlendirdi.

Aydın "Halkoylamasında sonuç ne olur şimdiden bilemeyiz. Sonuca göre Kurul oturur kararını verir.Hhalkoylamasının sonucu ‘evet’ olursa Kurul 19’uncu maddenin uygulanıp uygulanmayacağına karar verir. Başbakan ile bir görüşmem olmadı. Sayın Başbakan kendi görüşünü ifade etmiştir. Biz oylamanın sonucunu bekliyoruz" dedi.

Tartışma bununla da bitmiyor. Halkoylamasına sunulan anayasa değişikliğine göre cumhurbaşkanı 5 yıllığına iki dönem seçilecek. Oysa Abdullah Gül, mevcut anayasaya göre 7 yıl görev yapmak üzere seçildi ve ikinci kez seçilme hakkı da yok.

Peki referandumdan "evet" çıkarsa Gül'ün görev süresi ne olacak? Bu konuda da farklı görüşler var. Ama “görev süresi 5 yıla düşer, ikinci kez seçilme hakkı doğar” diyenler ağırlıkta

Ajanslar
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2007 Çarşamba 08:33:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hikmet karasu IP: 88.242.131.xxx Tarih : 5.10.2007 21:48:15

21 ekimde halk olarak sandığa gideceğiz,peki bir şeyi merak ediyorum,evet,dersek neye evet demiş olacağız,hayır dersek neye hayır demiş olacağız,söz konusu cumhurbaşkanlığı ise halkta seçse cumhurbaşkanı sayın gül,dür.bu referandum,da başka birşeylerde varmı,buna bir açıklık getirilsin,bizde halk olarak sonradan pişman olacağımız bir işe evet,veya hayır demiş olmayalım.