19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Reform sırası yargıda

AK Parti, kapatma davasına karşı önemli bir hamle yapacak. İktidar partisi, bekletmeye aldığı sivil anayasa taslağının içinde bulunan yargı reformuna öncelik verecek.

Anayasa değişikliğinin bütün halinde geçmesinin zorluğunu gören iktidar, yargının işleyişini demokratikleştirecek düzenlemeleri ayrı bir paket halinde getirmeyi düşünüyor. AK Parti'ye yönelik kapatma talebi saat 18.00 gibi ajanslara düşerken Başbakan Erdoğan, bu gelişmeden saat 16.30'da haberdar oldu. Partisinin Merkez Karar Yürütme Kurulu'nda gündemdeki konuları değerlendiren Erdoğan'ın oldukça soğukkanlı olduğu belirtildi. Erdoğan'ın saat 21.55'e kadar kaldığı parti genel merkezinde izlenecek yol haritası belirlendi.

Toplantıdan, yargı reformu yapılmasına ilişkin kararın çıktığı öğrenildi. Bunun için hukukçu partililerden oluşan bir komisyon çalışmalara başlayacak. AK Parti, partilerin kapatılmasının iyice zorlaştırılmasını istiyor. Bunun için 'odak olma' fiilinin somutlaştırılması bekleniyor.

Sivil anayasa taslağında da parti kapatma zorlaştırılıyor. AK Parti kurmaylarının bu konudaki düşünceleri şöyle: Bir siyasi parti ancak tüzük ve programının Anayasa'ya aykırı olması halinde verilecek ihtarın ardından kapatılabilecek. Siyasi partinin "suç odağı" haline gelmesi için suç olan fiilin genel merkez tarafından onaylanması ve yaygın olarak işlenme şartı aranacak. Bütün bunlara rağmen siyasi partiler kapatılsa bile milletvekilliği düşmeyecek ve siyasi yasak gelmeyecek.

Zaman
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 07:26:35
Güncelleme :16 Mart 2008 Pazar 07:08:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?