22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

'Reformlar sürecek'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde yapması gerekenler bulunduğunu belirterek, "Reform süreci devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, bazı sorunların hallolması için de AB'nin üzerine düşenleri yapması gerektiğini söyledi. Gül, AB İlerleme Raporu'na ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Türkiye'nin müzakere sürecini çok ciddiye aldığını ve başarıyla tamamlama azminde olduğunu söyledi.

Bir Azeri gazetecinin, Ermeni iddiaları karşısında her iki ülkenin geliştirmesi gereken politikalarla ilgili bir sorusu üzerine Gül, bu konuda devlet organları kadar sivil toplum örgütlerine de önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında çeşitli alanlarda ikili işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Abdullah Gül ve Aliyev, ayrıca Stratejik İşbirliğine Dair İlke Beyannamesi'ne imza attı.

Gül, görüşmede bölgesel ve çok taraflı güncel konular üzerinde de görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde, uluslararası hukuk ilkelerine uygun olarak, barışçı yollardan çözüme kavuşturulmasını arzuluyoruz. Güney Kafkasya'da kalıcı barışın tesisi ve korunması için Türkiye'nin elinden gelen katkıyı sağlamaya hazır olduğunu vurgulamak istiyorum" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev de konuşmasında Türkiye'nin Azerbaycan'ın en büyük müttefiki olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ermeni meselesinde Türkiye'nin önemli desteğini gördük. Bugün de bu desteği hissediyoruz. Azerbaycan da Ermeni iddialarına karşı Türkiye'nin yanındadır. Türkiye'ye karşı haksız ve asılsız iddialar son bulmalı. Ermeni iddialarının tarihi ve bilimsel dayanağı yok."

Aliyev, Türkiye'nin terörle mücadelesine de değinerek, Türkiye'nin bu yönde aldığı tüm kararları desteklediklerini söyledi.

Daha sonra Aliyev ve Gül, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Gül, AB İlerleme Raporu'na ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Türkiye'nin müzakere sürecini çok ciddiye aldığını ve başarıyla tamamlama azminde olduğunu söyledi.

Gül, Türkiye'nin müzakere sürecinde yapması gerekenler bulunduğunu belirterek, "Reform süreci devam edecek. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bazı sorunların hallolması için de AB'nin üzerine düşenleri yapması gerektiğini söyledi.

Bir Azeri gazetecinin, Ermeni iddiaları karşısında her iki ülkenin geliştirmesi gereken politikalarla ilgili bir sorusu üzerine Gül, bu konuda devlet organları kadar sivil toplum örgütlerine de önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise aynı soruyu cevaplarken, Ermeni lobisine karşı Türkiye ve Azerbaycan'daki kurum ve kuruluşların güçlerini birleştirmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, bir başka soru üzerine, terörle mücadelenin de görüşmede gündeme geldiğini ifade ederek, Aliyev'in bu konudaki desteğini kendisine ilettiğini kaydetti

a.a
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 23:01:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Türk oglu IP: 84.72.179.xxx Tarih : 7.11.2007 01:22:13

ALMIYACAKLAR! NEYI TARTISIYORSUN VE YUTTURMAK ISTIYORSUN HERSEY GOEZLER OENUENDEYKEN! YUMURTA CIVCIV OLDU SEN HALEN OLMADI DIYORSUN! BIRAKIN BU LAFLARI... YAKTINIZ BIZI CIRA GIBI!