22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Resepsiyonlara katılmayacaklar

Abdullah Gül’ün Çankaya Köşkü’ne çıkması halinde CHP, Cumhurbaşkanlığı’nı boykot edecek.

CHP, geçmişte SHP ve DYP’nin Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a karşı yaptığı protestonun bir benzerini, AKP’nin adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e uygulama kararı aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi halinde resepsiyonlara katılmayacaklarını ve zorunlu haller dışında Gül ile görüşmeyeceklerini açıkladı.

4 SAAT SONRA

CHP’nin dün dört saat süren MYK toplantısının ardından, basının karşısına çıkan Özyürek, "Abdullah Gül, cumhurbaşkanı seçilirse ne Cumhuriyet Resepsiyonu gibi davetlere katılırız, ne de yurt dışı gezilerine. Ancak, olağanüstü kriz dönemlerinde söz konusu olabilecek olan liderler zirvesine katılırız" diye konuştu. Özyürek, MYK’da oybirliğiyle kabul edilen bildiriyi okudu:

MUHTIRA GİBİ

"Sayın Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığını değerlendiren CHP Merkez Yönetim Kurulu aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir.

Ziyarete geleceğini söylemişti. Ancak Gül istişare yapılmadan AKP tarafından tek taraflı olarak aday gösterildi.

Meclis başkanlığı seçimindeki yöntem takdirle karşılandı. Köşk seçiminde de aynı yöntemi beklerdik.

Anayasa’ya göre cumhurbaşkanının önemli görevleri var. Böyle bir makama seçilecek kişi üzerinde uzlaşma olması gerekirdi.

GÜL’DEN ÖRNEKLER

Gül’ün Milli Görüş geçmişi, adaylığını gölgede bırakıyor. Bu görüşlerinden örnekler şunlar:

Cumhuriyet rejimi halka zorlamayla dayatılmıştır.

Ne mutlu Türküm lafını yaza yaza Türkiye ilkelleşmiştir.

Moral değerleri açısından Türkiye’ye en çok zarar veren şey, laiklik olayıdır. Dindar bir subaya ikinci sınıf bir adam muamelesi yapıyorsunuz.

Türkiye’de sistemin sonu geldi. Laik sistemi değiştireceğiz.

Yakın geçmişinde bu tür konuşmaları olan birinin cumhurbaşkanı seçilmesi sakıncalıdır. Böyle cumhuriyet karşıtı bir kişi, rejimi tehlikeye sokar.

AKP, laik cumhuriyetten rövanş almaya çalışıyor.

Din devletine dönüştürülmesi süreci hızlanacaktır.

AKP’nin Gül’ü aday göstermesi üzerine randevu verilmedi. Daha önceki adaylığı sırasında görüşler kendisine bildirildi. O günden bugüne fikrimiz değişmedi.

DEĞİŞMEZ

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Özyürek, "Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde Genel Kurul’a girme gereği duymuyoruz" dedi. Özyürek özetle şunları söyledi:

"MHP’nin Genel Kurul’a girme kararını açıklaması AKP’yi uzlaşma sürecine başlatmaktan vazgeçirdi. CHP laik cumhuriyetin ateşli ve inançlı savunucusudur. Bu noktada başka partilere söyleyecek sözümüz yoktur. Başbakan Erdoğan gibi Abdullah Gül’ün de Milli Görüş gömleğini çıkardığı yönünde açıklamalar var. Oysa 40 yaşından sonra insanların kolay kolay gömlek değiştirir gibi fikir değiştiremeyecekleri açıktır. Abdullah Gül’ün adaylığıyla ilgili görüşlerimiz budur. Haliyle Abdullah Gül ile görüşmenin yararı yoktur. Tekrar aday olmasını doğru bulmuyoruz. Ve doğrusu tüm bu sürecin öncesinde Başbakan’ın verdiği sözü tutması ve partimizi ziyaret etmesi gerekirdi."

CHP'DEN MHP'YE SERT ELEŞTRİ

CHP'nin Abdullah Gül'ün adaylığının kesinleşmesinin ardından yaptığı toplantıdan bir bildiri çıktı. Bildiriyi okuyan Mustafa Özyürek daha sonra soruları yanıtladı.
Özyürek Meclis'te yapılacak oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. MHP'nin Meclis'e girme kararı sorulan Özyürek bu davranışı sert dille eleştirdi.
MHP'nin Gül'ün işini kolaylaştırdığını vurgulayan Özyürek "Eğer böyle bir karar almasalardı ve erkenden açıklamasalardı AKP Gül'de ısrar edemezdi. 367 sayısını bulamayacakları için uzlaşma yolunu seçmek zorunda kalıp başka bir aday belirlerlerdi" diye konuştu

Hürriyet
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 10:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?