22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Resepsiyonların önemi büyük

Siyasetin “kalbi” Çankaya Köşkü için atarken, “nabzı” devletin üst düzey isimlerini buluşturan resepsiyonlarda tutuluyor

Bu resepsiyonlar arasında üç geleneksel buluşmanın anlamı ve önemi çok büyük. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramlarında Cumhurbaşkanı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda TBMM Başkanı ve 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Genelkurmay Başkanlığı ev sahipliği yapıyor.

Resepsiyonlara kimlerin katıldığı, kimlerin siyasi gerekçelerle katılmayıp protesto ettiği, kimin eşli kimin eşsiz katıldığı, kimin ne giydiği ve tabii ki sohbetlerde hangi mesajların verildiği, Ankara’nın gündemini günlerce meşgul ediyor.


30 Ağustos resepsiyonu kışlada

Yenİ cumhurbaşkanını ilk protokoler görevinde bir sürpriz bekliyor. Genelkurmay Başkanlığı, geleneksel 30 Ağustos resepsiyonunu ilk kez Gazi Orduevi yerine Kara Kuvveteri Komutanlığı bahçesinde verecek.

1983’te Kenan Evren tarafından hizmete açılan Gazi Orduevi, şimdiye kadar 30 Ağustos resepsiyonlarının değişmez adresiydi. Ancak askeri yetkililer, son yıllarda Gazi Orduevi bahçesinin davetli sayısını karşılamakta yetersiz kalmaya başladığını gördüler. Bunun üzerine resepsiyonun, ilk kez bu yıl, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın bahçesinde düzenlenmesi kararlaştırıldı. Eğer bu uygulamadan memnun kalınırsa, artık resepsiyonlar Kara Kuvvetleri’nde yapılacak. Aksi halde 30 Ağustos resepsiyonları eski ev sahibine dönecek ya da bu “sıcak” Ankara gecesi için yeni bir bahçe aranacak.

Kameriye de olmayacak

Her yıl 30 Ağustos resepsiyonlarından “kameriye” buluşmaları objektiflere yansıyor. Orduevi bahçesinde Türkiye protokülünün en üst isimleri; Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ile eşleri için kameriye kuruluyor. Diğer konukların alınmadığı kameriyede gerçekleşen sohbetlerde konuşulan konular, tıpkı son dönemin Dolmbahçe buluşması gibi merak uyandırıyor. Askerin 30 Ağustos resepsiyonunu Gazi Orduevi’nden Kara Kuvvetleri’ne taşımasıyla kameriya düzeni de son bulacak. Zira Kara Kuvvetleri’nde düzenlenecek resepsiyonda kameriye kurulmasının düşünülmüyor.

Büyükanıt yenilikleri

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, geçen yıl 30 Ağustos resepsiyonda bir ilke imza atıp, GATA’yı birincilikle bitiren Teğmen Ayça Alan ile dans etmişti. Dans pistine bu yıl hangi devlet büyüklerinin çıkacağı da merakla bekleniyor.


29 Ekim’e katılacaklar mı?

Cumhurbaşkanı Sezer 29 Ekim resepsiyonlarına da türbanlı eşleri olanları davet etmedi. Türbanlı eşler, 30 Ağustos resepsiyonlarına da gelemiyor. Yeni Cumhurbaşkanı 29 Ekim resepsiyonuna ev sahipliği yapacak. Burada nasıl bir hava eseceği, şimdiden merakla bekleniyor. Eşi türbanlı bir cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda komuta kademisinin resepsiyona katılmayı düşünmedikleri belirtiliyor.

VATAN
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2007 Pazartesi 10:20:13
Güncelleme :13 Ağustos 2007 Pazartesi 10:46:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?