28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

'Ret' oyu vereni herkes bilecek

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın önceki gece yaptığı çağrı üzerine Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin hükümet tezkeresini görüşmek için 5 Eylül Salı günü olağanüstü toplanacak. 

Halkın tepkisini yatıştırmak için Ulusa Sesleniş konuşmasıyla iknayı deneyen Başbakan Erdoğan, tezkereye karşı olmayı "ihanet" diye niteleyerek aynı zamanda AKP'lilere gözdağı verdi. Parti yönetimi de "hain"leri tespit edebilmek için "açık görüşme" yöntemini benimsedi. 1 Mart'taki oylamada "gizlilik" kalkanı sayesinde AKP yönetimine verilmeyen oylama tutanağı, bu kez oturum açık olacağından kimin nasıl oy kullandığını ortaya çıkaracak. Oylamanın açık yapılması, Lübnan'a asker gönderilmesi konusunda kuşkuları olan milletvekillerinin "ikna olmasını" sağlayabilecek.

Kolay geçebilir
Tezkerenin kabulü için, oylamaya katılanların en az yarısından bir fazlasının "evet" demesi gerekiyor. TBMM'de AKP'nin 355 milletvekili var. Muhalefet büyük çoğunlukla tezkereye karşı çıkıyor. 546 milletvekilinin tümünün katılması durumunda kabul oylarının 273'ü bulması gerekiyor. AKP en fazla 81 fire verse bile tezkereyi çıkarabilecek.
Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2006 Pazar 00:15:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?