28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Rice'ın Kürtlerle petrol pazarlığı

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Kuzey Irak'taki özerk Kürt yönetiminin başkanı Mesud Barzani'yle görüştü. Rice gezisi sırasında Irak Başbakanı'nın son kararını övdü.Rice Erbil'e gelişinden önce petrolün ulusal bir kaynak olduğunu belirterek, bunun Iraklıları bölmemesini aksine birleştirmesi gerektiğini söyledi.

Kürtlerin, yabancı şirketlerle petrol anlaşmaları imzalaması Bağdat'ta huzursuzluk yaratmıştı.

Rice'ın Barzani'yle görüşmesinde Kürtler'in birleşik, federal Irak'a bağlı kalacakları konusunda güvence istediği belirtiliyor.

Rice Erbil'e gelişinden önce petrolün ulusal bir kaynak olduğunu belirterek, bunun Iraklıları bölmemesini aksine birleştirmesi gerektiğini söyledi.

Bölgede bulunan bir BBC muhabiri, ABD'nin özellikle Kuzey'deki zengin petrol kaynaklarının denetimine sahip olacak bağımsız bir Kürt devletini desteklemeyeceğini söylüyor.

BBC muhabiri, ayrıca bağımsızlığın Türkiye'yi son derece rahatsız edeceğine dikkat çekiyor.

Rice, Erbil'den önce Bağdat'ta Başbakan Nuri el Maliki ile görüştü.

Üst düzey Şii, Sünni ve Kürt siyasetçilerle de bir araya gelen Rice, mezhep çatışmalarını sona erdirecek adımlar atılması ve milis grupların silahsızlandırmasını istedi.

Condoleezza Rice Irak hükümetinin, hem süren direniş hareketini, hem de artan mezhep çatışmalarını azaltacak bir planı olmasının önemine değindi.

Rice, mezhep çatışmalarının Irak için direniş hareketi ya da El Kaide örgütünden daha büyük bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Amerikan Dışişleri Bakanı, Bağdat'taki açıklamasında ayrıca, Irak'ta siyasi sürece dahil olmayan grupların da sürece çekilmesinin de önem taşıdığını vurguladı.

Rice Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin, ölüm timleriyle birlikte çalıştıklarından şüphelenilen yüzlerce polisin görevlerine geçici olarak son vermesini de övdü.

Hükümetle görüştü

Rice "Kürdistan Bölge Başkanı" Mesut Barzani ile Bölgesel Kürt Hükümeti Bakanlar Kurulu binasında bir araya geldi. Görüşmede, öncelikli olarak Irak petrolünün idaresiyle ilgili anlaşmazlıkların görüşüldüğü ifade edildi. Rice'ın, Erbil'deki yerel yönetime Sünniler ve Şiilerle birlikte çalışma çağrısında bulunduğu öğrenildi.

PKK

Barzani ve Rice görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. ABD Dışişleri Bakanı, terör örgütü PKK hakkında kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Barzani ile görüşmesinde konunun gündeme geldiğini ve PKK konusunda Türkiye, ABD ve Irak'ın karşılıklı adımlar attığını söyleyerek, terör örgütünün Irak'taki ofislerinin kapatılmasından memnuniyet duyduğunu belirtti.

ABD'nin PKK konusunda atadığı koordinatör Joseph Ralston'u göreve başladığını hatılatan Rice, Irak topraklarlarında başka ülkeleri karşı terörist grupların barındırılmaması gerektiğini ifade etti.

Rice konuşmasında ayrıca, Irak'taki temaslarında tüm taraflarlarla ulusal birliğin sağlanması konusunda olumlu görülmeler yaptığını kaydetti.

BBC Türkçe
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 13:32:48
Güncelleme :6 Ekim 2006 Cuma 15:05:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kasim ozcelik IP: 212.10.67.xxx Tarih : 6.10.2006 18:00:24
benim anladigim kadariyla amarika kurtlere simdi durun ortalik duzelmedi duzelsin iran turkiye birtaraf edilsin size bagimsizligi vaat ediyorum bu bagimsizliginiz bir yuz yil turkiye ve orta doguyu birbirine dusman edecek ayni israil nasil yaratildiysa oradaki olaylar turkiyede uygulanacak ve boylelikce turk silahli guclerinin elini kalunu baglayip turkiyeyi ice kapatip ilerde basamak basamak turkiyenin bolunmesini saglayacak