22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Rum tafafı yeni kapıyı açabilir

Kıbrıs Rum yönetiminin, adanın batısındaki Limnidi (Yeşilırmak) sınır kapısının açılmasına yönelik çalışmalara bugün başlaması bekleniyor.

Rum radyosunun haberine göre, Rum Başkanlık Bürosu Müdürü Vasilis Palmas, Rum yönetiminin, Türk tarafıyla anlaşma sağlanması durumunda Limnidi kapısının hemen açılabilmesinin sağlanması için çalışmaları başlatacağını söyledi.

Palmas, "Limnidi kapısının açılmasına ilişkin kararın, Ledra caddesindeki duvarın yıkılmasından hemen sonra alındığını" belirtti.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un açıklamasına göre çalışmanın dün yapılması gerekiyordu.

Rum yönetimi eski liderlerinden Spiros Kipriyanu'nun ölüm yıldönümü nedeniyle dün düzenlenen anma töreni sonrası açıklama yapan Papadopulos, Pirgodillirga bölgesi sakinlerinin, 1.5 yıldan bu yana Yeşilırmak kapısının açılmasını önerdiklerini ve bu konuda baskı yaptıklarını belirtmişti.

TALAT TEPKİLİ

Rumların sınır kapısı kararlarını değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''eğer bir yerde bir kapı açılacaksa iki tarafın da öyle bir planı olması gerektiğini, kendilerinin böyle kararı olmadığını'' bildirdi.

Cumhurbaşkanı Talat, bir kabulü sırasında, ''Bizim kararımız Lokmacı Kapısı'dır, orası da henüz açılmış değildir. Orası için bir sürü ön şart öne sürüyorlar. O ön şartlardan vazgeçsinler okapı açılsın. Sonra gündeme başka bir kapı gelirse onu konuşuruz'' dedi.

Mehmet Ali Talat, ''Bu konuda verilmiş bir kararları olmadığına göre böyle bir şeyi konuşmanın abes olduğunu düşündüğünü'' belirterek, hiçbir uluslararası kuruluşa, hiçbir kuruma ve Rum tarafına Yeşilırmak ile ilgilibir görüş vermediklerini, ''açarız'' da demediklerini ''açmayız'' da demediklerini söyledi.

Talat, ''Dolayısıyla gündemimizde böyle bir şey yok. Tek taraflı nasıl açacaklar bilmiyorum. Buyursunlar tek taraflı açsınlar'' diye konuştu.
CNN Turk
Yayın Tarihi : 13 Mart 2007 Salı 00:52:52
Güncelleme :13 Mart 2007 Salı 00:53:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?