22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Rusya'dan stratejik işbirliği çağrısı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Ivanov, Türkiye'ye stratejik işbirliği çağrısı yaptı. Türkiye'nin Rusya ile bir askeri işbirliği anlaşması imzalayan ilk NATO ülkesi olduğunu vurgulayan Ivanov, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin ortak projelerle gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Yakın çevresince Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in halefi olarak gösterilen Ivanov, Türkiye'ye askeri sanayi alanında beş somut öneride bulundu:

Dünyanın gelişmiş uydularla izlenmesine dönük uzayda askeri işbirliğine gidilmesi

Türk savunma bakanlığı için Rusya'da reaktif sistemler mühimmatı üretilmesi

İki ülkenin arama-kurtarma gemileri için ortak projeler geliştirmesi

Türkiye'de Rus zırhlı araçları ve her tür arazi koşullarında kullanılabilen 'tigr' araçları üretilmesi

Rus uçaksavar sistemi 'strelets' ile Aselsan tarafından üretilen hava savunma sisteminin entegre edilmesi

Ivanov, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı helikopteri ihtiyacını gidermek için açtığı ihaleye de önem verdiklerini belirtti.

Rusya savunma bakanı, yaklaşık iki milyar dolar değerindeki ihalede Rus-İsrail ortak yapımı 'ka-52'nin seçilmesinin, iki ülkenin Irak başta olmak üzere bölgesel sorunlardaki politikalarını koordine etmesine olanak sağlayacağını savundu.

Daha önce Türkiye'ye mesafeli duran ve özellikle Çeçenistan sorununda Ankara'yı eleştiren Ivanov'un stratejik işbirliği mesajları, Putin'in ikinci başkanlık döneminde Türkiye'ye önem vermeye başlamasının yeni bir kanıtı niteliği taşıyor.

CNNTURK
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 15:55:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?