16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Sağ'a kayan Aleviler bölündü!

Sol partileri destekleyen Aleviler sağ partilere kaydı. Solcu Aleviler, AKP ve MHP'den aday olan Alevileri ihanetle suçluyor...

Ağırlıklı olarak solu destekleyen Alevilerin önde gelen isimleri sağ partilerden aday olmaya karar verdi. Reha Çamuroğlu, Haydar Doğan, Kevser F. Akyürek AKP, Ebuzer Özgür Çakmak, Timur Ulusoy ve Aysun Palalı MHP'den adaylığını açıkladı.

Hüseyin Ulusoy, Mehmet Tuğcul ve Şahap Bilmez de DP'den aday oldu. Sağa kayan adayların gerekçesi aşağı yukarı aynı: "CHP bizi yıllarca oy deposu olarak gördü. Ama hiçbir sorunumuz çözülmedi". Alevi örgütleri 'sağcı' adayları 'düşkün' ilan etti.

'Oyum sol güç birliğine' 

En büyük tepki ise Alevi toplumunun en tepesindeki isim Veliyeddin Ulusoy'dan geldi. MHP'den aday olan Timur Ulusoy'u kastederek "Ailemizden böyle bir kişi çıktığı için özür diliyorum" diyen Ulusoy, Alevi oylarının CHP'ye gitmesini istedi.

Başarısız olan Birlik Partisi ve Barış Partisi deneyimlerini unutmayan Aleviler, 22 Temmuz seçimlerinde yeni parti kurmak yerine, 'sağlı sollu' partilerden aday olarak TBMM'ye girmeye çalışacak. CHP çatısı altında aday gösteren Alevi dernek ve federasyonları, sağ partilere başvuran Alevileri 'düşkün' ilan etti. Sağ partilerin Alevi adayları ise CHP'nin yıllarca kendilerini 'oy deposu' olarak görmesinden şikâyetçi. Alevi yazar Reha Çamuroğlu, 'Alevilere ihanet' suçlamalarına karşın AKP'den, postnişin (Hacı Bektaş Veli'nin soyundan geldiği öne sürülen ve Aleviliğin en tepesindeki isme verilen unvan) soyundan geldiği kabul edilen aileden Timur Ulusoy ise MHP'den aday. Veliyeddin Ulusoy, Alevi toplumundan, 'ailesinden böyle biri çıktığı için' özür diliyor.

Ulusoy: Oylar CHP-DSP'ye 

Alevi toplumunun en tepesindeki isim olarak kabul gören Hacı Bektaş Veli Dergâhı postnişini Veliyeddin Ulusoy, Alevilerin sol güçbirliğine oy vermesini istedi:

"Kimsenin oyuna ipotek koymak istemem, fakat oylar, CHP -DSP birlikteliğine gitmek zorunda. Türkiye'nin ve Alevi toplumunun geleceği için başka seçenek yok gibi görünüyor. Ben oyumu bu birlikteliğe vereceğim. Fakat, geniş bir birliktelik olsaydı daha iyi olurdu."


'Sola inat' sağa geçtiler 

Gelen tepkilere rağmen birçok isim AKP'den aday. Bu partinin bazı Alevi adayları ve görüşleri şöyle:

Reha Çamuroğlu (Yazar): Bizim modernleşmemizde 1826'dan bu yana güçlü devlet, güçsüz millet mantığı hâkim oldu. Devlet milleti yönetebilmek için onun güçsüz olmasını yeğledi. AK Parti milletin güçlü olduğu bir modernleşme çizgisini savunuyor. Bu nedenle AK Parti'den aday oldum. Adaylığımın Alevi olmamla bir ilgisi yok.

Özgür Altun (Dünya Ehl-i Beyt Vakfı yönetim kurulu üyesi): Ben AK Parti'ye yeni girmedim, kuruluşundan beri bu partideyim. Parti teşkilatından gelip seçilmiş tek adayım. Alevilerin kendilerini daha rahat ifade edebilmesi için adayım. Sol partiler, Alevileri 'çantada keklik' gördüler ama ne yaptılar?

Haydar Doğan (Eski Tunceli Gençlik Spor Müdürü): Hizmet adına, yöremiz adına elimden geleni yapıyorum. Partileri araç olarak kabul ediyorum. Zaten parti farkı da kalmadı. Nereden hizmet geleceğini de biliyorum, o nedenle AK Parti'den adaylığımı koydum.

Kevser F. Akyürek (Tunceli aday adayı): Yeni bir nesil geliyor. Kendi kültürüne sahip çıkan, inancını hurafe ve yobazlıktan kurtaran, Aleviliği asıl inanç mecrasına taşıyan bir nesil. Ben ve benim gibi düşünenler, mahalefete mahkûm edilen Alevi toplumunu Anadolu Birliği içinde hak ettiği yere getirme çabası içinde AK Parti'yi tercih etti.

CHP'den kopmayanlar 

Yüzlerce Alevi aday da Meclis'e girmek için CHP'ye başvurdu. 

Hüseyin Özer (Aşık Veysel Derneği Genel Başkanı): Günümüz Türkiye'sinde toplumsal ikiliklere karşı koyarak, yoksulluğa çare bulacağına inandığım için CHP'den adayım. Bugünün Türkiye'sinde Mustafa Kemal'in kanun ve kazanımlarına sahip çıkan tek parti CHP'dir ve bu kazanımlar hâlâ CHP'nin altı okunda vardır.

Necdet Saraç (Alevilerin Sesi Dergisi ve YOL TV Genel Yayın Yönetmeni): Alevi Birlikleri Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu olarak bu seçimlerde Alevilerin Meclis'te temsil edilmesi için birçok aday çıkardık. Sol güçbirliği CHP'den adaylığımı koymamın en önemli nedeni. Alevilerin temsilcileri TBMM'de olmalıdır. Bu nedenle Alevi Bektaşi Meclisi'nde alınan bir kararla, Hıdır Temel, Necati Şahin, Murat Aslan, Zülfikar Deniz, Murat Bakan, Hüseyin Atılgan ve Ali İlden adaylıklarını koydu. Biz, Alevi kesiminde önemli bir kesimi temsil ediyoruz.

AKP ve CHP'ye karşı DP 

DP'de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın kayınbiraderi Cansel Eren'in yanı sıra birçok Alevi aday bulunuyor. DP Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Nedim Bilgiç'in verdiği bilgiye göre, Hüseyin Ulusoy, Mehmet Tuğcul ve Dr. Şahap Bilmez, DP'nin en önemli Alevi adaylarından bazıları. DP'nin Alevi adayları, AKP'yi beğenmiyor ve CHP'ye de kızgın...

Cevat Turan: CHP, Aleviliği ve oylarını her zaman kullandı. Yıllarca Alevileri seçeneksizmiş gibi gösterdi. Artık Alevilere yeni bir hizmet penceresi açıyoruz. Bugüne kadar Aleviler CHP'ye blok oylar verdi. Peki CHP Alevilik için ne yaptı? CHP ne yüzle Alevilerden oy istiyor? Oysa DP'nin seçim ve parti programında Alevilikle ilgili somut çözüm önerileri var.

Hüseyin Ulusoy: Laik, Atatürkçü, Cumhuriyet'e sahip tüm unsurları bu partide bulduğum için DP'den adayım. İnanç özgürlüğü konusunda somut çözüm önerileri olduğu ve seçim bildirgesinde ilan edeceği için bu yola girdim.

Ülke bütünlüğü için MHP 

MHP adayı Aleviler Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü tehdit altında görüyor. "Bu birliği savunmak için MHP" diyen adaylar şöyle:

Ebuzer Özgür Çakmak: Dış güçler, Alevi-Sünni, Kürt-Türk, sağ-sol diye yıllardır ayrımı körüklüyor. Bu ülkenin bütünlüğü için, bu birliği savunmak için MHP'den aday oldum. Bu kutuplaşmaya sadece MHP'nin dur diyebileceğini düşünüyorum. Bir başka neden de Alevilerin sorunlarına en duyarlı parti olarak MHP'yi görmem. Aleviler ne çektiyse CHP'den çekti.

Timur Ulusoy: Alevilerin büyük bir kesimi sağa kaydı. CHP'de beklediğimiz hiçbir şeyi alamadık. Ben kapıyı araladım. CHP'den kopmalar başlayacak. Alevi cemaatinin yüzde 80'i, benim MHP'den adaylığıma olumlu baktı. MHP'de 20'ye yakın Alevi kökenli aday mevcut. İnanıyorum ki, Alevilerin yüzde 25'i bu seçimlerde MHP'ye oy verecek. MHP'nin, Alevilerin sorunlarının çözülmesi konusunda ciddi çalışmaları var. Alevi dedelere maaş bağlanması, cemevlerinin resmi statü kazanması, elektrik ve su parası alınmaması, dedelerin eğitilmesi için eğitim enstitüsü kurulması gibi...

Aysun Palalı: Alevilerin oyunu 'çantada keklik' gören sol partiler, Alevilerin hangi sorunlarına kalıcı çözümler üretmişlerdir? Ben Aleviliğin, İslam dini içerisinde bir inanış olduğuna inanıyorum. Aleviler solun arka bahçesi değildir.








radikal/anka
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2007 Pazartesi 16:42:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yahya KOÇ IP: 81.215.18.xxx Tarih : 4.06.2007 20:25:41
Alevilik.İslam dininde bir kültür,yaşam biçimi,bir inanış.Yılarca sol partiler,başta CHP olmak üzere hep alevi vatandaşların oylarına garanti gözü ile baktılar.Ama 1999 dan bu tarafa sağa bir kayma başladı.Bunuda MHP.başlattı.MHP nin içinde yıllardır var aleviler.Rahmetli Alpaslan TÜRKEŞ'in de emridir bu. Ama bazı alevi ileri gelenleri hala da CHP nin dayatması ile sağa geçen alevileri ihanetle suçlamaya devam ediyorlar.1970 yılları sonuna doğru Sünni-Alevi çatışmalarını başlatan CHP değilmiydi.Hangi sorunlarına çare buldu CHP.İnşallah Cami idi,Mescit idi,Cemevi idi bu problemler olmayacak.Çünkü bütün sağ partilere yayılan alevi adayları seçilmesi halinde çözüme kavuşacak.