16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Sağda birleşmede deprem!

DYP ile ANAP'ın Demokrat Parti çatısı altında birleşmeleri sürecinde, son gün krizi ortaya çıktı. Bugün yapılacak kongrede DP'ye katılım kararı alması beklenen ANAP'ın Genel Başkanı Erkan Mumcu, Genel İdare Kurulu (GİK)'nda partisinin temsilinin sağlanmaması durumunda birleşmenin olmayacağını söyledi. 

Mumcu, "Bir şeylerin sağlıksız işlediği görülüyor. Yarına (bugün) kadar bu sağlıksız işleyişi düzeltmeye çalışacağız. Olmazsa yapılacak bir şey yok. Herkes birbirine başarılar diler. Yoluna devam eder" diye konuştu. 

Bugün toplayacağı kongrede "kendini feshetme ve DP'ye katılma" kararı alması beklenen ANAP'ta dün heyecanlı saatler yaşandı. Tartışmalı geçen ANAP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısından sonra Mumcu, akşam saatlerinde NTV'ye açıklamada bulundu. 

DYP ile ANAP'ın yaptığı birleşme protokolünde, her iki partinin her yönetim kademesinde eşit düzeyde temsil edilecekleri taahhüdünde bulunulduğunu ifade eden Mumcu, "Burada bir takım sorunlar çıktı. DYP başka bir süreci işletti. 2 - 3 Haziran'da eş zamanlı kongre yapacaktık" dedi. 

DP'ye katılmasından sonra, ANAP'ın GİK'de temsiline imkan veren bir seçimli kongre yapılması konusunda anlaşma yapıldığını dile getiren Mumcu, "Bir tutum değişikliğine gittiler. Seçimli kongrenin çağrısını yapmadılar. DYP'den bir taahhütte bulunulmadı. Bu durumda ben parti genel kuruluma ne diyeceğim?" diye konuştu. 

Mumcu, DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı bugün yapılacak kongreye davet edeceklerini kaydederek, "Güveni tahkim edici açıklamada bulunursa sorun çözülür" dedi. Mumcu, ortak bir GİK'in oluşturulamaması durumunda, bunun birleşme bir yana iltihak anlamına bile gelemeyeceğini ifade etti. 

Kendisinin aday olmama dahil her fedakarlığı yapabileceğini ancak ANAP'ın kurumsal yapısı için böyle bir hakkının bulunmadığını söyleyen Mumcu, "DP taahhütlerine uymalı" çağrısında bulundu.

MKYK'DA YUMRUKLAŞMA

CNN Turk'ten Dicle Eren'in haberine göre, ANAVATAN Partisi tarafındaki sıkıntı dün kendini belli etmeye başladı. Parti, yarın yapılacak 9. Olağan Büyük Kongresinde kendisini feshederek, malvarlığıyla birlikte DP'ye katılacaktı. Ancak bunun gerçekleşmesi için DP'nin 2. bir büyük kongre ile yeni yönetimi belirlemesi ve ANAVATAN'ın katılımını onaylaması gerekiyordu. Aksi halde ANAVATAN'ın mal varlığının Hazine'ye devredilmesi söz konusu oluyordu. ANAVATAN Bu konuda direndi. Ancak DP kanadından beklenen kongre tarihi açıklamasının bir türlü gelmemesi, partide sıkıntı yarattı. DP'nin seçim nedeniyle sıkışıklık yaşandığını öne sürüp, ikinci bir kongre izin zaman ayıramayacağını, yeni kongrenin seçimlerden sonra yapılması taratarı olduğunu belirtmesi, birleşmeyi sarstı. 

Gelişmelerin ardından ilerleme kaydedilmemesi parti içinde sıkıntı yaratırken, bugün yapılan ANAVATAN Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısında yumruklaşmaya varan tartışmalar yaşandı. 

Genel Başkan Erkan Mumcu'nun MKYK toplantısına "Bunun son MKYK toplantısı olacağını sanıyorsunuz ama değil, ciddi pürüzler var, bunları aşmadan netice almamız söz konusu değil" diyerek başlaması üzerine söz alan eski Kayseri Milletvekili Halil Özsoy "Partiyi kapatıp rezil rüsva edecektiniz. Bunun böyle olacağı başından belliydi" dedi. ortamı geren bu sözlere Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş sert tepki verdi. "Sen 1 yıldır ortada yoktun, şimdi niye bunları söylüyorsun" diyen Sarıbaş ile Özsoy arasında yumruklaşmaya varan kavga çıktı. Partililer araya girerek Özsoy ve Sarıbaş'ı ayırdı. 

Bunun üzerine söz alan partinin eski ve önemli isimlerinden Oltan Sungurlu, "Bu işin olmayacağını, işin iyiye gitmediğini biz zaten söylemiştik" dedi. Bazı partililer ise bu saatten sonra birleşmeden dönmenin partiye zarar vereceğini, CHP - DSP birleşmesinin önünü açtıktan sonra böyle bir manevranın toplumu olumsuz etkileyeceğini, bir an önce çare bulunması gerektiğini belirtti.
Toplantının ardından NTV televizyonuna konuşan Erkan Mumcu ise rahatsızlıklarını dile getirererk "Henüz kopan birşey yok ancak herşeyi göze aldık" açıkmlamasını yaptı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Anavatan Partililer öncelikle yarınki büyük kongre öncesinde, DP kanadından ikinci kongre için bir tarih belirlemesini bekliyor. Şayet böyle bir adım atılmazsa, yarın ANAVATAN'ın kendini feshetmesi beklenmiyor.
Partililer, DP çatısı altında bir birleşme olacaksa, seçimden önce, eşit ve ortak bir yönetim belirlenmeli görüşünde. Bunun gerçekleşmesi için de DP'nin 2. bir kongre yapması gerekiyor. Anavatanlılar, kendilerinin öncelikle hedeflerin belirlenmesi taraftarı olduklarını söylerken, DP'lilerin listelerin belirlenmesi üzerinde durduğunu ifade ediyor.
Birliğin çatırdamasındaki bir başka faktör ise Mesut Yılmaz ve beraberinde aday gösterilmesini istediği isimler olarak gösteriliyor. Yeni hareketin yeni yüzlerle olması gerektiğini savunun ANAVATAN'lılar, "Rize'deki adaylıkla bu tanım bağdaşmıyor" diyor.
Mesut Yılmaz kendisiyle birlikte Nejat Arseven, Lütfullah Kayalar, Hikmet Çetin, Celal Doğan ve Nesrin Nas'ın aday gösterilmesini istiyor.
Şimdi ANAVATAN topu Demokrat Parti kanadına atmış durumda. Bu gece yaşanacak gelişmelere göre, yarın ki büyük kongrede bir karara varılacak. Demokrat Parti, kongre kararı alırsa, birlikteki en önemli sorun çözülmüş olacak.
milliyet
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2007 Cuma 19:25:35
Güncelleme :1 Haziran 2007 Cuma 19:27:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?