20
Mayıs
2024
Pazertesi
SİYASET

Şahin: TSK'nın başka planları var

Şahin, “Güneş operasyonu bitti diye sevinmeyin. Akşam güneş, belki ufukta kaybolur, ama yeniden doğar. Güneşler kaybolmaz” dedi. Bakan Şahin, Irak’ın başka bölgelerinde de terör örgütü mensuplarına yönelik TSK’nın başka planlamaları olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Dağlıca’da şehit düşen Uzman Çavuş Mustafa Uysal adına memleketi Antalya’nın Taşağıl Beldesi’ndeki Çardak Köyü'nde yaptırılacak 12 derslikli okul ve 4 lojmanın temelini attı. Temel atma törenine Şehit Uzman Çavuş Mustafa Uysal’ın annesi Nefise Uysal, eşi Meral Uysal, kızı Beyza Uysal, Vali Alaaddin Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel, askeri erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende duygulu anlar yaşanırken, Şehit Uysal’ın kızı Beyza Uysal, aile adına yaptığı konuşmada, “Kahraman bir babanın başı dik kızı” olduğunu belirterek, “Babam gibi niceleri vatan için kanını dökerken, sizler bölücülere, acizlere daha fazla fırsat vermeyin, bu terörü başlamadan bitirin” diyerek yetkililerden terörü durdumasını istedi. Törene katılanlar Beyza Uysal’ı dinlerken gözyaşlarına hakim olamadı.

Törende konuşan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, geçen 27 Ekim'de şehidin ailesine başsağlığı için Çardak Köyü’ne geldiğinde annesi Nefise Uysal’ın kendine ev yerine, köye oğlunun adını yaşatacak bir okul istediğini belirttiğini belirterek, “Bu isteği yerine getirmemesi için insanın taş kalpli olması gerekirdi” dedi. Şahin, Kamu İşletmeleri İşverenler Sendikası ve Türkiye Ağır Sanayi Hizmet Sektörü’nün finansman desteği ile bu okulun yaptırılacağını söyledi. Şahin, okulun Mustafa Uysal’ın şehit edildiği 21 Ekim’de bitirilmesini isterken, okulun 21 Temmuz 2008’de bitirileceği müjdesini aldı. Adalet Bakanı Şahin, yurtta sulh, cihanda sulh isteyen Türkiye’nin içerden ve dışarıdan bazı terör odaklarınca zaman zaman tehdit edildiğini belirterek, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Şahin, TSK’nın düzenlediği Güneş Operasyonu ile Dağlıca baskınında şehit edilenlerin hesabının sorulduğunu söylerken şunları kaydetti:

“Kardeşim Mustafa, rahat uyu, kanın yerde kalmadı. O hain saldırıyı yapanlar bunun hesabını verdiler. TSK’nın gerçekleştirdiği Güneş Operasyonu'nda bunun hesabını verdiler. Gerekirse yeniden TSK ve milletimiz hainlere hesap sorarlar. Güneş Operasyonu bitti diye sevinmeyin. Akşam güneş belki ufukta kaybolur ama yeniden doğar. Güneşler kaybolmaz. Her doğan gün yeni bir güneşle parlar. Şehidin kızı Beyza, babasının ölmediğini söyledi. Evet inancımıza göre şehitler ölmez, vatan bölünmez.”

‘ŞEHİTLER ÖLMEZ, VATAN BÖLÜNMEZ’ SÖZÜNÜ 3 KERE TEKRARLATTI

Şahin, ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sözlerini kalabalığa üç kere tekrarlattırdı.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, okul temel atma töreninden önce Manavgat İlçesi’ne bağlı Evrenseki Beldesi’nde hizmete girecek 300 odalı Evren Beach Otel’in temeli attı. Temel atma töreninde koyun kesilmesine izin vermeyen Şahin, burada öğle yemeğini yedi. Şahin, daha sonra gazetecilerin TSK’nın Kuzey Irak’a yönelik operasyonunun bitirilmesine ilişkin sorularını yanıtladı.

Şahin, TSK’nın Kuzey Irak’a operasyon yapmasına ilişkin yetkiyi TBMM’nin verdiğini anımsatarak, “TSK da bu yetki çervesinde çalışmasını yaptı, programını yaptı. Önce hava, sonra kara harekatı başlattı. Bunlar kararlaştırılırken hedefleri vardı. Ne kadar süre kalacağı, hedefleri konusu TSK’nın, Genelkurmay Başkanı’nın uhdesindedir. Öngörülen hedefleri gerçekleştirdiklerini tespit ettikleri için geri döndüler. Birtakım değerlendirme, yorumlar yapılarak özellikle bunun üzerinden siyaset yapılarak kamuoyunun meşgul edilmesini son derece yanlış buluyorum” diye konuştu.

‘İLETİŞİMSİZLİK YOK’

Şahin, Genelkurmay Başkanlığı ile Hükümet arasında bir iletişim bozukluğunun olup olmadığının sorulması üzerine, TSK’ya sınır ötesi harekatıyla ilgili yetki verildiğini anımsatarak, “Operasyonla ilgili planlamayı yapmak, kaç kişiyle gidileceği, ne zaman gidilip dönüleceğinin yetkisi Genelkurmay Başkanlığı’na aittir. Gelişmelerle ilgili de tabii ki Başbakan’ın bilgilendirilmesi istendi. Genelkurmay Başkanlığı da her uygulama ile ilgili Başbakan’ı bilgilendirmiştir. Bu dönüşle ilgili de mutlaka bilgilendirmiştir. Ama bu tür işler ulu orta konuşulmaz. Biz falan gün çekileceğiz denmez. Nitekim hareket başlarken bir anda başlamıştır. Belki bu vatandaşlarımıza sürpriz gelmiştir. Nitekim de çekilirken de biz falan gün çekileceğiz denmez. Bu tür askeri harekatlar bir anda verilecek kararla da bitirilebilir. Birkaç saat içinde dönüş kararı verilmiş de olabilir. Başbakan görevlendirmiş olabilir” diye konuştu.

Ulusa Sesleniş metninden TSK’nın harekata devam ettiğinin belirtildiğinin ve daha sonra değiştirildiğinin anımsatılması üzerine Şahin, “Ulusa Sesleniş 2 gün önce çekilmişti. Çekildiği ve yayınlandığı tarihler arasında Genelkurmay Başkanlığı çekilme kararı vermişse, Başbakan bilgilendirilmiştir. Burada Genelkurmay Başkanlığı ile Başbakan ve Hükümet arasında sanki bir iletişimsizlik varmış gibi intiba uyandırma gayretlerini de milletin takdirine bırakıyorum. Meclisimiz, hükümetimiz, TSK ve Genelkurmay Başkanlığı terörle mücadelede tam bir uyum içerisindedir. Bunu zedelemeye hiçkimse tevessül etmemelidir. Bu gerçekten kanla yapılan mücadeleye saygısızlık olur, haksızlık olur” dedi.

‘TALİMAT GELDİ, SAYGISIZLIK’

TSK’nın yüzde 90 başarıyla bitirdiği mücadeleyi gölgeleyici söz ve tavırlardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Bakan Şahin, “Oturduğumuz sıcak odalarda, şömine karşısında birtakım değerlendirmeler yaparak silahlı kuvvetlerimizin ve kahraman mehmetçiğimizin orada gerçekleştirdiklerini eleştirmeye kimse yeltenmemelidir. Kimse bunu gölgeleme gayreti içinde olmamalıdır” dedi. TSK’nın bir yerlerden talimat aldığını söylemenin saygısızlık olduğunu ifade eden Bakan Şahin, “Şu mu etki etti, bu mu etki etti? Falan yerden mi talimat geldi demek, TSK’ya saygısızlıktır. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur” diye konuştu.

Şahin, Kuzey Irak’a operasyon için Meclis’ten alınan yetkinin daha süresinin olduğunu vurgulayarak, “Gerek görülürse yeniden buna benzer sınır dışı harekat yapılır” dedi.

TERÖR BİTMEDİ

TSK’nın Kuzey Irak’tan çekilmesinin terör bitti diye yorumlamanın doğru olup olmayacağına ilişkin soruya Bakan Mehmet Ali Şahin, bu değerlendirmelerin MGK, TSK, Hükümet, Genelkurmay Başkanlığı, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu gibi kurumlarda yapılacağını söyledi. Şahin, “Her zaman yeni değerlendirmeler mutlaka yapılacaktır. Bir sınır ötesi operasyon, kara harekatıyla terörün kökünün kazındığını söylemek mümkün değildir. Bu sadece bir bölgeye karşı yapılmıştır” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 20:41:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?