22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Sandığa gidiyoruz ama...

5 gün sonra referandum var, ama seçmenlerin çoğu referandumun içeriğini bilmiyor. Çoğunluk sadece cumhurbaşkanlığı için sanıyor

Türkiye, 5 gün sonra, 21 Ekim Pazar günü referandum için sandık başına gidiyor. Ancak, referandumun içeriği konusunda kafalardaki soru işaretleri hâlâ aydınlanabilmiş değil.

İstanbul'un farklı semtlerinde farklı kesimlerden 70 vatandaşa referandumun içeriğini sorduğumuzda, sandık başına gidecek olanların çok büyük bölümünün referandumun hangi değişiklikleri içerdiğini tam olarak bilmediğini gördük.

Referandumun hakkında bilgi sahibi olanların büyük bölümü ise sadece cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik oy verileceğini zannediyor.


KADIKÖY

Hacı Çelik (Bina görevlisi): "Haberim var. Bu hafta sonu sanırım. Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle yapılıyor. Hayır oyu vereceğim, çok iyi anlatamadılar zaten."
Vural Gündoğdu (Otomotiv): "Biliyorum. Bu pazar cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılıyor. Evet oyu vereceğim, halk seçmeli."
Taner Kurdoğlu (Esnaf): "Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy vereceğiz. 'Evet' diyeceğim."
Ali Kibar (Tamirci): "Haberim yok. İçeriğini ve tarihini bile bilmiyorum. Hiç oy vermeyeceğim."
Hande Çıracı (Sekreter): "Hiç haberim yok. Ne için yapıldığını ve tarihini bilmiyorum."
İsa Kapucu (Emekli): "Haberim yoktu. Yeni haberim oldu, oy verir miyim bilmiyorum."
İsmet Kurt (Esnaf): "Haberim var. Cumhurbaşkanını halk seçmeli."
Ziya Çakmakçı (Oto elektrikçisi): "Haberim var. Tarihini ve içeriğini bilmiyorum. Oy vermeyeceğim, bize masraf yine."
Sevim Gürsoy (Tercüman): "Haberim var. Cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verilecek ama tarihini bilmiyorum. Hayır oyu vereceğim, pakette tam olarak ne var bilmiyorum."
Ahmet Önem (İşletmeci): "Haberim var. İçeriğini bile anlatamadılar. 'Hayır' diyeceğim."
Nuran Şahin (Muhasebeci): "Haberim var, Cumhurbaşkanlığı seçimini oylayacağız. Evet oyu vereceğim"
Hüseyin Başer (Mağaza sorumlusu): "Evet haberim var, bu hafta sonu cumhurbaşkanlığı seçimi için oy vereceğiz."


SULTANAHMET

Hakan Eğinci (Turizmci): "Seçimden haberim var. Sandığa gidip evet oyu vereceğim."
Ramazan Koçak (Esnaf): "Cumhurbaşkanını kimin seçeceğinin belirlenmesi için sandığa gidilecek. Oyum, evet."
Yunus Tunç (Emekli): "Cumhurbaşkanı seçimi için referandum yapılacak. Bu hafta sonu yapılacak. Sandığa gidip evet oyu kullanacağım."
Bayram Elmacı (Tamir ustası): "Seçimden haberim yok. Ne için yapılacağını da bilmiyorum. "
Tunçay Evren (İnşaat mühendisi): "Cumhurbaşkanı seçimi ve anayasa değişikliği için sandığa gidilecek. Hayır kullanacağım."
Mine Evren (Emekli komiser): "Bu hafta sonu yapılacak. Sandığa gitme konusunda henüz karar vermedim."
Muhammet Kara (Pazarlama): "21 Ekim'de sadece cumhurbaşkanını halk mı seçsin, Meclis mi seçsin diye referandum yapılacak."
Ahmet Karslı (Avukat): "Cumhurbaşkanının seçimi konusunda sandığa gidilecek. Bu hafta yapılacak."
Yusuf Acar (Kimya mühendisi): "Neden sandığa gidileceğini net olarak bilmiyorum."
Bahar Kazancı (Öğrenci): "Seçimin nedenini tam olarak bilmiyorum."
Hülya Tanca (Muhasebeci): "Yeni anayasa ve cumhurbaşkanlığı seçimi için."


ATATÜRK HAVALİMANI

Ramazan Kandemir (İhracat uzmanı): "Referandumdan haberim var. 21'i mi, 22'si miydi? 22 Ekim'di. İçeriği hakkında bilgi sahibiyim. Cumhurbaşkanını kim seçecek? Halk mı seçsin, Meclis mi seçsin?"
Veysi Aktaş (Ticaret): "Referandum yapılacağından haberimiz var. Bu ayın 22'sinde yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili yapılacak. Ancak sadece cumhurbaşkanlığı değil. 101. ya da 103. madde hakkında da yapılacak. Oy kullanacağım."
Erdener Teknecioğlu (Serbest meslek): "Referandumdan haberim var. 21 Ekim'de yapılacak. Dün akşam öğrendiğime göre yanılmıyorsam 12. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilip seçilemeyeceği için referandum yapılacak."
Hüseyin Kurşun (Esnaf): "Referandumdan tabii ki haberim var. 22'sinde yapılacak diye biliyorum. Anayasa değişikliği gibi birşey. Tam olarak kimsenin bilgisi yok ki benim olsun."
Zeynep Müge Ateş (Esnaf): "Haberim var. 21 Ekim'de yapılacak. Genel seçimlerin süresinin kısaltılması. Cumhurbaşkanlığının görev süresinin kısaltılması, anayasayla ilgili olan kısmı çıkarıldı bildiğim kadarıyla. Oy kullanacağım."
Resime Akdemir (Ev hanımı): "Referandum yapılacağı ile ilgili bir bilgim yok. Ne zaman yapılacağını da bilmiyorum. O yüzden oy kullanmayacağım."
Veli Demir (Turizmci): " Yanılmıyorsam 21 Ekim'de, vatandaş bilgilendirilmedi. Cumhurbaşkanını 5 yıllığına halk seçsin. Seçilen cumhurbaşkanı da ikinci kez 5 yıl daha seçilebilsin. Buna evet mi diyorsunuz, hayır mı diyorsunuz? Bildiğim kadarıyla budur."


KARAKÖY - BEYOĞLU

Deniz Karcı (Tercüman): "Evet biliyorum. 21 Ekim'de cumhurbaşkanının halk tarafından seçilip seçilmemesi ile ilgili olacak. Mevcut düzenleme bence yeterli, halk tarafından seçilmesi ile halk tarafından seçilen milletvekilleri tarafından seçilmesi arasında, teknik olarak ne gibi bir fark doğabilir ki? Cumhurbaşkanı seçiminin halk tarafından yapılması, başkanlık sistemi olmayan bir ülkede yapılması bana anlamlı gelmiyor."
Şefiye Şahnaoğlu (Bilgisayar mühendisi): "Cumhurbaşkanı seçimleri için oy vereceğiz, sanırım ekim sonu gibiydi. Olmamalıydı. Bugüne kadar gelinen noktada iyiye yönelik bir işaret değil gibi geliyor bana. Geçtiğimiz genel seçimlerde de beklediğimiz gibi güzel bir noktaya gelmedik. Toplum olarak bu noktada olmamalıyız. Türkiye'de yapılması gerekenler ilgililer tarafından yapılmadığından bu noktaya geldik."
Ayşe Sıdıka Sirer (Avukat): "İki gündür üzerinde uğraştığım metni zarfa koyup 'hayır' yerine bunu atacağım sandığa. Belirsizlik ve 11. Cumhurbaşkanı için ek maddeyle ilgili, daha fazla konuşamam. Erdoğan'ın amacını teyit eden bir sonucun çıkması halinde bundan sonraki günlerin, daha karanlık ve bizim için daha endişe verici olacağını düşünüyorum."
Kasım Yılmaz (Güvenlik görevlisi): "21 Ekim'de Anayasa değişikliği ve cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili olacak. Evet çıkacak, ama hayır çıkmasını istiyorum. Cumhurbaşkanını yine Meclis'in seçmesi gerekir, zaten Meclis'i seçen halk."
Levent Polat (Avukat): "Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci ve anayasadaki birkaç konudaki madde halkoyuna sunulacak. Katılmayacağım, çünkü referandum Anayasa'nın olmazsa olmazlarına aykırı bir referandum. Cumhuriyetin temel değerleriyle oynanan bir süreçte referandum da bu oyunun bir parçası. Sağduyulu bir şekilde Meclis çalışması olarak ele alınmalı."
Tanıl Atay (Kasap): "Referandumdan haberim yok. Valla biz ülkeyi tamamen hükümetin ellerine bıraktık, ne isterlerse yapsınlar. Cumhurbaşkanı seçimi için referanduma gidilecekse, o zaman niye cumhurbaşkanı seçildi ki. O zaman daha önce seçilmeliydi. Şimdi değil, önceden olmalıydı, geçti artık."
Ümit Özkaya (Kuyumcu): "Bence doğru bir karar, halk seçsin. Yeri geldiğinde, en büyük kararı halk verir diyorlar, o zaman halk versin. Söz halkınsa referanduma gidelim, kimse de bundan rahatsız olmasın."
Cemal Çalışkan (Simitçi): "Referandumdan haberim yok. Niçin yapıldığını, ne zaman olduğunu bilmiyorum. Yine aynı cumhurbaşkanı kazanır."
Şenol A. (Kamu çalışanı): "İnsanların oylarının yardım paketleriyle ipotek edildiği ülkemizde cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önerisi, demokratik olarak görülse de böyle bir şey söz konusu değildir."
Aydın Dinç (Serbest meslek): Haberim var. Bu hafta sonu yapılacak. Ana maddesinin cumhurbaşkanlığı olduğunu biliyorum, ancak detayı hakkında bilgim yok. Katılacağım ve ret oyu vereceğim.
İlhan Gezer (Satış Koordinatörü): Cumhurbaşkanlığı ve anayasa paketi değişikliği ile ilgili olduğunu biliyorum. Seçimde hayır oyu kullanacağım.


BAKIRKÖY - BAĞCILAR

Nurettin Has (Simitçi): "Ne olacağını bilmiyorum, TV'lerden konuyla ilgili açıklama bekliyorum. Oy kullanacağım ama evet deyince ne olacak, hayır deyince ne olacak bilmiyorum."
Mevlüde Uğur (Ev hanımı): "Referandumun ne zaman yapılacağını bilmiyorum. Ne için yapılacağını da bilmiyorum. Oy kullanırım ama neye göre evet ya da hayır diyeceğim, bilmiyorum."
Haşim Hançerli (İşçi): "Referandum 21 Ekim'de yapılacak. Yasaların değişmesi ve cumhurbaşkanını Meclis mi, halk mı seçsin diye oylama yapılacak. Oy kullanacağım."


Referandumda neyi oyluyoruz?

Anayasa değişikliği paketinde şu düzenlemeler yer alıyor:

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi.
Aynı kişinin iki kez cumhurbaşkanı seçilebilmesi.
Cumhurbaşkanının görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirilmesi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminin, cumhurbaşkanının görev süresi bitmeden önceki 60 gün içinde tamamlanması.
Genel seçimlerin 5 yıl yerine 4 yılda bir yapılması.
TBMM'deki seçimler dahil tüm oturumların 184 milletvekili (TBMM üye tamsayısının üçte ikisi) ile açılması.

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 08:44:34
Güncelleme :16 Ekim 2007 Salı 13:35:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.229.70.xxx Tarih : 16.10.2007 18:40:38

İKTİDARI VE MUHALEFETİ EYLEMLERİYLE ÇOK İLGİNÇ BULUYORUM VE DÜNYADA BİR ÖRNEĞİ DAHA OLAMAZ, REZALET DİYORUM.MEVCUT İKTİDAR ÖNCE BİR YASA ÇIKARTIYOR VE DİYOR Kİ REFERANDUMA GİDELİM CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇSİN DİYOR.BURAYA KADAR ÇOK GÜZEL.SONRA GELİŞMELERE VE KENDİLERİNE GÖRE BALANS AYARI YAPIYORLAR VE SONRADAN SEÇİLEN CUMHURBAŞKANINI BU REFERANDUMDAN MUAF TUTARAK BUNDAN SONRAKİ CUMHURBAŞKANLARI İÇİN REFERANDUMDAKİ MADDELERDE DEĞİŞİKLİK YAPTILAR.BU HALLERİYLE "YASALARI KİŞİYE GÖRE HİZMETE ÖZEL YAPTILAR."SAYIN ABDULLAH GÜL CUMHURBAŞKANI SEÇİLMESEYDİ BÖYLE BİR MADDE DEĞİŞİKLİĞİNE GİDİLECEKMİYDİ?HAYIR GİDİLMİYECEKTİ.İKTİDARDA DEMOKRASİ İYİDİR ANCAK BENİM PARTİM KAZANIRSA MANTIĞI VAR VE BU OLAYLARI REFERANDUMDA OY KULLANACAKLARA KİMSE KUSURA BAKMASIN SAYGISIZLIK VE REZALET OLARAK ALGILIYORUM VE YAPILANLARA TEPKİMİ GÖSTERMEK İÇİN REFERANDUMDA ONURUM İÇİN OY KULLANMIYACAĞIM.SAYGILARIMLA