22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Şeb-i Arus'da anlamlı mesaj

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mevlana'nın bütün insanlık adına inşa ettiğini düşünce ve inanç eserini anlamaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Bugün eski dünyanın enkazı önünde yeni bir dünyanın temellerini atmak isteyenler, birbirlerin anlamaya ve dinlemeye mecbur hissediyorlar kendilerini. Çünkü kör gözlerin, sağır kulakların insanlığa vaat edebileceği bir cennet yok artık'' dedi.


Cumhurbaşkanı Gül, Mevlana'nın 734. Vuslat Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenen Şeb-i Arus töreninde yaptığı konuşmada, Mevlana'nın bütün insanlık adına inşa ettiği düşünce ve inanç eserine anlamaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu belirtti.


Yaşanılan dünyanın siyasi, ekonomik ve toplumsal olayların peşine takılmış insanlığın trajedisine sahne olduğunu anlatan Gül, ''Bugün eski dünyanın enkazı önünde yeni bir dünyanın temellerini atmak isteyenler, birbirlerini anlamaya ve dinlemeye mecbur hissediyorlar kendilerini.


Çünkü kör gözlerin, sağır kulakların insanlığa vaat edebileceği bir cennet yok artık'' diye konuştu.


Günümüz dünyasında olup bitenlerin, Mevlana'nın yaşadığı çağın olaylarıyla benzerlik taşıdığına işaret eden Gül, Mevlana'nın insanlığa yaptığı hoşgörü çağrısının temelinde de orta çağın karmaşık siyasi olayları ve geçiş dönemi sancılarının yattığını söyledi.


Gül, Mevleviliğin ''bugün yeniden okunması gereken bir insanlık kitabı olduğunu'' belirterek şöyle devam etti:


''Bu kitabın sayfaları arasında gezinen herkes, anlamsız hırslar uğruna kaybettiği cenneti yeniden keşfedecektir. Bireyler ve toplumlar olarak bizler; kaosun, çatışmanın ve savaşın tahrip edici sözlerini değil, bizi barışa kardeşliğe ve ilahi birliğe çağıran Mevlana'nın sözlerini dinler ve anlamaya çalışırsak daha iyi bir dünya kurabiliriz. Şartlar ne kadar kötü olursa olsun sorunların aşılabileceğini, aşılamayan sorunların karşısında sabredilebileceğini Mevlana'dan öğreniyoruz. Hiçbir zaman yeniden başlamak için geç kalmış değiliz. Sadece ülkemizin değil, bütün dünyanın sorunlarını barış, sabır ve umutla çözebiliriz.


Mevlana'dan benim çıkardığım hisse şudur; umut, iyimserlik ve bugünkü rakiplerimizle bile yarın müşterek bir medeniyet inşa etme iradesi.


Bugün bahsedilen medeniyetler çatışması tezi, Mevlana karşısında ne kadar zayıf kalıyor değil mi? Mevlana'nın 'Şimdi yeni şeyleri söylemenin vaktidir' çağrısına kulak verelim ve eski elbiselerimizi çıkaralım.


Bütün dünyayla beraber yeni zihniyetin inşası için çalışalım. Çünkü tarihi hayat tecrübemiz bu cesur çabayı zorunlu kılıyor.

...
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2007 Salı 00:04:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Remzi CANGÜVEN IP: 88.229.75.xxx Tarih : 19.12.2007 15:23:59

DOYACAK KADAR AŞIN VARSA, BAŞINI SOKACAK BİR DAMIN, İNSANOĞLUNA KULLUK ETMİYORSAN, BAŞKASININ SIRTINDA DEĞİLSE GEÇİMİN, TAMAM,GÜNEŞLİ GÜNLER İÇİNDESİN.ÖMER HAYYAM