19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Seçim barajı AİHM'de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2002 seçimlerinde DEHAP’tan aday olup baraj engeline takılarak Meclis’e giremeyen adayların başvurusunu esastan ve öncelikli görüşmeyi kabul etti. DEHAP’lıların başvurusu 5 Eylül’de görüşülecek. 

Ankara bir yandan seçim barajının indirilmesini ve bağımsız adaylara da baraj getirilmesini tartışırken, gözünü de Strausburg’a dikmiş durumda.

Yüzde 10’luk seçim barajı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) gündemine 2002 seçimlerinden sonra girdi. Şırnak’tan milletvekili adayı olan DEHAP’lılar Resul Sadak, Mehmet Yumak ve Fahri Elçi, Mart 2003’te mahkemeye bavşurarak seçim sisteminin adil olmadığını, illerinde yüzde 50’ye yakın oy almalarına rağmen Meclis’e giremediklerini bildirdi.

KARAR YIL SONUNA BEKLENİYOR 

Mahkeme, gerekli inceleme ve Türkiye’yle yazışmaları yaptıktan sonra davayı esastan ve öncelikli görüşmeyi kabul etti. Davanın duruşması 5 Eylül’de mahkemenin İkinci Dairesi’nde yapılacak. Kararın ise yılsonuna kadar çıkması bekleniyor.

Bağımsız adaylar için formül arayışı

Mahkemenin Türkiye’ye seçim barajı uygulamasının tarihi ve politik sebepleri olup olmadığını da içeren sorular yönelteceği belirtiliyor.

‘DEMOKRATİK DEĞİL’ 

Halen Şırnak’ın İdil İlçesi’nde belediye başkanı olan Resul Sadak, NTV’ye açıklamasında, 1995, 99 ve 2002 seçimlerinde üç kez yüzde 50’ye yakın oy almasına rağmen Meclis’e giremediğini belirterek, yüzde 10’luk ülke barajının demokratik olmadığını savundu.

Sadak, Meclis’te adil temsil olanağı olmadığı gerekçesiyle konuyu AİHM gündemine taşıdıklarını anlattı.

KARAR YASAYI ETKİLEYECEK 

Mahkemeye Avrupa’daki seçim sistemleriyle ilgili daha önce de başvurular olduğu bildirilirken, yüzdelik baraj hakkıyla ilgili ilk kez karar açıklanacağı belirtildi. Mahkemenin vereceği karar, hazırlanacak yeni siyasi partiler ve seçim yasasının içeriğini de büyük ölçüde etkileyecek.



NTV
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2006 Çarşamba 18:30:18
Güncelleme :9 Ağustos 2006 Çarşamba 18:48:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?