16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Seçim Eylül'de değil 22 Temmuz'da

TBMM Genel Kurulunda, genel seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına ilişkin önergenin görüşülmesine başlandı. AKP'nin, genel seçimin 22 Temmuzda yapılmasına ilişkin önergesi ile bu seçimde milletvekili seçilme yaşının 25 yaş olarak uygulanması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması konusundaki Anayasa değişiklik teklifinin ilk tur oylamasının bugün, 2. tur oylamasının ise 6 Mayıs Pazar günü yapılmasına ilişkin grup önerisi kabul edildi. 

Saat: 13.26
HABER AJANSLARINDA FLAŞ
Reuters, AFP ve AP haber ajansları, TBMM Genel Kurulu'nda erken seçimin 22 Temmuz'da yapılması yönünde alınan kararı dünyaya "acil" kodu ile dünyaya duyurdu.

Saat: 13:25
SEÇİM TARİHİ 22 TEMMUZ
TBMM Genel Kurulu'nda, genel seçimin 22 Temmuz'da yapılmasına ilişkin önerge kabul edildi.
Oy sayısı: 458
Kabul: 458

Seçim takvimi yarında itibaren başlayacak. Seçimde aday olmak isteyen kamu görevlileri iki içinde istifa etmek zorunda.

Daha sonra, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi için halkın önüne bir sandık mı iki sandık mı konulacak konusu oylanacak..

SAAT: 12.30
ANAVATAN 22TEMMUZ UYGUN TARİH
Anavatanlı Gaydalı, erken seçim tarihi için 22 Temmuz'u desteklediklerini söyledi.
Başbakan Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi kararına yönelik demokrasiye kurşun sıkılmıştır sözlerini eleştiren Gaydalı şöyle dedi: Asıl iktidar ve muhalefet birbirine kurşun sıkıyor ama kuru sıkı."

Saat: 11.57
KOÇ'TAN AKP'YE SALVOLAR
CHP'li Haluk Koç partisinin 22 Temmuz'daki erken seçim tarihine neden itiraz ettiklerini Meclis kürsüsünde anlatıyor:
- Polemiğe grimeyecektim ama bize laf atıldı. O yüzden yanıt vereceğim. Dokunulmazlıkları kaldırmadınız. Ofer'e peşkeş çektiniz. Tandoğan ve Çağlayan'daki kalabalığa bindirilmiş kıtalar dediniz bu mu demokratlık.
- Bizi Meclis'e gelmemekle suçluyorsunuz. Siz neden terör konulu genel görüşmeye girmediniz.
- Sizin müttefikiniz kim, Kuzey Irak'taki aşiret lideri mi. Apo'yu affetme yasasını millete nasıl anlatacaksınız.
- Sizin zamanınızda memleketin haritası bile tartışılmaya başlandı.

Saat: 11.44
EN UYGUN KARAR
AKP'li Eyüp Fatsa partisinin erken seçim teklifini TBMM Genel Kurulu'nda savundu:
- YSK önseçimi düşünerek en yakın tarihi verdi.
- Erken seçim istiyordunuz şimdi niye itiraz ediyorsunuz?
- İtirazlarınız daha daha önceki taleplerinizle çelişiyor.

Saat: 11.41
TEKLİF GÜNDEME ALINDI
AKP'nin erken seçim teklifi, oylanarak TBMM Genel Kurulu gündemine alınması kabul edildi. Şimdi görüşme başladı. Önce konuşmalar yapılacak daha sonra oylamaya geçilecek.

Saat: 11.37
ÖNSEÇİMLER İÇİN 22 TEMMUZ OLDU
Başbakan Erdoğan TBMM'ye gelişinde erken seçim tartışmalarını değerlendirdi:
CHP'nin bu tarihe karşı çıkması samimiyetsizliğin göstergesi. Kimin erken seçim istediği kimin istemediği ortaya çıktı. Biz daha kısa tarih istedik ama YSK partilerin önseçimlerini göze alarak 80 günün altına inemeyeceğini söyleyerek bu tarihi belirledi.

Saat: 11.35
PLAJ DÖNEMİNE GELDİ DİYE İTİRAZ ETMEYİN
AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, muhalefete seslenerek "Daha önce istiyordunuz da şimdi niye karşı çıkıyorsunuz" diye sordu. Kapusuz, "Plaj dönemine denk geldi gerekçesiyle karşı çıkıyorsunuz" dedi.

Saat: 11.25
SEÇİMDEN KAÇMIYORUZ
CHP'li Atilla Kart seçimden kaçmak söz konusu değil. Önemli olan sağlıklı seçim. Memurlar ve hasatçılar mağdur olacak.

Saat: 11.18
ANAVATAN DA 22 TEMMUZ'A KARŞI
Anavatan Genel Başkan Yardımcısı Muzaffer Kurtulmuşoğlu, seçim söz konusu olduğunda memurların istifa etmesi gerektiğini hatırlatarak cumartesiye kadar tarih verildiğini bunun yeterli olmadığını söyledi. Kurtulmuşoğlu, önseçim yapmak isteyen partilerin durumunun da belirsiz olduğunu belirtti.

Saat: 11.15
SEÇMEN TATİLDE OLACAK
CHP Başkan Yardımcısı Haluk Koç, 22 Temmuz tarihinde seçmenlerin büyük kısmının tatilde veya hasatta olacağını söyleyerek bu tarihe karşı çıktıklarını söyledi.

Saat: 11.05
CHP TEMMUZA KARŞI
Anamuhalefet partisi, YSK'nın erken seçim için verdiği 22 Temmuz tarihine karşı çıktı. CHP haziran başı ya da eylül ayının uygun olacağını açıkladı.

Saat: 11.00
ERKEN SEÇİM GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut başkanlığında saat 11.00'de açılan birleşimde, AK Parti'nin, genel seçimin 22 Temmuzda yapılmasına ilişkin önergesi ile bu seçimde milletvekili seçilme yaşının 25 yaş olarak uygulanması ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması konusundaki anayasa değişiklik teklifinin 2. tur oylamasının 6 Mayıs Pazar günü yapılmasına ilişkin grup önerisi görüşülmeye başlandı. 

Erdoğan: Seçime karşı çıkmak samimiyetsizlik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, erken seçimin Eylülde yapılmasına ilişkin görüşlere tepki göstererek, “Seçimin zamanı Eylül olur mu? Zaten Kasımdı normalde. Hani 'öne çekelim' deniyordu.Bu bir samimiyet testidir, bir samimiyet sınavıdır” dedi.

Erdoğan, TBMM'ye gelişinde, gazetecilerin seçimin erkene alınmasına ilişkin sorularını şöyle cevapladı:

“En erken zamanda... Seçim zamanı Eylül olur mu? Zaten Kasımdı normalde. Hani 'öne çekelim' deniyordu. Bu bir samimiyet testidir, bir samimiyet sınavıdır. Mademki 'En erken zamanda, en yakın zamanda' dediler. Hadi en yakın zaman, buyrun... YSK ile de bunlar görüşülmüştür. YSK'ya 'En yakın zaman, ne zamandır?' sorusu sorulmuştur. Önce bize '60' (gün) diye geldi. Daha sonra 'ön seçimler sebebiyle bunu en erken 80 (günde) yapabiliriz' dediler ve 80'e göre de bu son tarih açıklandı.

Bir defa burada, 'Çok daha kısa zamanda seçime, millete gidelim' sorusunun cevabını AK Parti verdi. Diğerleri bu işi ileriye atıyor. Yine oyalama... Eylüle bu işi bıraktıktan sonra, niçin biz bunlarla bu kadar uğraşıyoruz. Zaten 1 ay sonra Kasımda normal seçim var.”

Erdoğan, tatil nedeniyle, Temmuz ayında yapılacak seçimin sıkıntılı olacağı yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine de şöyle konuştu:

“Asıl seçmen açısından sıkıntı, o dönemde (Kasım ayında) yapılması halinde olur. Çünkü kar, kış her şey başlıyor. Riski var vesaire... Eylül, okulların açıldığı zamandır. Seçim, icabında sayımlar, vesaire uzayabilir. Okulların kapatılması vesaire bu tür şeyler olabilir. Şimdi vatandaşımız, 1-2 gün, tatilinden icabında sarfınazarda bulunabilir. Tatile gidebilecek olanların durumu zaten bellidir. İlk defa tatilde seçim yapılmıyor. Geçmişte de çok yapıldı.”

25 yaşa Meclis yolu açıldı

Seçim takvimini 22 temmuz olarak belirleyen TBMM Anayasa Komisyonu, AKP'nin seçilme yaşının 25 yaşa indirilmesi ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması uygulanmasına yönelik teklifini kabul edildi.

Bu konuda yaşanan, Anayasa'nın 67'nci maddesinin son fıkrası hükmünün uygulanmayacağı yönündeki tartışmalara da açıklık getirildi. Bu kapsamda, CHP'nin verdiği önergeyle sadece bu iki değişikliğin yapılacağı bildirildi.

Seçim takvimini belirlemek üzere toplanan Meclis Anayasa Komisyonu, 22.30'da çalışmalarını tamamladı. Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvim doğrultusunda genel seçimlerin 22 temmuzda yapılmasına karar verilirken seçilme yaşı da 25 olarak belirlendi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Biz burada 25 yaşı bitirenler aday olabilsin istedik. Bağımsızlar müşterek oy pusulasında yer alsın dedik" değerlendirmesinde bulundu.

AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen seçim kararının matbaada baskıya girdiğini ve buna yönelik olarak da saat 10.30'da Meclis Danışma Kurulu'nun toplanmasını istediklerini kaydetti. Ergin, Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen tekliflerin gündeme alınmasını talep edeceklerini söyledi.

Ergin ayrıca, AKP Grubu'nun hazırladığı milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "Anayasa Değişikliği" öngören yasa teklifinin de Genel Kurul'da görüşülmesini beklediklerini ifade etti.





aa/anka/hürriyet
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2007 Perşembe 13:38:00
Güncelleme :3 Mayıs 2007 Perşembe 13:39:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?