19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Seçim tarihi belli oldu

TBMM Anayasa Komisyonu, milletvekili genel seçimlerinin 12 haziranda yapılmasına ilişkin önergeyi kabul etti. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, yurt dışındaki vatandaşların oy kullanma haklarını medeni bir şekilde ifa etmeleri için çalışma içinde olduklarını belirterek, "Almanya konsolosluklarda oy kullanılmasıyla ilgili rezervini geri çekmiş. Olabilir diyorlar. Hükümet bu konuyu YSK'ya iletti. YSK önümüzdeki günlerde bu konuyu değerlendirecek" dedi.

TBMM Anayasa Komisyonu, AK Parti ve MHP'nin, milletvekili genel seçimlerinin 12 haziranda yapılmasına ilişkin önergelerini görüşmek üzere AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında toplandı. Toplantıda önerge sahipleri adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 23. dönem Parlamento'nun eski anayasa hükümlerine göre 5 yıl için seçildiğini hatırlatarak, seçimlerin ardından anayasada yapılan değişiklikle milletvekili genel seçimlerinin 4 yılda bir yapılması hükmünün getirildiğine dikkat çekti. Seçimin 5 yılda mı, 4 yılda mı yapılacağı konusunun tartışılabileceğini ifade eden Bozdağ, AK Parti olarak anayasa değişikliğini referandumda kabul eden milletin iradesine uygun davranarak 12 haziranda seçim yapılmasını önerdiklerini söyledi. Bunun bir erken seçim olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Bozdağ, yapılan anketlere bakıldığında AK Parti'ye olan güvenin üst düzeyde olduğunun görüleceğini, Türkiye'de erken seçim yapılmasını gerektirecek şartların bulunmadığını, halkın da böyle bir talebinin olmadığını vurguladı.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal ise bu seçimin AK Parti'ye, 8,5 yıllık iktidarının hesabını halka verme imkanı sağlayacağını belirtti. AK Parti'nin kırıp döktüklerini MHP'nin toplayacağını iddia eden Bal, daha sonraki dönemlerin ise atılım dönemi ve Türkiye'nin bölgesel ve küresel bir güç haline geleceği dönemler olarak yaşanacağını belirtti.

Önerge sahipleri adına yapılan konuşmaların ardından iki partinin verdiği önergelerin birleştirilerek görüşülmesi kabul edildi. Komisyonun CHP'li üyeleri, AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, seçimlerin 4 yılda mı yoksa 5 yılda mı yapılacağı konusunun tartışılabileceği sözlerini eleştirdi. CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, parlamentonun, kendi süresinin 4 yıl olacağını kabul ettiğini hatırlatarak böyle bir tartışmanın olmadığını dile getirdi. Mengü, seçimin en geç yapılabileceği sürenin 17 temmuz 2011 olduğunu belirterek Bozdağ'ın, AK Parti sanki bir lütufta bulunuyormuş gibi ifadeler kullandığını belirtti. CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ise 12 haziran tarihine destek verdiklerini ancak asıl tartışma konusunun milletvekili genel seçim tarihi değil cumhurbaşkanlığı seçimi tarihi olduğunu öne sürdü. Gök, cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili tartışmalara zemin hazırlamak için bugün milletvekili genel seçimlerinin süresinin 4 yıl mı, 5 yıl mı olacağı tartışmasının gündeme getirildiğini öne sürdü.

 

"BEN RAHATIM, SEN KENDİN DÜŞÜN"

Konuşmalar sırasında CHP Manisa Milletvekili Mengü ile Komisyon Başkanı Burhan Kuzu arasında tartışma da yaşandı. Kuzu, Mengü'nün 'Seçim kararı alınacak diye mi sinirlisin?' sataşmasına, "Ben rahatım, sen kendin düşün" karşılığını verdi.

AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, MHP'nin önergesinin gerekçesinde AK Parti iktidarıyla ilgili gerçeği yansıtmayan bir çok iddiaya yer verildiğini belirterek, MHP'nin 2002'deki seçim önerisinin ise çok mahçup bir öneri olduğunu ve 'siyasi gelişmeler karşısında' ifadesinden ibaret olduğunu belirtti. Bal ise o dönemde koalisyon hükümetine Kıbrıs ve Irak konularında dışarıdan bazı dayatmalar geldiğini, MHP'nin bu gelişmeler üzerine seçim yapılmasını istediğini anlattı.

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanmalarına ilişkin bir belirsizlik bulunduğuna işaret ederek, bu konuda ciddi kaygılar taşıdıklarını ifade etti.

Görüşmelerin sonunda eleştirilere cevap vermek için söz alan Devlet Bakanı Yazıcı, seçimlerin 15-20 gün öne alınmasının, erken seçim yapıldığı anlamına gelmeyeceğini söyledi. Seçim tarihini önce kimin gündeme getirdiği tartışmalarının yapıldığına işaret eden Yazıcı, bunun önemli olmadığını ancak Başbakan Erdoğan'ın aralık 2010'da bu tarihi ifade ettiğini hatırlattı. Yazıcı, siyasi partilerin 12 haziran tarihinde mutabık kalmasından memnuniyet duyduklarını söyledi. Türkiye'nin gerçekten iyi bir noktada

olduğunu belirten Yazıcı, seçim günü millet iradesiyle kimin ne yaptığı, kimin ne yapacağı ve kimin gelecek vizyonu ortaya koyduğunun tayin edileceğini dile getirdi. Yazıcı, kimsenin ortaya çıkacak irade için şimdiden mazeretler üretmemesi gerektiğini kaydetti. Görüşmelerde bugün Başbakanlığın etrafının zırhlarla çevrili olduğu eleştirisinin yapıldığını hatırlatan Yazıcı, 2001 yılında yazar kasa olayı yaşandıktan bir süre sonra başbakanlığa girmek istediğinde başbakanlığın bariyerlerle kapatılmış olduğunu

ve bunların üzerinde de kilit bulunduğunu gördüğünü ifade etti. Yazıcı, bugün kimliğini gösteren ve kiminle görüşeceğini söyleyen herkesin başbakanlığa girebildiğini anlattı. AK Parti iktidarının bugüne kadar milletin yüzünü kızartacak hiçbir eylem ve işlemi olmadığını vurgulayan Yazıcı, yapamayacakları hiçbir vaatte bulunmadıklarını ifade etti. Yazıcı, "Hep iyi ve doğru şeyler yaptık. Hizmeti millet takdir edecek" dedi. eendi süresinin 4 yıl olaca

Yazıcı, yurt dışındaki vatandaşları oy kullanmalarıyla ilgili açıklamalarda da bulundu. Yurt dışında yaşayan vatandaşların mektupla oy kullanmalarına ilişkin yasanın 2008 yılında çıkartıldığını ve ilk kez bu seçimlerde uygulanmasının planlandığını kaydeden Yazıcı, ancak Anayasa Mahkemesi tarafından bu yasanın iptal edildiğini belirtti. Yurt dışındaki vatandaşların oy kullanmaları ve bu haklarını medeni bir şekilde ifa etmeleri için bir çalışma içinde olduklarını açıklayan Yazıcı, "Bana gelen bilgiye göre

Almanya şu anda, daha önce sürdürdüğü konsolosluklarda oy kullanılmasıyla ilgili rezervini geri çekmiş. Olabilir diyorlar. Hükümet bu konuyu YSK'ya iletti. YSK önümüzdeki günlerde bu konuyu değerlendirecek. Diliyoruz ki imkanlar, yurt dışındaki vatandaşlarımızın konsolosluklarda oy kullanmasını sağlar" şeklinde konuştu.

Görüşmelerin sonunda milletvekili genel seçimlerinin 12 haziran 2011 pazar günü yapılmasına ilişkin önerge oy birliğiyle kabul edildi. Önerge 3 mart perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek karara bağlanacak.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2011 Perşembe 19:15:02
Güncelleme :4 Mart 2011 Cuma 00:09:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?