22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Seçim yasakları neleri kapsıyor?

Başbakan, bakan ve milletvekilleri yarından itibaren siyasi faaliyetlerinde makam arabasına binemeyecek, protokolle karşılanıp uğurlanamayacak. Yarından itibaren propaganda malzemelerinde Türk bayrağı ve dini ibareler kullanmak da yasak.


Yüksek Seçim Kurulu kararına göre, yarın ‘serbest propaganda’ başlıyor. İktidar partisi dahil, seçime girecek tüm partilere eşit propaganda olanağı sağlamak amacıyla, yarından itibaren bir dizi yasak geliyor.


İlçe seçim kurullarınca gösterilenlerin dışında açık ve kapalı yerlerde toplu olarak propaganda yapılamayacak.
Partiler ve adaylar, kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür ve el ilanları dışında herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtamayacak ve dağıttıramayacak. El ilanı mahiyetindeki matbuaları dağıtacak kişilerin seçme yeterliliğine sahip olması gerekecek.


Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyelerle bunlara bağlı daire ve müesseseler, iktisadi devlet teşekkülleri ve bunların kurdukları müesseseler ve ortaklıkları ile diğer kamu tüzel kişiliklerinde memur ve hizmetli olarak çalışanlar ilan dağıtamayacak.
Kamuya yararlı dernekler ve bunlarda görev alanlar, siyasi partilere veya adaylara her ne nam ve ad ile olursa olsun bağış ve yardımlarda bulunamayacak.


Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler bulundurulmayacak. Seçim propagandalarında, Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılmayacak.

CEP TELEFONUYLA PROPAGANDA YASAK


Bankalar Kanunu’na tabi teşekküller, siyasi bir partinin lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyuna tesir etmek maksadıyla hiç bir yayında bulunmayacak.


Cep telefonlarıyla belli bir merkezden yönlendirilmek suretiyle seçim propagandası yapılamayacak, yapılması halinde hukuki ve cezai açıdan ilgili imtiyaz şirketleri sorumlu olacak.


Postaya açıktan, ambalajsız olarak verilecek el ilanı, broşür gibi basılmış kağıtlar, belli bir adresi içermesi şartıyla sadece PTT kanalıyla oy verme gününden önceki gün saat 18.00’e kadar dağıtılabilecek.

MAKAM OTOSU KULLANILMAYACAK


Seçim propagandasının başlangıcı olan 12 Temmuz 2007 tarihinden itibaren ayrıca 298 sayılı Kanun’un 62. maddesinde sayılı bütün daire, teşekkül ve müesseselerle Bankalar Kanunu’na tabi teşekküllere ait kaynaklardan yapılan iş ve hizmetler dolayısıyla, açılış ve temel atmaları da kapsayan törenler tertiplenemeyecek, nutuk söylenemeyecek, demeç verilemeyecek ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulamayacak.


Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezilerini makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak.


Propaganda amaçlı gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlamalar ile törenler yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek.
Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandasıyla ilgili yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.


Seçim propaganda dönemi 21 Temmuz Cumartesi Saat 18.00’de bitecek. Seçim yasakları ise 22 Temmuz 2007 saat 24.00’te sona erecek.

"Ana"nın maliyeti 70 bin dolar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Haziran’da Siirt’te startını verdiği seçim gezisi kapsamında bugüne kadar gittiği illerin 21’inde ANA uçağını kullandı. ANA’nın izlediği rotayı inceleyen havacılık ve uçuş uzmanları ANKA’ya yaptıkları değerlendirmede uçağın bu süre içindeki maliyetinin en az 70 bin dolar olduğunu bildirdiler.

NERELERE GİTTİ


Başbakan Erdoğan 22 Temmuz seçimleri öncesinde yaptığı seçim gezilerinde şimdiye kadar diğer liderleri geride bıraktı. 15 Haziran’da Siirt’te başlayan seçim gezileri ve mitingleri bugüne kadar TOKİ açılışları ve ardından yapılan AKP mitingleriyle sürdü. Erdoğan’ı seçim yasaklarının başladığı bugüne kadar tüm gezilerinde resmi yetkililer yolcu ederken gittiği yerde de resmi yetkililer tarafından karşılandı. Hemen her yolculuğunda bazı Bakanlar Kurulu üyelerini de yanında götüren Erdoğan, Kayseri mitingine katılması için TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı da ANA uçağıyla Kayseri’ye götürdü. Erdoğan, gezileri sırasında bazı gazetecileri de uçağında ağırlayarak gündemdeki konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.


Erdoğan, 15 Haziran’dan bu yana Siirt, Muş, Şanlıurfa, Ağrı, Batman, Erzincan, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Nevşehir, Aydın, Kayseri, Balıkesir, Adana, Giresun, Samsun, Afyonkarahisar, Eskişehir, Antalya, İzmir, Denizli’ye ANA uçağıyla gitti. Erdoğan gittiği diğer illere ise listede yer alan bu illerden hareket eden OBA helikopteriyle gitti. Erdoğan’ın seçim mitingleri sırasında Başbakanlığa ait otobüsü de kullandı.


Erdoğan’ın gittiği illerde başta TOKİ olmak üzere kamu kurumları tarafından düzenlenen ve AKP mitinglerine dönüşen törenler ve yolculukların resmi araçlarla yapılması etik açıdan tartışılmış ve muhalefetin sert eleştirilerine neden olmuştu.

EN AZ 70 BİN DOLAR


Başbakan’ın kullanımında olan Airbus A319 ACJ tipi ANA uçağı birçok özelliklere sahip. Piyasa değerinin 37 ila 50 milyon dolar arasında değişen ANA uçağı ATA uçağının daha önce sık sık arızalanması üzerine alınmıştı. İleri uçuş tekniklerine sahip olan uçağın 15 Haziran’dan bu yana Başbakan’ın seçim gezileri kapsamında izlediği güzergahı inceleyen uçuş ve havacılık uzmanları ANA’nın ortalama 70 bin dolar masrafı olduğunu hesapladılar. Uzmanlar, yolcu, bagaj ile uçağın kalktığı ve indiği yerin deniz seviyesinden yüksekliğine göre maliyetinin artabileceğine işaret ederek maliyetin 70 bin doların çok daha fazla üzerinde olabileceğine dikkat çektiler. Bu süre içinde OBA helikopterinin, Başbakanlık otobüsünün ve TOKİ ve diğer kurumların düzenlediği törenlerin masraflarının ne kadar olduğu ise şimdilik bilinmiyor.

ARTIK KULLANAMAYACAK


Başbakan Erdoğan bugünden itibaren yapacağı yolculuklarda ANA uçağını kullanamayacak. Seçim yasaklarının başlamasından dolayı Başbakan Erdoğan, kırmızı plakalı makam arabasını ve devlete ait diğer araçları kullanamayacak. Erdoğan’ın seçim gezilerine ve mitinglerine kamu personeli resmi görevli olarak katılamayacak.


aa/anka
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2007 Perşembe 14:02:39
Güncelleme :12 Temmuz 2007 Perşembe 14:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?