22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Seçimde 25 yaş düğümü

Seçilme yaşını 25'e düşüren 28 Ekim 2006 tarihli düzenlemenin, 4 Kasım 2007'de yapılması gereken genel seçimin öne alınması halinde uygulanıp uygulanamayacağı konusu, siyasetçiler gibi hukukçuları da böldü...

Hukukçular, 4 Kasım 2007'de yapılması öngörülen genel seçimin erkene alınması halinde milletvekili seçilme yaşını 25'e düşüren düzenlemenin uygulanıp uygulanamayacağı konusunda bölündü. 

Anayasa'nın 67. maddesi, "Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz" kuralını içeriyor. Hükümet, 28 Ekim 2006'da yürürlüğe giren düzenlemeyle milletvekili seçilme yaşını 25'e düşürdü. Böylece, olağan koşullarda 4 Kasım 2007'de yapılacak olan milletvekili genel seçiminde 25 yaş düzenlemesinin de uygulanması olanağı yaratıldı.

Uygulanması gerekir
Ancak düzenleme seçim tarihinin erkene alınması halinde seçimden önceki 1 yıl içinde yürürlüğe girmiş hale geleceğinden uygulanıp uygulanamayacağı tartışma konusu oldu. 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Burhan Kuzu, erken seçim halinde bile 25 yaşın uygulanabileceğini savundu. Kuzu, Milliyet'e yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: 

"Şahsi kanaatim, Anayasa değişikliği ve rakamsal bir değişiklik olduğundan ayrıca araya kanun girmesine gerek olmadığından düzenleme uygulanır. Anayasa Mahkemesi kararları da 'rakamsal değişiklikler araya kanun girmeden uygulanır' şeklinde. YSK 'doğru olmaz' derse uymak durumundayız. Ama doğru bir karar olmaz."

'Kazanılmış hak oldu'
Bağımsız adayların isimlerinin birleşik oy pusulasında yer alacağına yönelik düzenlemenin de aynı tarihte yürürlüğe girdiğini anımsatan Kuzu, "Onunla kıyaslarsanız 25 yaş daha garantili. Ayrıca kazanılmış haktır. Değişiklik yapıldığında seçimlere 1 yıldan fazla zaman vardı" dedi.

'Amacına bakmak lazım'
Anayasa hukuku uzmanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu da düzenlemenin erken seçim olsa bile uygulanabileceğini savunarak, "Anayasa'ya lafzi olarak bakarsak uygulanması mümkün değil ama amaçsal bakılırsa uygulanmalı. Anayasa'daki kural, iktidarların seçim sistemlerine yönelik değişiklik yapmasını engellemeye yöneliktir. 

Oysa seçilme yaşının düşürülmesi, seçilme hakkının kitlelere tanınmasına yönelik" diye konuştu. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da erken seçim halinde 25 yaş düzenlemesinin uygulanamayacağını belirtti. 

Kaboğlu, "Anayasa'nın dili, bir yoruma izin vermiyor. Kazanılmış hak söz konusu değil. Anayasa, seçim istikrarını sağlamak için bir yıldan önce yapılan değişiklikleri uygulamamayı emrediyor" görüşünü savundu.

'Gerekçeye bakılmalı'
Eski Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Güven Dinçer de 25 yaşın erken seçimde uygulanıp uygulanmayacağı konusunda yasa gerekçelerinin incelenmesi gerektiğini belirterek, "Ancak kamu hukuku ile ilgili konularda kazanılmış haktan söz edilemez. Yarın bir kanun çıkarıp Anayasa değişikliği yapar, seçmen yaşını 30'a çıkarırsınız, 25 yaşındakilerin kazanılmış hakkının ihlali anlamına gelmez" dedi.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Sabah Gazetesi Yazarı Muharrem Sarıkaya'ya, 25 yaş düzenlemesinin yürürlüğe girdiği tarihte seçimin kasımdan önce yapılacağı yönünde bir karar bulunmadığını anımsatarak şunları söyledi: 

"25 yaşındakiler için kazanılmış hak oldu. Erken seçim olsa da hak kazanıldığı için aday olmalarında engel yok. Değişiklik yapıldığında seçimlere hâlâ bir yıl vardı."

Abdüllatif Şener:
Eylül, erken seçim sayılmaz
AKP yönetiminin 4 Kasım'da yapılması planlanan seçimleri birkaç ay öne almayı tartışması partide farklı tepkilere neden oldu. Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 4 yıl geçtikten sonra hangi ayda olursa olsun, yapılacak seçimin zamanında yapılmış seçim olacağını belirterek, "Bu saatten sonra hiçbir seçimin erken seçim olacağını düşünmüyorum. Eylülde yapılacak seçim erken seçim sayılmaz" dedi. Kuzu da "Seçim her zaman birkaç ay öne alınabilir. 17 Ekim'de sunulacak 2008 bütçesi sıkışıyor, gerekçe o da olabilir" diye konuştu.

AKP'li Ersönmez Yarbay:
Ramazanda daha verimli olur
AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, seçimin bir saat öne alınmasının bile AKP'nin aleyhine olacağını belirterek şunları söyledi:
"Biz demedik mi ,'ilk kez 5 senede seçim yapılacak' diye. Şimdi niye tartışılıyor? Birkaç ay bile olsa önce yapmak erken seçime girer. Bu da AKP'nin söyledikleri ile çelişir ve prim kaybettirir. Bazılarının dediği gibi ramazan ayı propagandaya engel değil. Hem AKP için ramazan ayı daha verimli olabilir. Çünkü, biz muhafazakâr bir partiyiz."
Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2007 Salı 07:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?