16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Seçimde parmaklar yine boyanacak

Mükerrer oy kullanılmasına engel olmak amacıyla seçimlerde uygulanan “çıkmayan özel boya”, bu yıl yapılacak genel seçimde de parmaklara sürülecek. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 4 Kasım 2007'de yapılacağı belirtilen seçimlerde, mükerrer oy, seçmen kaydırma gibi sorunların önüne geçmek amacıyla “Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi (SEÇSİS)” projesini geliştirdi.

Türkiye genelindeki 43 milyon seçmenin bilgisayar ortamına kaydedildiği projede, seçmenler MERNİS ile eşleştirme sonucu TC kimlik numaralarına göre sisteme işlendi. Yeni uygulamanın hayata geçirilmesiyle oy kullananların parmaklarının boyanması işlemine son verileceği şeklinde açıklama yapılmıştı. YSK bu konuyu yaptığı toplantıda görüştü.

YSK'nın konuya ilişkin kararında, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile “oy kullanan seçmenin sol elinin işaret parmağının çıkmayan özel boya ile boyanacağı” şartının getirildiği, aynı kanun ile bu özel boyanın dış alımı veya yurt içinde yaptırılmasının da YSK'nın görevleri arasında sayıldığı anımsatıldı.

Kararda, bugüne kadar genelde özel boyanın, yurt dışından satın alındığı, en son 28 Mart 2004'te yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde kullanılan çıkmayan özel boyanın yurt içinden temin edilerek Sağlık Bakanlığınca da sağlığa zararlı olmadığı belirtildikten sonra kullanıma sunulduğu kaydedildi.

YSK'nın kararında, mükerrer oy kullanılmasına engel olmak amacıyla bugüne genel seçimlerde uygulanan, sağlığa zararlı olmayan ve en az 12 saat sürüldüğü yerden çıkmayan özel boyanın, 4 Kasım 2007 Pazar günü yapılacak Milletvekili Genel Seçimlerinde kullanılabilmesi amacıyla yurt içinde yaptırılabilme olanakları da araştırılmak suretiyle Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü'nce satın alınarak YSK'ya teslimi konusunda karar alındığı belirtildi.


AA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2007 Pazartesi 11:02:41
Güncelleme :26 Şubat 2007 Pazartesi 11:24:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?