15
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Seçimler 4 yılda bir yapılacak

TBMM Genel Kurulunda, Anayasa değişikliğine ilişkin yasanın, milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılmasını öngören 1. maddesi, 368 oyla kabul edildi. 

Yapılan gizli oylamaya, 370 milletvekili katıldı. Madde, 1 ret oyuna karşılık 368 oyla kabul edilirken, 1 oy da geçersiz sayıldı. 

Yasanın 2. maddesinin görüşülmesine başlandı.
• İkinci madde 361 oyla kabul edildi
• Üçüncü madde 363 oyla kabul edildi

GÖRÜŞMELER

CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, Anayasa değişikliği görüşmelerinin, "Cumhurbaşkanına karşı bir kampanyaya dönüştüğünü" söyledi.
TBMM Genel Kurulunda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in bir kez daha görüşülmek üzere Meclise geri gönderdiği anayasa değişikliğine ilişkin yasanın, seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını içeren 1. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. 

Madde üzerinde konuşan CHP İzmir Milletvekili Yılmaz Kaya, Anayasa değişikliği görüşmelerinin, "Cumhurbaşkanına karşı bir kampanyaya dönüştüğünü" belirtti. Bu konudaki söylemlerin, siyasi ve hukuki eleştirilerin dışına çıkarak hakarete vardığını anlatan Kaya, "Sizin getirdiğiniz teklif, alakart değil tabldot... Bu pakette katıldığımız şeyler var, katılmadığımız şeyler var " dedi.
Yasanın referanduma götürüldüğü 6 aylık bir sürenin gerekeceğine işaret eden Kaya, "bu durumda 2 cumhurbaşkanı seçme durumu ortaya çıkacak" görüşünü savundu. 

Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, madde üzerindeki konuşmasında, "ANAVATAN olmasaydı bu yasa çıkmazdı. 354 milletvekiliyle Cumhurbaşkanı seçemediğinizi kabul edin. Meclisi mahkemelik ettiğinizi, demokrasiyi çizdirdiğinizi kabul edin" dedi.
AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Sezer’in iade gerekçelerinin hukuki olmaktan çok siyasi olduğu ileri sürerek, gerekçelere katılmanın mümkün olmadığını söyledi. Sezer’in yansız ve tarafsız olmadığını savunan Akgün, "Affettiği mahkumlarla, katıldığı televizyon kanalının gecesiyle, milletvekillerine gönderdiği davetiyelerle belli bir siyasi görüşe yakın durduğunu hepimiz biliyoruz. Görev süresinin dolduğu, kendisini seçen partilerin Meclis dışında kaldığı göz önünde bulundurulduğunda, kimin meşruiyetinin olduğu tartışılır" diye konuştu. 

CHP’den istifa eden Bağımsız Hakkari Milletvekili Esat Canan’ın, "CHP, muhtıradan medet umuyor", Deniz Baykal’ın ise "her muhtıradan sonra siyasi iktidarın değiştiği" görüşünü ifade ettiğini anlatan Akgün, "Bu sosyal demokrasi değil, olsa olsa postal demokrasisi olur" dedi.
ajanslar
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2007 Pazartesi 19:44:08
Güncelleme :28 Mayıs 2007 Pazartesi 19:50:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?