16
Mayıs
2024
Perşembe
SİYASET

Şemdinli terör kapsamına alındı

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, Şemdinli davasıyla ilgili temyiz istemine ilişkin olarak görevsizlik kararı verdi. 

Şemdinli davası dosyası 'terör' kapsamına alındı

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Şemdinli davasının temyiz başvurusuna ilişkin görevsizlik kararı vererek, dosyayı "terör ve devlete karşı suçlara bakmakla görevli" 9. Ceza Dairesine gönderme kararı aldı.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşanan olaylarla ilgili Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının temyiz başvurusunu sonuçlandırdı. Daire, sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'e yüklenen suçların niteliği yönünden görevsizlik kararı verdi.

Temyiz başvurusunu, terör ve devlete karşı suçlara bakmakla görevli Yargıtay 9. Ceza Dairesi inceleyecek.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz'i, "adam öldürmek, çete kurmak ve adam öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezasına çarptırmıştı.

Savunma ve dava

Davanın 18 Ocak'ta Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nde görülen temyiz duruşmasında, Van 3'üncü Ağır ceza Mahkemesi'nce 39'ar yıl hapse mahkum olan astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya'nın avukatları savunma yapmıştı. 

Savunmalarında Şemdinli'de olayın meydana geldiği kitabevinin maketini kullanan avukatlar, davanın 'uluslararası bir komplo olduğunu' söyleyerek, adil yargılama olmadığını savunmuş ve sanıkların tahliyesini istemişti.

Avukat Vedat Gülşen, İldeniz ve Kaya'nın bir komplo ile karşı karşıya kaldığını söylemiş ve "Eğer iddia edildiği gibi bombayı astsubaylar atsaydı neden açık kapıdan değil de camı kırarak attılar. Amaç öldürmekse bomba boş dükkana atılmazdı" demişti.

Gülşen'e göre, mahkeme astsubayların PKK tarafından tuzağa düşürüldüğünü görmezden geldi, dava da Avrupa Birliği baskısıyla siyasallaştı.

Avukatın savunmasından...

Avukat Gülşen'in savunmasında kullandığı ifadeler şöyle:

"Müvekkillerim asker olduğu için AB baskısıyla tutuklu kaldı. İddianameyi hazırlayan savcı Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten atıldı. Gerekçe olarak yargıyı siyasallaştırdığı belirtildi. Bu dosyada aslında jandarma ve terörle mücadele sorgulandı. Bu dava Türkiye Cumhuriyeti devletinin AB ve BOP karşısında jandarmanın hedef seçildiği ve ortadan kaldırılmak istendiği bir davadır."

"Astsubaylar kurban seçildi"

Diğer avukatlar da yerel mahkeme kararının hukuki açıdan sakat olduğunu ve astsubayların olayda kurban seçildiğini iddia etti.

Astsubaylar hakkındaki karar

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde patlayan bomba ve ardından yaşanan olaylar uzun süre tartışılmıştı. Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi 19 Haziran 2006'da astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz'e 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası vermişti. Mahkeme heyeti, sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkında:

* Çete kurmak suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün,
* Zahir Korkmaz'ı öldürmek suçundan 25'er yıl,
* Seferi Yılmaz'ı öldürmeye teşebbüsten 12 yıl,
* Metin Korkmaz'ı yaralamaktan da 6 ay olmak üzere toplam 39 yıl 5 ay 10 gün hapis cezası verdi.

Yargıtay Başsavcılığı ise hazırladığı tebliğnamede bu görüşe katılmamış, cezaların bozulmasını istemişti.

Başsavcılık, yerel mahkemenin yargılamasını yüzeysel olarak niteleyerek, "mahkemenin delilleri tam olarak toplamadan, kuşkuları gidermeden, olayın derinliğine vakıf olmadan bir karar verdiğini" öne sürmüştü.

Şemdinli'de ne oldu?

Şemdinli'de 9 kasım 2005'te eski PKK'lı Seferi Yılmaz'a ait bir kitabevi bombalanmış, patlamada Mehmet Zahir Korkmaz adlı bir kişi hayatını kaybetmişti.

Bombayı attığı öne sürülen bir kişinin sığındığı otomobil halk tarafından durdurulmuş ve içindeki üç kişi (PKK itirafçısı Veysel Ateş ile astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz) tartaklanarak polise teslim edilmişti.

Aynı gün otomobilde keşif yapan savcı ve CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın üzerine de ateş açılmış, bir kişi de burada ölmüştü. Ateş açan kişinin uzman çavuş Tanju Çavuş, olayda ölen kişinin de Ali Yılmaz olduğu belirlenmişti.

Keşif sırasında, astsubaylara ait olduğu belirtilen sivil arabanın bagajında üç kalaşnikof, el bombaları, resmi evrak ve Hakkari ile ilçelerinin haritası ve bir isim listesi bulunmuştu. Listede bombanın patladığı kitabevinin üzerinin kırmızı kalemle çizildiği belirlenmişti.

Olaydan bir gün sonra PKK itirafçısı Veysel Ateş, kitabevine bomba attığı gerekçesiyle tutuklanıp cezaevine konurken, astsubaylar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Şemdinli'de patlamanın ardından yaşanan olaylar Yüksekova ve Hakkari'ye sıçramış ve Yüksekova'daki güvenlik güçleriyle gösterilen arasında yaşanan çatışmada üç kişi ölmüştü.
aa/cnn türk
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2007 Perşembe 09:54:04
Güncelleme :1 Şubat 2007 Perşembe 10:24:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?