19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Şener silahına veda etti

Düzce'deki ''Silah Kullanmama Kurultayı''na katılan Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, 15 yıl önce aldığı silahını Abhaz Derneğine bağışladı. AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış da silahını yetkililere teslim edeceğini açıkladı.

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde düzenlenen ''Silah Kullanmama Kurultayı''na katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ''Silah kullanımının yasaklanması ve bunun her geçen gün yayılması, ülkemize yapılacak en büyük iyilik olacaktır'' dedi.

Düzce, Sakarya, İzmit ve Bolu illerindeki Abhazlar Derneği
tarafından oluşturulan ''Ayhabı Heyetleri (Köy Büyükleri)''nin Gölyaka ilçesine bağlı Çay köyünde düzenlediği ''Silah Kullanmama Kurultayı''na eşi ve kızı ile katılan Bakan Şener, kurultaya katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Düzce ve bölgesindeki Kuzey Kafkas kökenli 63 köyün ''düğünlerde silah atmama'' çağrılarını şükranla karşıladığını belirten Şener, şunları söyledi:
''Bu kurultaya katılanlar, düğünlerde silahı terk ettiler. Bu kurultayın ortaya çıkarttığı olumlu atmosferin tüm Türkiye'ye yayılmasını diliyorum. Silah taşıma yetkisi olanların, görevini hakkı ile yerine getirdiklerine inanarak, bizim belimizdeki silahtan onların belindeki silahın daha güvenli olduğunu düşünüyorum. Spor müsabakaları sonrası sevincimizi bile silah atarak kutluyoruz. Silah kullanımının yasaklanması ve bunun her geçen gün yayılması, ülkemize yapılacak en büyük iyilik olacaktır.''

-''SİLAHIMI DERNEĞE BAĞIŞLAYACAĞIM''

Başbakan Yardımcısı Şener, konuşması sırasında Kurultay Divanı'nda bulunan Başkan Bediz Tantekin ve yardımcılarının kendisini ayakta dinlemeleri üzerine konuşmasını keserek, ''Siz niye ayaktasınız?
Gelenek değiştirelim, oturmazsanız bırakır giderim'' dedi. Bunun üzerine, kendisini ayakta dinleyen dernek yöneticileri yerlerine oturdular.

Hayatında iki kez silah kullandığını belirten Bakan Şener, ilkinin askerlik görevi sırasında atış poligonunda, ikincisinin ise Maliye Bakanı iken Sivas'ta katıldığı Polis Bayramı etkinliklerinde olduğunu kaydetti.

Bakan Şener, 15 yıl önce aldığı silahını Abhaz Derneğine bağışlayacağını belirterek, ''15 yıldır kullanmıyorum, arızalı olabilir. Artık işin ehli olanlar bakımını yapar'' dedi. Kurultaya katılan Düzce Valisi Halil Nimetoğlu, başlattıkları ''Düzce AB'ye Hazırlanıyor'' kampanyası ile silahını aylar önce emniyet güçlerini teslim ettiğini söyledi. AK Parti Düzce Milletvekili Yaşar Yakış da silahını yetkililere teslim edeceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakan Şener'e, Abhazların geleneksel
kıyafeti hediye edildi.

-KURULTAY KARARLARI-

İlk kez 2004 yılında düzenlenen kurultayın sonunda daha önce ''silah kullanmama'' yönünde alınan kararların daha etkin bir şekilde hayata geçirilmesi, kurultayın her yıl düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Ayhabı Heyetleri tarafından alınan kararlar şöyle:

-Köyde düğün yapacak ailenin büyüğü önce köy ihtiyar heyetini
bilgilendirip, ''Silah Kullanılmaması'' için ön mutabakat sağlayacak.
-Düğün sahipleri davetiyelerine, ''düğünde içki içilmesi ve ateşli silah kullanılması yasaktır'' notu yazdıracak.
-''Silah Kullanılmaması'' yasağı ihlal edilirse önce kendi
sülalesi, kendi insanına gerekli yaptırımı uygulayıp, ihlali önleyecek.
-Yasağa uymayan köylere davetiye gönderilmeyecek.
-Bu köylerden gelen davetiyeler ise iade edilecek.
-Yasağa uymayan kişinin yaşadığı köy halkı, yasağı ihlal edenin
sevinçli ve acılı günlerine katılmayacak.
-Tüm uyarılara rağmen düğünlerde yasağı ihlal eden kişilerin, getirdiği hediyeler kendisine iade edilerek, köy heyeti tarafından düğün mahallinden ayrılması sağlanacak.
-Yasak ihlalinde bulunan kişi, köy ihtiyar heyetince kolluk kuvvetlerine bildirilecek.
.
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2006 Pazartesi 00:07:00
Güncelleme :5 Haziran 2006 Pazartesi 00:28:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?