22
Mayıs
2024
Çarşamba
SİYASET

Sezer: Kürtler çoğunluğun parçası

İtalya’da bulunan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fausto Bertinotti ile yaptığı görüşme sırasında, “Kürt sorunu” gündeme geldi. Sezer, azınlık haklarından söz eden Bertinotti'ye , ''Kürt kökenleri yurttaşların da çoğunluğun bir parçası olduğu'' cevabını verdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre konu Bertinotti tarafından gündeme getirildi.

Bertinotti görüşme sırasında, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda geçen ay kabul edilen bir önergede, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların kültürel ve idari açıdan azınlık haklarından yararlandırılması gerektiğinin belirtilmiş olduğuna değindi.

Hadiseyi "Kürt sorunu" olarak niteyen Bertinotti, Sezer'e bu önergenin, Türkiye karşıtı bir tavır gibi algılanmaması gerektiğini söyledi.

Konuyu Avrupa Birliği kriterlerinin bir uzantısı olarak yorumlayan Bertinotti, bu ilkelerin Avrupa'daki tüm azınlıklar için geçerli olduğundan bahsederek, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da önergede dile getirildiği biçimde "azınlık hakları"ndan yararlandırılmaları, ayrımcılığa maruz kalmamaları gerektiğinden bahsetti.

Bertinotti, İtalya Meclisi'nde kabul edilen önergede, İtalyan hükümetinin, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin kesintiye uğramaması için çaba harcamaya ve Ankara'nın, AB perspektifini desteklemeye çağrılmış olduğuna da işaret etti.

"Azınlık kavramı Anayasa'da tanımlanmış"

Bertinotti'nin bu değerlendirmelerine karşılık Cumhurbaşkanı Sezer ise azınlık kavramına farklı anlamlar yüklenmekte olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'de azınlık kavramının Lozan Antlaşması ve Anayasa'da tanımlanmış olduğunu hatırlatan Sezer, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da çoğunluğun bir parçası olduğunu belirtti.

Sezer, bu çerçevede Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların bir "azınlık" olarak görülmediklerini, tam tersine çoğunluğun içerisinde değerlendirildiklerini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile yaptığı görüşmede, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili olarak geçen ay kabul etmiş olduğu önergedeki kimi hususlara ilişkin memnuniyetsizliğini ifade etmişti.

Sezer, bu tür gelişmelerin önlenmesine önem verilmesi gerektiğine de değinmişti.

Türkiye önergesi oybirliğiyle kabul edilmişti

İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun 20 Aralık 2006'da kabul ettiği Türkiye önergesinde, Ankara'nın AB üyeliğine destekten söz edilirken, "Kürt sorunu" diye nitelenen meseleye siyasal çözüm bulunması da talep edilmekteydi.

İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Umberto Ranieri, önergenin kabulü sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların "kültürel ve idari haklar"ının tanınması gerektiğinden söz ederek, "Terörizmin açıkça reddedildiği bir ortamda, Türk otoriteleri nezdinde, Kürt sorununa ülkenin toprak bütünlüğünü koruyarak, siyasal bir çözüm bulunması gerektiği düşüncesinin olgunlaştığı kanısındayım. Sorun, söz konusu toplumun, kültürel, dilsel ve idari haklarının tanınmasıyla çözülmelidir" diye konuşmuştu.

Önergede, Türkiye'yi rahatsız edici unsurların da yer almasında belirleyici bir rol oynayan Yeniden Komünist Yapılanma Partisi'nin (YKYP) meclis grup başkanı Ramon Mantovani ise Türkiye'de devlet ile Kürt kökenliler arasında bir çatışma olduğunu iddia etmişti.

İtalya'da komisyonlarda ve parlamentoda kabul edilen önergeler, hükümete bir tavsiye kararı niteliği taşıyor.
aa
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2007 Çarşamba 13:07:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?