19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Sezer: Türk ordusu yıpratılmak isteniyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Şemdinli iddianamesinin yargıdaki siyasallaşmanın örneklerinden biri olduğunu belirterek, iddianameyle Türk ordusunun hak etmediği bir tartışmanın konusu olduğunu söyledi.

Harp Akademileri Konferansı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, Türk ordusunu yıpratma girişimlerinin akılla ve yurtseverlikle bağdaştırılabilecek bir durum olmadığını savundu.
Sezer, "ordunun itibarının korunması devletin asli görevlerinden biridir" diye konuştu.

Yasama ve yürütme organlarının da yargının siyasallaştırılmasından özenle kaçınmaları gerektiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, "yargı organlarının kuruluşu, çalışma ilkeleri, yargıçların seçimi ve özlük hakları gibi konularda yargıyı siyasallaştıracak yöntemlerden uzak durulmalıdır'' ifadesini kullandı.

Yargının siyasallaştırılmasının yaratacağı sakıncalara örnek olarak Şemdinli iddianamesini gösteren Cumhurbaşkanı Sezer, ''Şemdinli'de dile getirilen savlar adalet duygusuna büyük zarar vermiş; Türk Ordusu'nu hak etmediği bir tartışmanın konusu yapmıştır'' dedi.
Sezer, Şemdinli iddianamesinin adelete zarar verdiğini de sözlerine ekledi.

"İrtica kaygı verici boyutta"
Sezer, konuşmasında irticai tehdidin kaygı verici boyuta ulaştığına da dikkat çekti, devletin ele geçirilmeye çalışıldığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Sezer, "irticai tehdit kaygı verici boyuta ulaşmıştır. İrtica, siyasete, eğitime ve devlete sızmaya çalışmakta, başta milliyetçilik ve laiklik gibi toplumun büyük kesimince özümsenmiş değerlerin yıpratılmasına yönelik etkinlikleri sistemli biçimde uygulamaktadır" şeklinde konuştu.

Türban tartışması
Sezer, türban tartışmalarına da değindiği konuşmasında, kendisinin bu konudaki tutumundan dolayı eleştirildiğini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı olarak ettiği yemin gereğince laiklik konusunda taraf olduğunu belirten Sezer, Anayasa Mahkemesi'nin türban tartışmasını Meclis'e taşımayı siyasi parti kapatma gerekçesi olarak gördüğüne de dikkat çekti.

Terör eylemleri
Sezer, terör eylemlerini de değerlendirdiği konuşmasında, bu olaylardan en çok zararı bölge halkının gördügünü söyledi.
Sezer, isim vermeden Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'i eleştirdi ve "demokrasinin olanaklarından yararlanarak yönetime gelen kimilerinin terör örgütü yandaşlığını andıran söylemleri, bulundukları konumla ve onları oraya getiren sistemin özüyle çelişmektedir" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2006 Çarşamba 18:43:25
Güncelleme :12 Nisan 2006 Çarşamba 20:32:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?