28
Mayıs
2024
Salı
SİYASET

Sezer-Erdoğan yüzleşmesi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, MHP Başkanlık Divanı'nı ziyareti sırasında yaptığı 'Nisanda erken seçim şart' açıklamanın medyaya yansımasıyla başlayan gerilim giderek tırmanıyor. Sezer'in sözlerine, Tayyip Erdoğan'ın dün verdiği 'aç tavuk kendisini buğday ambarında görür' şeklindeki sert yanıt, dikkatlerin bugün Cumhurbaşkanı ile Başbakan'ın yapacağı haftalık olağan görüşmeye çevrilmesine neden oldu. 

Devletin zirvesi Çankaya'da buluştu

Erken seçim tartışmaları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i karşı karşıya getirdi. Sezer'in nisan ayında erken seçim önermesine dün sert bir tepki gösteren Erdoğan, bugün saat 15.30'da Köşk'e çıktı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Erdoğan'ın görüşmesi sona erdi. Çankaya Köşkü'nde yapılan haftalık olağan görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.
Görüşmenin ardından bir açıklama yapılmadı.



ÜSLUBU GİDEREK SERTLEŞTİ

Başbakan Erdoğan'ın, AKP Sosyal İşler Başkanları Toplantısı'na gelişinde, gazetecilerin Cumhurbaşkanı Sezer'in seçim çağrısıyla ilgili sorularına verdiği cevap, devletin zirvesindeki gerilimi artırdı. Erdoğan, Sezer'in sözleriyle ilgili olarak girişte 'Sayın Cumhurbaşkanı'nın kendisinden duymadıkça bunlara inanmam' dedi. Ancak, gazetecilerin 'MHP'lilere doğrulattık' demesi üzerine sertleşmeye başladı ve şunları söyledi: 'İşinize geldiği zaman Anayasa'nın amir hükmü, hukuk devleti; işinize gelmediği zaman şuraya buraya çekeceksiniz. Hukuk tanımamazlık olmaz. Varsa bir sıkıntı adım atma noktasında karar verecek güce sahibiz. Başka hesaplarla ülkeyi eski alışkanlıkları içerisine sokma gayretleri var. Bunlar tarihte kaldı. Cumhurbaşkanı ve genel seçimler zamanında yapılacaktır. Siyasi partiler de basit çıkarları için ülke çıkarlarını hiçe saymamalı.'

AĞZINA GELENİ SÖYLEDİ

Erdoğan, AKP'nin toplantısına girerken sergilediği Sezer'i anlama tavrını terk ederek sertleştirdiği eleştirilerin dozunu partililere seslenirken doruğa çıkardı. Erdoğan, isim vermeden Sezer'e şöyle yüklendi:

'AÇ TAVUK' BENZETMESİ: Erken seçime gidelim... Birileri böyle taleplerde bulunuyormuş. Tabii aç tavuk kendini buğday ambarında sanır. (Bu benzetme AKP'lilerce uzun süre alkışlandı.) Hep böyle alışmışlar. Bunun faturası kime kesilecek? Hayatında hiç koyun gütmemiş olanlar kalkıp diyorlar ki, 'Erken seçim'. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz.

BAYRAM DEĞİL SEYRAN DEĞİL: Arkadaş bu seçim olsa, bu ülkeye ne kazandıracak. Kaldı ki bu kararı parlamento veya iktidar partisi alacak. İktidarın böyle bir derdi yokken size ne ya? Bayram değil seyran değil nereden çıktı bu iş, sorarlar adama. Parlamentoya üye olmaya hazırlananların da bu parlamentoya saygı duymaları lazım.

ZAMANINDA YAPACAĞIZ: Bu parlamento saygın bir parlamento. Cumhurbaşkanını da zamanı geldiğinde seçeceğiz. Anayasa'nın amir hükmü neyse onu yapacağız. Kimse Cumhurbaşkanlığı seçimiyle alakalı olarak, Anayasa'nın amir hükmü dışındra bizden bir şey beklemesin.




akşam/AA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 17:05:16
Güncelleme :14 Aralık 2006 Perşembe 17:23:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
erdem IP: 85.97.104.xxx Tarih : 14.12.2006 19:20:58
bence erken seçim olmamalı. bu meclis halk tarafından seçildiyse buna saygı duymak gerekir...