19
Mayıs
2024
Pazar
SİYASET

Sezer'den Papa'ya C protokolü

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Papa 16. Benedikt’i Çankaya Köşkü’nde 3 dakika süren "C Tipi Devlet Töreni" ile karşıladı.

Sezer, arabasından inerken karşıladığı Papa’ya, "Ülkemize hoşgeldiniz" dedi. Papa, Çankaya Köşkü’ne 15.10’da geldi. Sezer, önemli konuğunu, kapısı tören alanına açılan Cumhurbaşkanlığı’nın ana giriş kapısı önünde karşıladı. Sezer, Papa’nın elini uzun süre tutarak, gazetecilerin rahatlıkla görüntü almalarını sağladı. Papa da medya ordusunu görünce, "Bu ne kalabalık, bu ne büyük ilgi" diyerek memnuniyetini dile getirdi. Papa’nın eşi olmadığı için Cumhurbaşkanı Sezer de eşi Semra Sezer olmaksızın konuğunu karşıladı. Papa, Köşk’e gelmeden önce kıyafet değiştirdi. Dış gezilerindeki görüşmelerde ve törenlerde giydiği kırmızı pelerinini giydi, boynuna da haç taktı.

HEDİYE MİSİLLEMESİ

Sezer, Papa’ya Kıbrıs’ta Rumlar’ın, Türklere yönelik katliamlarıyla Türk kültürünü hedef alan tutumlarını gösteren kitaplar hediye etti. Sezer bu tutumuyla, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos’a misilleme yaptı. Papadopulos, 10 Kasım’da Vatikan’da görüştüğü Papa’ya Kuzey Kıbrıs’ta Türkler tarafından yıkıldığını iddia ettiği kiliselerin fotoğraflarını göstermişti. Sezer, ayrıca Türk motifleriyle süslü bir tabak verdi.

Patrikhane ayini için 3 yeni dua

PATRİK Bartolomeos’un bu akşam Papa ile Fener Patrikhanesi’nde gerçekleştirecekleri tarihi ayin için üç yeni dua bestelendi. Yeni dualar, Benedikt ile Bartolomeos’un, İstanbul’a tarihinin en büyük zararını veren 1204 yılındaki haçlı seferi sırasında çalınan ve ’özür dilemek’ jesti anlamında 2 yıl önce patrikhaneye iade edilen ve Anadolu topraklarında yaşamış olan Aziz Yannis Hristostomos ve ilahiyatçı Grigorios’a ait kemiklerin bulunduğu sandıkların önünde saygı duruşunda okunacak.

’Konstantinopol Kilisesi’ dedi

PAPA, Türkiye’ye yola çıkarken yaptığı açıklamada, "Çok yönlü diyalog; kültürlerarası, Hıristiyanlık ve İslam arasında, Hıristiyan kardeşlerimizle diyalog ve her şeyden önce Ortodoks Konstantinopol Kilisesi ise karşılıklı anlayış için" dedi.

Ata’nın sözleriyle

PAPA, Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı yazıda, Atatürk’ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözlerine atıfta bulundu. Papa, deftere, "Farklı din ve kültürlerin buluştuğu, Asya ve Avrupa arasında bir köprü olan bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun sözlerini kendi sözlerim gibi söylemekten memnuniyet duyuyorum: Yurtta barış, dünyada barış" diye yazdı. Papa, mozoleye çelenk bırakarak, saygı duruşunda bulundu.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2006 Çarşamba 03:28:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?